LELKIPATIKA

Sorozatfüggő vagy? - Személyiségteszt

Szerző:
Szabó Anna
Minden egyes nap óramű pontossággal ülsz le a tévé elé, vagy csak oda-oda pillantasz, miközben a dolgodat végzed? Esetleg online nézel meg egy egész évadot egyszerre? Talán nem is hinnéd, hogy sorozatnézési szokásaid mennyi mindent elárulnak a személyiségedről.

Kezdődik a Barátok közt...

Este van, izgatottan várod, hogy kezdődjön a kedvenc sorozatod, és amikor meghallod a főcímdalát, izgatottan helyezkedsz el a kanapén. Bizonyára sokaknak ismerős ez a rituálé, még akkor is, ha nem is mindenki ugyanazt a sorozatot kedveli. A sorozatokban van valami, ami miatt nem akarunk lemaradni egyetlen epizódról sem, minden egyes eseményt nyomon akarunk követni, miközben akarva-akaratlanul azonosulunk egyes szereplőkkel – szeretjük, sajnáljuk, csodáljuk, vagy éppen ki nem állhatjuk őket. Akárhogy is van, jól esik követni életük alakulását, és ebben szinte minden sorozatmániás egyetért. Ettől függetlenül azonban nagyon sok eltérő módja van a tévézésnek. Lássuk, milyen változatai vannak a sorozatfüggőségnek.

1. Ha elkezdődik a kedvenc sorozatom, megszűnik a külvilág

Lehet, hogy furcsán hangzik, de sokaknak a sorozat a munkától, a kötelezettségektől való eltávolodás lehetőségét rejti magában. Egy szusszanásnyi időt, egy kis fellélegzést, jól megérdemelt pihenőt, ami jár nekünk. Ilyenkor a befizetetlen csekkek, a sok mosatlan edény, a munkahelyi problémák megszűnnek létezni, helyüket pedig átveszik a szereplők hétköznapi gondjai, szerelmi ügyei. Amikor azonban véget ér egy epizód, azonnal vissza is térnek a napi teendőkhöz.

Miről árulkodik?

A csak egy-egy sorozathoz ragaszkodó ember általában rendszerető, szigorú szabályokat követ, melyeket minden körülmények között be is tart, és ezt bizonya környezetétől is elvárja. A munkahelyéről szinte soha nem késik el, feladatait pontosan, határidőre ellátja, de nem is vállal többet, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ritkán álmodozik, így nincsenek elérhetetlen vágyai sem. Mindamellett rendkívül megbízható személyiség, ám nem naiv – nem lehet egykönnyen félrevezetni.

2. A háttérben megy a tévé, miközben a házimunkát végzem

Van, akinek egy-egy sorozat egyáltalán nem jelent komoly érzelmi kötődést. Szívesen követi őket, ám napirendjét nem ehhez igazítja – ha lekésik róla, nem esik kétségbe. Ha csak úgy, semmittevően leülne a tévé elé, minden bizonnyal komoly bűntudata lenne, ezért valamivel el kell foglalnia magát. Zoknit stoppol, vasal, vagy éppen port töröl, mindegy, csak csináljon valamit közben. A sorozatok nagy előnye ugyanis, hogy közben mással is foglalkozhatunk, úgy is tudjuk követni az eseményeket – így az időt is kihasználtuk, és még az aktuális epizódról sem maradtunk le. Kellemest a hasznossal!

Miről árulkodik?

Ez a típus leginkább a családanyák között lelhető fel, akikre a napi munka mellett este még vár a háztartás, a gyerekek körüli teendők. Abban a pillanatban, ahogy egy kis időt magukra szánnának, bűntudatuk támad, ezért éreznek késztetést arra, hogy mindig hasznosan töltsék idejüket. Szabályos nyugalommal tölti el őket, ha egyszerre több dolgot is művelhetnek, és ebbe természetesen a sorozatéhség is beletartozik. Gyakran vállalják túl magukat, így már nem is törekszenek annyira a tökéletességre. Ugyanakkor végtelenül lelkiismeretes és őszinte emberek.

3. Televízió függő lennék?

Van olyan is, aki a kedvenc sorozata után sem áll fel a tévé elől, hanem bőszen kapcsolgatni kezd a csatornák között, hátha újabb izgalmas műsort talál. Ennek az az eredménye, hogy egész este a készülék előtt ül, anélkül, hogy valóban kedve lenne nézni az aktuális műsorokat. Szíve szerint már rég kikapcsolta volna a tévét, mégis ott kucorog a kanapén, hátha a következő műsor jobb lesz.

Miről árulkodik?

Az ilyen ember általában elégedetlen az életével, de a változtatástól nagyon fél, éppen ezért nem is tesz ellene. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy magától semmi sem fog megváltozni, nekünk is tennünk kell valamit az érdekében.

4. A tévé mindig megy, bár nem nézem

A nap nem a készülékkel szembeni kanapén zajlik, az azonban folyamatosan be van kapcsolva. A legkedvesebb sorozatok nagyobb figyelmet kapnak ugyan, de egyikhez sem ragaszkodunk különösképpen. Nem jelent hatalmas örömöt a tévénézés, de tény, hogy gyorsabban telik az idő, ha mindig hallunk, vagy látunk valamit. Igazság szerint a csendnél minden jobb.

Miről árulkodik?

Ez a magatartásforma egyet jelent a félelemmel, mégpedig az egyedülléttől. A társaság hiányát igyekszünk ezzel pótolni, és önmagunkat nyugtatni. Ez általában olyan családok esetében fordul elő, ahol már a gyerekek kirepültek, és a szülő, aki világ életében a zajhoz, a nagy élethez volt szokva, egyszerűen nem tud megbarátkozni a csenddel. A tévénézés természetesen szórakoztató, ám nem lehet megoldás a társaság hiányára.

5. Online vagy DVD-n végignézek egy egész évadot

Van olyan is, akinek nem egyforma a napirendje, vagy késő estig dolgozik, így nem megoldható, hogy a tévéműsorokhoz alkalmazkodjon. Egyszerűbb tehát online vagy DVD-n megnézni a kedvenc sorozatot, így maga dönti el, hogy mikor és hány epizódot néz meg egymás után. Általában a fiatalok körében elterjedt ez a szokás, vagy pedig azok között, akik egyébként nem nagyon néznek tévét.

Miről árulkodik?

Természetesen rohanós életvitelről. Az ilyen típusú ember nem szeret várakozni, az viszont igencsak kedvére való, ha ő irányíthatja az eseményeket, és persze nem függ a tévéműsortól. Általában remek főnök, akinek saját elképzelései vannak, melyekhez ragaszkodik is. Bár sokszor erőszakossá, türelmetlenné válhat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL