SZÉPSÉG

Lábak a cipők börtönében

Szerző:
Szabó Anna
A lábaink - mint a szorgalmas rabszolgák - egy életen át cipelik testünk terhét. Megterhelésüket fokozza, hogy egész nap merev anyaggal, a cipővel vannak körülvéve, tehát valóságos börtönben végzik munkájukat. Ezért nagyon fontos a megfelelő ápolásuk.
A legtöbb nő jó időben nyitott szandálban, papucsban jár. Ilyenkor szívesen húzna „új bőrt” a lábára, mert tisztában van vele, hogy a jól ápolt, szép vonalú láb vonzza a férfitekinteteket.


A lábszár

A lábszár bőrét rendszeres krémezéssel és masszázzsal gyorsan rendbe hozhatjuk. Fürdés után testápolóval kenjük be a lábszárakat, amelyet a lábfejtől a szív irányába haladva – körkörös mozdulatokkal – masszírozunk a bőrbe. Ha a lábszár bőre száraz, „cserepes” a testápoló után még lehelet vékonyan kenjük be babakrémmel, vagy más zsíros krémmel. Néhány nap alatt rendbe jön, és azután már elég a testápoló.


A száraz vagy vizes kefés masszázs is hatékony segítség lehet, de kefe helyett használhatunk dörzskesztyűt is. Közepesen erős sörtéjű, tiszta kefével, körkörös mozdulatokkal keféljük át a lábszárat, a szív irányába haladva. Vizes kefemasszázsnál előbb kenjük be a lábszárat babaszappannal, és addig masszírozzuk, amíg a bőr kipirosodik. Befejezésül a kezelt részt alaposan krémezzük be. Tilos azonban kefemasszázst végezni annak, akinek visszeres, vagy dagadt a lába, esetleg lábszárán valamilyen sérülés van!


A lábfej

A nyitott szandál nem takarja el a lábfej hibáit. Gyakori panasz a sarok berepedése. Általában száraz bőrűeknél fordul elő, mert a sarkon erősebben szárad a bőr. Még az utcai por is szárító hatású.

Alapos lábáztatás után a bőrkeményedést sarokreszelővel távolítsuk el, majd langyos olajjal, vagy zsíros krémmel kenjük be. Kezelés után húzzunk fel egy pamut zoknit, így nem szennyezünk be semmit.



A lábkörmök

Az ápolt lábkörmök „természetes ékszerként” díszítik a lábat. Tehát ugyanolyan gonddal formáljuk, ápoljuk, mint a kéz körmeit. Az egészséges köröm rózsaszínű, tompa fényű, sima, rugalmas.

A töredezett körmök kezelésére jól bevált módszer az olajfürdő. Hetente legalább kétszer áztassuk lábkörmeinket két-három percig langyos ricinus- vagy étolajban.




Néhány jó tanács a lábfájás elkerülésére

Ügyeljünk a helyes járásra, ne koptassuk ferdére a cipősarkunkat. Otthon se járjunk ferde sarkú, kitaposott cipőben, papucsban. Gyakran használjunk gyógypapucsot, ne kínozzuk lábunkat szűk cipő viselésével.

Ne üljünk sűrűn keresztbetett lábakkal, mert akadályozza a vérkeringést, és a lábszárban pangást idéz elő.

Ne nehezedjünk hosszabb ideig egy lábra, mert az egész testsúly nagy megterhelést jelent a lábfej boltozatára. Ha sokáig kell egy helyben állnunk, időnként mozgassuk meg a lábfejet.

Nyáron járnunk 10-15 percig mezítláb, sokszor pihentessük a lábat.

Kitűnő értorna a hideg-meleg váltakozó lábfürdő, amelyet mindig hideggel fejezzünk be.


Gombásodás

Ha a lábon gombásodás mutatkozik, sürgősen mutassuk meg orvosnak, mert ha elhanyagoljuk, hosszadalmasabb a kezelése. A gombásodásra utaló tünetek: viszketés, hámlás, a körmök szürkés, vagy barnás elszínezettsége, töredezettsége.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL