KÖZÉRZET

Rózsaolaj - A több évezredes elixír

Szerző:
Szabó Anna
Rózsaolaj - aranyárban mérik, és szépészeti termékek kedvelt összetevője – legtöbbünk ennyit tud róla, mivel ezeket a tulajdonságait szokták hangsúlyozni. De miért is olyan drága? Mit tud a rózsaolaj a bőr táplálásán kívül? Vegyünk sorra néhány érdekességet, receptúrát, mellyel megőrizheted az egészséged!

A rózsát már az i. e. I. évezredben is termesztették Közép-Keleten és Kínában, később innen indult hódító útjára Európába. A virágok királynőjének nevezik, jelenleg több száz vadrózsafajt tart számon a tudomány. Mivel több ezer éve nemesítik, számtalan méretben, formában, színben találkozhatunk vele.

A rózsaolaj valószínűleg az első esszencia, amit sikeresen desztilláltak. Manapság elsősorban Bulgáriában gyártják, előállítása rendkívül munkaigényes: egy cseppnyi rózsaolajhoz 30 kinyílt, ép szirmú, kézzel szedett virág szükséges.

A rózsaolajnak, amelyet elsősorban az illatszeriparban hasznosítanak, nagyon értékes gyógyhatásai vannak: elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, gyulladáscsökkentő, megrövidíti a sebgyógyulási folyamatot – ugyanis kémiai szerkezete nagyon összetett. Nagyjából négyezer összetevőt tartalmaz, melyek többek közt gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, lazító hatásúak. Alkalmazható fejfájás, láz, alvászavar, ekcéma, rossz közérzet, sőt, még menstruációs panaszok enyhítésére is: görcsoldó, a méh izomzatának gyengeségét csökkenti, és mivel jótékony hatással bír a női hormonrendszerre, a rendszertelen ciklust is segít helyreállítani.

Lássuk tehát a receptúrákat:

- Általános bőrápoláshoz keverjünk össze 4 csepp rózsaolajat 100 ml alapolajjal. Bőrfeszesítésre, hideg okozta arcpírra, vízhiányos, száraz bőrre használjuk.
- Sebgyógyításra a rózsaolajat közvetlenül vigyük fel a bőr kisebesedett részeire. Az övsömör kezelésében is nagyszerű eredményeket érhetünk el ezzel a módszerrel.
- Idegrendszerünk megnyugtatására, álmatlanságunk kezelésére csináljunk lazító fürdőt: keverjünk el 50 ml tejszínt 3 csepp rózsaolajjal, és keverjük a fürdővízhez.
- Belsőleges alkalmazáskor (pl. ciklusszabályozás, menstruációs panaszok kezeléséhez) tegyünk 1 csepp rózsaolajat egy teáskanál mézbe és együk meg. Vagy, ha ezt túl töménynek találjuk, akkor adjunk 1 csepp rózsaolajat 1 liter szénsavmentes ásványvízhez, és kisebb adagokban igyuk meg a nap folyamán.

Fontos!

- Amennyiben a belsőleges alkalmazást választjuk, győződjünk meg róla, hogy a rózsaolajat a virágok lepárlásával nyerték ki, nem pedig oldószeres eljárással. Utóbbi esetben előfordulhatnak benne vegyszermaradékok.
- Terhesség alatt a használata nem ajánlott. Mivel hatóanyagai lazító hatásúak, alkalmazása korai méhösszehúzódásokat okozhatnak!
- Az illóolajokat fénytől védve, állandó szobahőmérsékleten tároljuk, jól zárható üvegben. Ne lepődjünk meg, ha a rózsaolaj idővel sűrűbb, és erősebb lesz – ez annak a jele, hogy megfelelően tároltuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL