REJTÉLY-MISZTIKA

Istenek az égből

Szerző:
Szabó Anna
Ha nem beugratás az egyiptomi Abydos templomban talált úgynevezett „helikopter hieroglifa”, az egyik fontos jele annak, hogy még korunkban is fejlettnek számító technika jelenik meg több ezer éves ábrázolásokon.
Abydos a régi fáraók temploma volt


Először I. Szétié, aztán II. Ramszeszé (úgy i. e. 1200 körül). Az egyik teremben a plafont tartó gerendák feliratai meghökkentették a kutatókat. Első pillantásra ugyanis határozottan úgy tűnik, hogy a felirat repülő járműveket ábrázol, pontosabban egy helikoptert, egy tengeralattjárót, egy ufót, és egy második világháborúsnak tűnő repülőgépet.


Második ránézésre azonban nagyon úgy fest, hogy a képet meghamisították. Már a színe sem stimmel, nem olyan, mint az eredeti helyszín homokköve. Persze ez lehet attól is, hogy igyekeztek olyan képet előállítani, amin jobban láthatók az apró részletek.


Az első alak, ami megragadja az ember pillantását ezen az ősi szövegen, az a helikopter-forma jel. Félelmetesen úgy néz ki, mint a mai Apache, Jayhawk vagy Blackhawk katonai helikopterek. És hogy ne legyenek kétségeink, mellette sorakozik, ugyanabban az irányban a többi jármű.


A hieroglifa mellett jobbra egy tank, egy tengeralattjáró, és egy kishajó látszik. Ezek alatt egy klasszikus ufó, de mert nem szimmetrikus az alakja, és uszonya is van, nincs nagyon messze a mai repülőtervektől sem. Ilyen lesz majd az a repülő, ami rövid távú utakat tesz majd meg az űrben nemsokára. Ilyenek azonban ma már, ha csak a tévéképernyőn, a fantasztikus sorozatok apró hajói is.
A hieroglifát nézve az ember szinte biztos, hogy fézerekkel van felfegyverezve. Az ufó alatt van a második világháborús repülőgép, magas farokkal, pilóta-buborékkal, ahogy illik. Csak szárnyai nincsenek – de talán a rajzoló félig homokba merülve örökítette meg.


Az egyiptológusok egy része szerint ezek nem is hivatalos jelek, csak egy átalakítás során keletkeztek. Az egyiptomiaknál ugyanis szokás volt az épp nem „divatos” elődök nevének kivésése az emlékművekből. A formai hasonlóság azonban mindenkiben jogos kérdéseket vet fel. Mások szerint a jelkombináció egyszerűen „idegen országok”-at jelent. Na de milyen idegen országokat jelölhettek az egyiptomiak helikopterrel?

A hivatalos álláspont: a véletlen

A hatalomváltásokkal járó felirat-javítgatások és a múló idő együttes hatásai alakították ki a rajzokat. Gyanúsan hasonlít ez a NASA Mars-magyarázkodásaihoz, ahol a fény-árnyhatásokra fogták a megmagyarázhatatlan domborzatformákat.


Az biztos, hogy a repülőgép alapötlete nem a Wright testvéreké. Leonardo DaVincinek is voltak szárnytervei, sőt tengeralattjáró és helikopter-rajzai is, már a 15. században. Bár ezeket úgy tudjuk, nem próbálták ki. Játékhelikoptereket találtak az ősi Kínában is, sőt azt is tudjuk, hogy egy ilyet Marco Polo is hozott magával Itália földjére a 13. században.

Lehet, hogy amit ma használunk, az ilyen régi ötlet? És hogyan jutott el a 20. századba? Talán a feltalálók időutazók is voltak? Hacsak véletlenül is? Vagy valahogy a 20. század gépei jutottak vissza a régmúlt időkbe? Lehet, hogy az egyiptomi rajz a Bermuda háromszögben eltűnt és az ókorban előbukkant vadászrepülőket ábrázolja?
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL