GASZTRO

Bakonyi betyárleves

Szerző:
Szabó Anna
Ez a tradícionális magyar finomság a Balaton közelében húzódó hegyekben található Bakonyról kapta nevét. Ízletes, zamatos, kiadós étel, többféle hússal készítve. Aki szereti a kolozsvári szalonnát és a lángolt kolbászt, ezt az ételt ne hagyja ki!
Bakonyi betyárleves – ahogy mi szeretjük!


Hozzávalók:

- 300 g füstölt kolozsvári szalonna
- 200 g lángolt kolbász
- 100 g zsír
- 50 g tisztított vöröshagyma
- 5 dl tejföl
- 2 l csontlé
- 1 db babérlevél
- 1 cs. metélőhagyma
- só, bors, zsályalevél, friss kakukkfű, kalocsai csemege fűszerpaprika

Elkészítése:
A füstölt kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. A szalonnát zsírjától külön leszűrjük, a tepertőt félretesszük. A visszamaradt zsíron lepároljuk a megmosott, szeletekre vágott szegfű- vagy vargányagombát, sózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket: őrölt bors, finomra vágott zsályalevél, kakukkfű, babérlevél.

15 perces párolás után csontlével felengedjük, beletesszük a lepirított kolozsvári szalonnát, felforraljuk, (zsírból, lisztből rántást készítünk, melybe finomra vágott vöröshagymát , késhegynyi kalocsai fűszerpaprikát teszünk) és berántjuk.
Beletesszük a karikára vágott lángolt kolbászt, és tejföl hozzáadásával készre főzzük. Betétnek húsos derelyét, vagy húsgombócot adunk.

Nehézségi fok:


Húsos derelye készítése:

lisztből, tojásból, sóval két levél gyúrt tésztát készítünk, melyet a következő töltelékkel töltünk meg: finom, darált sertés – vagy borjúhúst vajon finomra vágott vöröshagymával lepirítunk, sóval, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kb. 10 percig pirítjuk, majd keverőedénybe tesszük és két tojás sárgájával összedolgozzuk. A kinyújtott tészta egyik lapjára egyenlő távolságra mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, beborítjuk a másik levél tésztával, derelyevágóval kiformázzuk, végül forrásban lévő sós vízben megfőzzük.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL