KÖZÉRZET

A cukorbetegség nyomában - 2. rész

Szerző:
Szabó Anna
Az első részben megtudtuk, mi a cukorbetegség és tisztáztunk néhány a betegséggel kapcsolatos alapismeretet. Betekintést nyertünk a diabétesz két típusába, a tünetekbe, valamint megismerkedtünk néhány hosszú távú következménnyel. Most lehetőség nyílik arra, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásunkat még tovább bővítsük.

További szövődmények

Az érelmeszesedés, az agyi és szívinfarktus és az úgynevezett néma infarktus. Valamint a végtagok vérellátásának romlása mellett, szövődmény lehet még a látáskárosodás, a vese működésének romlása, az idegkárosodás, a csontritkulás, az érzékcsökkenés, továbbá az érzékkiesés. A betegség következtében gyengülhet az immunrendszer és a védekezőképesség. A veseműködés hanyatlása veseelégtelenséghez vezethet, majd később indokolttá válhat a művesekezelés.

Mi a terhességi diabétesz?

A terhesség során az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődhetnek és nőhet a csökkent glükóztolerancia, valamint a cukorbetegség veszélye. A betegség miatt a magzat túlságosan nagyra nőhet, és ez szükségessé teheti a császármetszést. A megszületett gyermeknél fokozódhat a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezeken kívül nőhet a koraszülés rizikója is. Ha fellép a terhességi cukorbetegség fontos az orvos által előírt diéta és az egyes esetekben javasolt kismamatorna betartása.

Mi a csökkent glükóztolerancia?

Ilyenkor éhgyomor esetén a vércukorszint normális, ám étkezés után ez a szint túlzottan megemelkedhet. A hasnyálmirigy inzulintermelésének a romlása és az inzulin hatásának a csökkenése esetén fordulhat elő. Mindkét cukorbetegség típus kialakulása előtt megjelenhet, és a cukorbetegség egyik rizikófaktora lehet.

Javasolt diéta

Mind a két cukorbetegség esetén fontos a diéta. Természetesen a cikkben foglaltak csak általános szabályokat írnak le, így elengedhetetlen az orvos által előírt diéta és életmódbeli változtatások betartása.

A napi táplálékot érdemes kisebb adagokban felvenni és naponta akár hatszor is enni, de kevesebbet. A kettes típusú diabétesznél a szénhidrát és zsírszegény étrend javasolt, az egyes típusnál pedig érdemes kerülni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
Az, hogy kinek mennyi a naponta bevihető szénhidrátmennyisége, az számos tényezőtől függhet. Ilyen faktor lehet például az életkor, a testsúly, a cukorbetegség típusa, az egészségügyi állapot, a mozgásmennyiség és a kezelés.

A sovány bőrnélküli húsok és a zsírszegény tejtermékek fogyasztásával, a telítetlen zsírsavak előnybe részesítésével, valamint a növényi zsiradékok főzés során történő felhasználásával egészségesebbé tehetjük az étrendünket. Az egyes típusú cukorbetegségnél igaz nem muszáj a kérlelhetetlen zsírszegény étrend beiktatása, ám lényeges megemlítenünk, hogy az egészséges életmód kialakításához pozitívan járulhat hozzá a zsír mennyiségének csökkentése. Érdemes az állati és a növényi eredetű fehérjéket egyenlő arányban fogyasztani, valamint kerülni a magas koleszterintartalmú állati belsőségek és a túlzott mennyiségű tojás bevitelét.

Egy túlsúlyosnál, főleg egy cukorbetegnél fontossá válhat a kalória bevitelének fokozatos csökkentése egy szakember által javasolt mértékig. Ezáltal csökkenhet a testtömeg és ennek hatására nőhet az inzulin hatékonysága.

Ezek mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni a napi megfelelő rostmennyiség fogyasztását, mivel ez lassíthatja a szénhidrátok és a zsírok felszívódásának mértékét. A rostokat lehetőség szerint zöldség és gyümölcs formájában vegyük fel, viszont a túl cukros gyümölcsöket próbáljuk meg elkerülni.

Továbbá kíséreljük meg a cukros üdítőitalok hanyagolását is és mérsékeljük az alkohol fogyasztását.

A normális testsúly megtartása és elérése, az egészséges étrend, valamint életmód kialakítása, nemcsak a már meglévő cukorbetegség esetén járhat pozitív hatásokkal, hanem segíthet a cukorbetegség és más betegségek megelőzésében is.

Egyéb pozitív tényezők

A heti 2-3 alkalommal folytatott minimum 20 perces mértéktartó torna, amellett, hogy számos jótékony hatása lehet az egészségünkre, például csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és javíthatja a közérzetet, még a vércukorszintet is mérsékelheti, mivel javíthatja a cukorbeteg anyagcseréjét. Ezeken felül a mozgás a cukorbetegség következményei ellen is felveheti a harcot. Indirekt módon akadályozhatja az érelmeszesedés kialakulását és a betegség súlyosabbá válását.

A stressz csökkentése sem elhanyagolható, mivel a hosszantartó stresszes állapot negatív hatást gyakorolhat a szervezetre. A stressz kezelésének elsajátítása védheti az egészségünket és segíthet az élet akadályainak könnyebb leküzdésében.

Természetesen a cukorbetegség folyamatos orvosi ellenőrzést és tanácsadást igényel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL