REJTÉLY-MISZTIKA

Krasue, a lógóbelű szép leány

Szerző:
Szabó Anna
Szép, fiatal szellemlány, épp csak a belei himbálóznak szabadon lebegő feje alatt. Nem a megfelelő férfiba szeretett bele eleven korában, a félresikerült varázslat pedig még nyomorultabbá tette, mikor a máglyahaláltól próbálták megvédeni…

Krasue szép fiatal női fej, melyből a nyakrész alatt belső szervek lógnak le a semmibe, lebegését lidércfényszerű ragyogás kíséri. A thaiföldi néprajzkutató, Phraya Anuman Rajadho szerint, a metán játszik fontos szerepet a fényjelenség keletkezésében a mocsaras területeken. Malajzia és Indonézia mitológiájának egyik emblematikus figurája. Mint szellem, a levegőben mozog a föld felett, alsó test híján. Néha a teljes nyaka épp, ebből lógnak ki a belek, teljes hosszukban, valamint a szív és a gyomor. A bélrendszer a szellem telhetetlen természetére utal. Csöpög róla a vér, egyes ábrázolásokon háló van a feje körül.

A furcsa leány eredete

Thaiföldön, az angkori khmer kultúrából eredeztetik. A legenda szerint egy bizonyos khmer hercegnő elégetésével keletkezett, akinek nőül kellet volna menni a népét leigázó ellenséges arisztokratához. A szíve viszont közbeszólt, beleszeretett egy alacsonyabb rangú férfiba. Kivégzése közben egy kambodzsai boszorkány varázslatának köszönhetően a feje épen maradt, bár az egész testét akarták megmenteni a lángoktól - a hatás késve érkezett. Átkozott testének maradványai tovább léteznek.

Egyéb szóbeszéd szerint, korábban fekete hálóval a nap ellen védekező, betekert fejű gazdag hölgy lehetett, akit megszállt a gonosz szellem. Vagy egy fekete mágiát tanulgató nő, saját botlása miatt, egy rosszul választott varázslat áldozatává vált.

A Krasue átok eléri azokat, akik megöltek valakit

Fejük marad csak, szerveiket „csodálhatja" a világ. Óvakodni kell a Krasue nyálától, akinek ételét beszennyezi, hasonló sorsra jut. Veszélyes állapot még boszorkányok hozzátartozóinak lenni, ha valami baki van, lehet, hogy Krasue leszel...

A szellem mindig éhes, éjszaka aktív

Torkosságát úgy elégíti ki, hogy bivalyra, szarvasmarhára vagy csirkére támad, vérüket issza, húsukat felfalja, belső szerveikkel ínyenckedik. Ha más nincs, nem válogat, beéri a döggel és a trágyával is. Éjszakára nem ajánlatos száradó ruhát kinn hagyni az udvaron, mert jobb híján abba törli véres vagy ürülékes száját.

Előszeretettel vadászik terhes nőkre saját otthonukban szülés előtt vagy után. Ha meghallja a nő kiáltásait fájdalmában, a ház körül kezd lebegni. Valami ormányszerű alkatrészével fér hozzá a magzathoz az anyaméhben. Sok betegség okozója az állapotos nők körében. Ha elkapja az újszülöttet, éles fogaival szétcincálja. Ennek elkerülése érdekében tüskés kerítést vonnak a ház köré, a kivágott méhlepényt pedig jó mélyre elássák, hogy a Krasue ne találja meg.

A szellem-hölgy elrejti fej nélküli testét egy csendes helyen

Majd ahhoz csatlakoztatja vissza a fejet virradat előtt. Aztán nappal a megszállt testet egy normálisnak tűnő ember használja. Ha rossz helyen keresi testének alsó részét és nem illeszkedik rá időben, szörnyű kínok között pusztul el.

Néhány népi hiedelem úgy tartja, legalábbis abban reménykedik, hogy égetéssel meg lehet semmisíteni, faluhelyen a dühös és rátermettebb férfinép fáklyákkal és bozótvágó késsel vadássza hajnal előtt.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL