REJTÉLY-MISZTIKA

Az Aladdin sem kamu mese - A Dzsinnek Birodalma

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban a csapból is az angyalok, a vámpírok, a vérfarkasok folynak. Mert jobb a marketingjük. Na de ki tud bármit is a dzsinnekről? Rémlik valami Aladdin meg csodalámpa? Az igazság az, hogy sokak szerint a dzsinnek nem csak a mesékben léteznek és ugyanolyan érdekesek, különlegesek, akárcsak a többi közkedvelt lény és az arab mágia és folklór szerves részét teszik ki.

Dzsinnek az arab és az iszlám kultúrában

Az ókori sémi népek körében a dzsinnek a régi emberek szellemei voltak, akik éjszaka megjelentek, majd reggelre eltűntek. Képesek voltak láthatatlanná válni és állattá változni, bár ez a legtöbb dzsinnre igaz.

Az arabok egy felől úgy képzelték el a dzsinneket, mint tűzszellemeket, bár néha olyan női démonnal azonosították őket, mint succubbusok, akik éjszaka, álmában párosodnak a férfiakkal és vámpír módjára szívják el az energiájukat. Egyértelműen léteznek jó és rossz dzsinnek, nők és férfiak egyaránt. Hiedelmük szerint a dzsinnek feleltek azért is, ha valakinek költői tehetsége volt.

A muszlimok szintén hisznek bennük, és szerintük olyan szabad akarattal rendelkező lények, akiket Allah a füsttelen tűzből teremtett és ő felel értük.

Az iszlám mitológiában varázslat által lehet őket irányítani azáltal, hogy tárgyakhoz kötjük őket – jó példa az Aladdin sztori - vagy parancsolunk nekik. Hogy ez miért is jó? A legtöbb dzsinn mágikus erővel rendelkezik, vagyis képes a varázsolni.

E lényeknek ugyanolyan társadalmi rendszerük van, mint az embereknek, királyokkal, közrendűekkel és szolgákkal egybevetve. Ugyanúgy élnek, mint mi, esznek, isznak, megházasodnak, és rendes társadalmi életet élnek. Mi, emberek nem láthatjuk őket, de ők persze láthatnak bennünket. Néha akarva-akaratlanul kapcsolatba kerülhetünk velük. Különösen, ha egy dzsinn akar valamit egy embertől, sőt, esetleg szerelmes lesz belé, ugyanis ez is előfordulhat.

A gonosz dzsinnek nagyjából ugyanolyanok, mint a keresztény démonok, képesek az embert megszállni és rávenni őket, hogy rossz dolgokat kövessenek el. Ilyenkor ki kell őket űzni a megszállott testéből.

A négy legismertebb dzsinn fajta

Márid: mágikus erővel és legnagyobb hatalommal rendelkező dzsinn, akik képesek kívánságokat teljesíteni, de persze nem ingyen teszik. Általában szigeteken, tengerek közelében élnek. Külsőre olyanok, mint a mesék jellegzetes dzsinnjei. Hatalmasok, széles mellkassal és nagyon szelíden, édes hangon szólalnak meg. De nagyon arrogánsok és büszkék is tudnak lenni tudásuk miatt.

Ifrít: a második leghatalmasabb dzsinn fajta. Hatalmas szárnyuk van, leginkább a föld alatt élnek és gyakori, hogy nem csak férfi, hanem női ifírt is van belőlük. Óriási mágikus hatalommal és tudással rendelkeznek. A rosszabb fajtájuk nagyon gonosz és ravasz tud lenni.

Karín: olyan dzsinn, aki egy emberhez van rendelve, mint egy őrangyal és jó vagy éppen rossz tettekre sarkallja, illetve tanítja, vezeti őt. A muzulmánok eleve hisznek abban, hogy mindenkinek meg van úgymond a maga személye dzsinnje.

Gúl: egy ocsmány, torz szörny gonosz lélekkel. Általában temetőkben, sivatagokban és más lakatlan helyeken él. Egy olyan alakváltó démon, aki leginkább hiéna alakot szokott magára ölteni. Állítólag elcsalják a közelükben járó embereket, hogy megehessék őket. Továbbá kisgyermekekre vadászik, vért iszik, lop és megeszi a halott embereket is, ahogy az alábbi képen is látható:

A Koránban komplett fejezeteket találni a dzsinnekről, különösen a 72. szutrában, bár konkrétumot nem árul el a kinézetükről. Egyesek szerint ugyanúgy néznek ki, mint az arab emberek. Képesek egy szempillantás alatt nagy távolságokat megtenni, és kedvelik az olyan távoli, elhagyatott területeket, mint a hegytetők, tengerek mélye, vagy sötét barlangok. Van, aki szerint különféle a dzsinnek a különböző elemeket képviselik. A gúl a levegő, a márid a víz, a karín a föld, az ifrít pedig a tűz elemét testesíti meg mind külső vonásokban, mind természetében.

Abdullah ibn Masud – miután Mohamed prédikálni kezdett Mekkában, az elsők között tért át az iszlám hitre – egy korabeli feljegyzése szerint a dzsinnek valójában különféle formákat magukra öltő lények, akik nem is rendelkeznek önálló alakkal. Némelyiknek szárnya van, de a legtöbb állati alakot ölt. Kígyó, kutya, skorpió, és így tovább. Máskor úgy néznek ki, mint egy fehérbe öltözött ember, vagy még ritkább esetekben felvehetik akár sárkányok alakját is. Egyesek szerint hétköznapi emberi alakot is képesek magukra ölteni.

Ugyancsak tőle ered az is, hogy a dzsinnek időnként összeállnak az emberekkel, megmondják a jövőjüket, együtt varázsolnak, segédkeznek tárgyak mozgatásában láthatatlanul, és egy-egy rituálé során az elhunytak hangját utánozzák.

Végül, hol máshol találnánk rájuk utalásokat, ha nem az Ezeregy Éjszaka meséiben? Még a Magyar Posta által kibocsátott egyik bélyegen is megtalálható!

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL