Mielőtt bármibe is belekezdenénk, ismerkedjünk meg a szappankészítés három lehetséges módszerével:
Ez a módszer a legegyszerűbb. Készen vásárolható tömbszappant fel kell olvasztani, majd tetszés szerint díszíteni, színezni, illatosítani. A színezéshez használhatunk ételfestéket is. Ezután újra kell önteni, majd hagyni, megszáradni. A formája nyilván attól függ, hogy milyen alakú kiöntőbe tesszük. Ehhez vásárolhatunk direkt erre a célra használható készletet, de használhatunk akár egy egyszerű sütőformát is.
Ez a módszer már nem olyan könnyű, mivel a szappanmassza sokkal nehezebben kezelhető. Egyébként maga az eljárás úgy történik, hogy a masszát sütőbe tesszük, és alacsony hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a felesleges víz el nem tűnik róla (kb. 1-2 óra). A hátulütője a meleg eljárásnak, hogy a szappanunkat kevésbé tudjuk díszíteni, viszont két hét múlva már használható.
Ennek az eljárásnak a lényege (amit használni is fogunk), hogy zsírokat és olajokat megfelelő hőmérsékleten lúggal vegyítünk. A szappanunkat itt is kiöntjük a megfelelő formába, és hagyjuk megszáradni, de használni csak jóval később fogjuk tudni. Sajnos több hétig érlelni kell, viszont a nagyon jó minőség miatt igazán megéri várni. Az érlelés alatt a felesleges víz elpárolog a szappanból. Természetesen ennél a módszernél is alkalmazhatunk színezőt, illetve díszítést.
Szappanunk illatát az illóolajokkal határozhatjuk meg. Ám érdemes ezek kiválasztásánál azt is figyelembe venni, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk:
- Zsíros bőr: citrom, citromfű, grépfrút, kamilla, levendula, rózsa, édeskömény
- Normál bőr: jázmin, levendula
- Szárazbőr: cickafark, jázmin, kamilla
Ahhoz, hogy a szappan, amit készítünk megfelelő állagú legyen, ügyelni kell az alapanyagok pontos mennyiségének kimérésére. Ezen kívül célszerű védőöltözéket felvenni (gumikesztyű, szájmaszk, védőszemüveg, kötény), nehogy a lúgoldat a szemünkbe vagy a bőrünkre kerüljön. Fontos az is, hogy eszközeink hőállóak legyenek, illetve ellenállóak a savakkal és a lúggal szemben.
- 1 kg olívaolaj
- 128 g nátronlúg (NAOH)
- 300 g víz
A víz lehetőleg desztillált legyen, bár az sem baj, ha csapvizet használunk, de akkor ne legyen nagyon klóros. Víz helyett sok más lehetőségünk van, amivel feloldhatjuk a nátronlúgot. Például teával is elkeverhetjük, ebben az esetben mindenképp ki kell hűteni a folyadékot. De ezen kívül használhatunk zöldség- és gyümölcsleveket, valamint tejet. Utóbbi kétharmadát érdemes a szappangyártás előtt lefagyasztani, hogy a lúg ne égesse meg.
A többi hozzávalót annak függvényében variálhatjuk, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk, illetve hogy milyen illatú szappant szeretnénk készíteni magunknak.
- 10 ml levendula illóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál száraz levendulavirág
Tehát pontosan mérjünk ki mindent egy-egy edénykébe. A nátronlúg semmiképp se kerüljön alumínium edénybe, mivel azzal reakcióba léphet. Kisadagonként adjuk a lúgot a vízhez, közben pedig kevergessük, hogy rendesen feloldódjon. A keverék hőmérséklete hamar elérheti a 70-80°C-ot. Ha evvel végeztünk, fedjük le az edényt, és hagyjuk hűlni.
Ezután az olajat kislángon (néha megkeverve) melegítsük meg, de ne túl forróra. Közben egy csészében keverjük össze az illóolajat a rizsliszttel, a levendulavirágot pedig finomra morzsoljuk el.
Hőmérővel ellenőrizzük, hogy az olaj és a lúgoldat elérte-e az ideális 45°C-ot. Ha igen, akkor egybeöntjük őket, és fakanállal összekeverjük, majd botmixerrel is alaposan összemixeljük, amíg puding állagú nem lesz. Ezután rakhatjuk bele a masszába az illóolaj keveréket, valamint a levendulavirágot.
Most már túl is vagyunk a nehezén, kiönthetjük a kapott masszát a formákba. Ezeket jól le kell szigetelni, és betakarni, hogy sokáig melegek maradjanak. 48 órát pihentetjük őket. Ha ez az idő letelik, kesztyűvel kivesszük a szappanokat a formákból és száraz, hűvös helyen még 6-8 hétig érni hagyjuk.
Figyelem! Először csak a kezünket mossuk meg a kész szappannal. Ha semmilyen irritációt nem észleltünk, nyugodtan használható a többi bőrfelületen is.
OLVASS TOVÁBB!
Mi az a kokedama? Beavatunk a japán kertészet rejtelmeibe!
A kokedama egy hagyományos japán kertészeti technika, aminek lényege, hogy a növényeket gömb alakú, moha borítású golyókba ültetik. ...
FÉSZEK7 tipp, ami segíthet a legjobb ár-érték arányt megtalálni lakásunk felújításához
A lakásfelújítás bizony embert próbáló feladat, de ha minden simán megy, akkor persze a végeredmény egy megújult és modern otthon....
FÉSZEK5 újévi fogadalom az otthonoddal kapcsolatban, amit biztosan teljesíteni akarsz
Minden évben listát készítünk a fogadalmainkról, az új terveinkről és céljainkról. És minden évben, pár héttel szilveszter után s...
Karácsonyi divat - csakis kifinomult ízlésűeknek ajánlott
Egyre ritkább a fehér karácsony… Viszont az otthonokba beszállingóznak a hópehely dekorációk, melyekkel megidézhetjük gyerekkorunk me...
FÉSZEKHogyan védhetjük meg fabútorainkat az idő okozta amortizációtól?
Habár a modern bútorgyártási technológiák térhódítása következtében időszakosan olykor háttérbe szorulnak az aktuális lakberendez...
FÉSZEK8 feng shui tipp, ami teljesen megváltoztatja az otthonod energiáit
Ki ne szeretne pozitív energiával feltöltött lakásban élni, és pozitív gondolkodásmódot kialakítani? Ha hiszed, ha nem, könnyedén me...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK