2017. december 13. - Luca, Otília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. december 13. - Luca, Otília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Mit kell tudnunk a húsokról?

S.V

A hús minősége mindig az adott állat korától és fajtájától függ. A fiatal állatok húsa jóval zsengébb, mint az idősebbeké. Jó, ha tudjuk, hogy milyen húst is vegyünk a hétvégi lakomához.

Az utóbbi időben nagyon elterjedt a biohús. Kezdetben biopiacokon árusították, most már egyre több bevásárlóközpontban szerezhetőek be.

Mit jelent az, hogy bio?
Az állatokat nem kezelik hormonokkal, és nem kapnak vegyszeres takarmányt sem. A szállítás elkerülésével mentesülnek a stresszhormonoktól, mellyel elkerülik a hús élvezeti értékének romlását.


Marhahús: A fiatal bikáknak kiváló minőségű a húsuk. Finom rostozatúak, lédúsak, a hús erezetét csak minimális zsíros részek szövik át. A legjobb, ha sötétebb színű húst vásárolunk, mely porhanyósabb. A nemes és elég drága vesepecsenyét, más néven bélszínt és a hátszínt rózsaszínűre sütjük. A dió- és combrészéből szaftos sültet készíthetünk.

A főtt marhafartő tormamártással az ínyencek nagy kedvence.
A marhahús kiváló vasforrás.



Borjú: Húsa sokkal világosabb, mint az idősebb marháké. Rostozata finomabb, 18-20% fehérjét tartalmaznak, ezért könnyen emészthető. A szopós borjú húsa emlékeztethet bennünket a tej ízére.
A borjú legnemesebb része a vesepecsenye, amely csak rövid ideig tartó párolást igényel. Raguk készítéséhez a legkiválóbb.


A hátszín és a comb sültek készítésére alkalmas. A hús sütése 8-10 percet igényel, a ragu vagy pörkölt 45 perc alatt készül el.

Birka: Húsának nagyon jó a vízmegkötő képessége, vágási felülete emiatt száraz. Sütés közben nem zsugorodik össze könnyen.
A magyar jerke- és ürübárányok húsuk márványozottsága miatt méltán váltak közkedveltté Európa számos országában. Húsa rendkívüli ínyencség, energiaértéke és ásványi anyagtartalma magas. A birkahús zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú. Az ivartalanítatlan állat húsán sokkal jobban érezhető. Különleges elkészítést igénylő, ugyanakkor nagyon egészséges hús.

Fagyasztott hústermék vásárlásakor mindenképp ellenőrizzük a fagyasztás időpontját. Ez nagyon fontos, mert a juhhúst csak 12 hónapon belül lehet felhasználni állagváltozás nélkül.


Sertés: Mostanában a soványabb sertéshúsfélék részesülnek előnyben, melyeknek színe enyhén rózsaszín, márványozott. A hús rostjai , gyengék.
A sütési idő hússzeletenként, 10-12 perc, ragu vagy pörkölt készítésénél 45-50 perc. Ízletesebbek a magasabb zsírtartalmú húsok, mint pl. a csülök.



A szopós malac az ínyencek nagy eledele egészben sütve.
A jellegzetes sertéssülteket lapockából, tarjából, csülökből készülnek.

Szárnyasok: A tanyasi, szabadon tartott állatok húsa sokkal drágább, de finomabb. A pulyka- és a csirkehús íze nem túl erőteljes, ezért készítésüknél határozottabban kell fűszerezni.
A szárnyas hús kalóriaszegény, magas fehérjetartalmú, egészséges húsféle. A liba és a kacsazsír különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek.

A szárnyasból készítendő hússzeletek 8-10 perc alatt sülnek át, a pörkölt vagy ragu 30-40 perc alatt készül el.


Vadhús: Az őz, szarvas, vaddisznó, nyúl húsa nagyon ízletes, kissé rostosabb, és pikánsabb ízű.
A vadhús nagyszerű fehérjeforrás, magas az ásványi anyagtartalma (foszfor, vas) és kevés zsírt tartalmaz. A gerincből és a combból készíthető ételek a legfinomabbak.



Serpenyőben készítjük a filét, érmeszeletet, vagdaltat, bordaszeletet, a szűzérmét, és a bélszínszeletet. Sütőben készül a szarvas-, őz- és vaddisznócomb csonttal együtt.

A húsok sütésénél elsősorban nem a hús mennyisége, hanem a szerkezete és a keménysége a döntő a sütési idő megválasztásánál.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Milyen boszorkányos dolog történhet ma veled? - A  Luca-napi csillagjóslásból megtudod!

Milyen boszorkányos dolog történhet ma veled? - A Luca-napi csillagjóslásból megtudod!

December 13. a hónap egyik legboszorkányosabb napja! Nem csak Szent Lucát, a fény szentjét ünnepelik e napon, de ma van a boszorkányok napja is, mint amilyen Luca-asszony is. Vajon mivel bűvöl el ma a szent vagy éppen a boszorkány? Milyen varázslatos dolog történhet ma a csillagjegyekkel? A Luca-napi csillagjóslás bepillantást enged a mai nap eseményeibe!

Tovább »
Lelki társ vagy csupán partner? - A te párod melyik szerepet tölti be?

Lelki társ vagy csupán partner? - A te párod melyik szerepet tölti be?

A lelki társ különbözik az életben melléd szegődő partnertől. Akik nem találnak rá a lelki társukra, gyakran élik le az életüket egy remek személlyel, aki partnerük az életben. Ezek a kapcsolatok is nagyon kielégítőek lehetnek, hiszen gyakran kölcsönös bizalmon, tiszteleten és megbecsülésen alapulnak. Ám mindenki szeretné megtapasztalni a lelki társ közelségét.

Tovább »
Mire kell figyelnünk angyali szempontból 2018-ban a Vénusz évében? - Megsúgta Vénusz Angyala

Mire kell figyelnünk angyali szempontból 2018-ban a Vénusz évében? - Megsúgta Vénusz Angyala

2018 a Vénusz bolygó éve lesz. Ezért megsúgta nekünk a Vénusz illetékes, uralkodó arkangyala, Anael, aki a szerelmet, a szeretetet, az empátiát képviseli, hogy mire érdemes figyelnünk, mit kellene szem előtt tartanunk a Vénusz évében ahhoz, hogy csodálatos élményekben legyen részünk!

Tovább »

Kalkulátor

Bőröd és bőrszíned

A bőr színei a test valamely meghatározott állapotára utalnak. Környezetünk színei közé tartozik a növények zöldje, az ég kékje, a felhők fehérsége. Az egészséges emberi testen nincsenek ilyen színek, csupán ezek kiegészítő színei. Neked milyen a bőröd?

Még több kalkulátor »

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép