KÖZÉRZET

Vészeld át a telet fűszerekkel!

Szerző:
Szabó Anna
Télen számos olyan ingernek vagyunk kitéve, amely károsító hatással bír testi-lelki épségünkre. Ebben az évszakban például rohamosan nő a légúti megbetegedések száma, a többi problémáról nem is beszélve.

 

A vitaminok mellett a különféle gyógyhatású fűszerek is segíthetnek egészségünk megőrzésében és helyreállításában. A mínuszok beállta előtt elsődleges feladatunk az immunrendszer működésének fokozása, melyre kiváló módszer a rendszeres fokhagymafogyasztás. A fokhagymában található allicin nevezetű vegyület remek antioxidánsként működik. Személy szerint a fekete, erjesztett fokhagyma bevitelét javasolnám, ami kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egyszerű fehér változata.

Ha mégis megbetegszünk, a gyógyszeres kezelés mellett számba kell vennünk a természetes gyógymódok adta lehetőségeket is. Igaz, hogy ezen időszak gyakori megbetegedései, a nátha és az influenza ellen elég sok orvosság létezik, viszont ezeknek a készítményeknek jó néhány mellékhatása lehet. Ilyen nem kívánt tünet például a gyomorbántalom, vagy az antibiotikum okozta felborított bélflóraegyensúly.

A nátha és az influenza vírusos eredetű betegség. Nátha esetén elsőként orrdugulás és orrfolyás jelentkezik, később pedig jellemző a torok- és fejfájás, valamint a hőemelkedés is. Az influenza elsődleges tünetei a láz, hidegrázás, izomfájdalom, rossz közérzet és fejfájás, melyeket később torokfájás és száraz köhögés követ, legvégül pedig kialakulnak a náthára is jellemző tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás és a váladékos köhögés.

A légúti megbetegedések tüneti kezelésére számos fűszer lehet a segítségünkre. Az édes és kellemes íze miatt közkedvelt ánizs köptető hatásáról is ismert. Emellett remekül csillapítja a fejfájást, vértisztító, valamint gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is kiváló.


A szerecsendió alapanyaga a köhögéscsillapító szereknek. Kis mennyiségben pedig jótékony hatással van a vérnyomásra. Enyhíti a reumás fájdalmakat és az izomfájdalmakat, gyomorgörcsök ellen is használható. Nagyobb mennyiségben azonban mérgező, felnőtteknél már 4 gramm mérgezési tüneteket okozhat, ezért nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztását.


A köhögés csillapítására használhatjuk továbbá az oregánót, amelyet görcsoldóként, valamint epe- és vízhajtóként is alkalmaznak. A fájdalom csillapításában nagy segítséget nyújt nekünk a forralt borok kedvelt alapanyaga, a szegfűszeg, amelynek görcsoldó hatása is van.


A kakukkfűből készült gyógyteával csillapíthatjuk a torokfájást és a köhögést.
A rekedtség és a torokgyulladás gyógyítására kitűnő házi alkalmazású szer a zsálya, amely javítja a memóriát és a koncentrációt.
A fejfájás és légzési problémák enyhítésére szolgál majoránna, amit nemcsak az ételek, hanem a borok ízesítésére is használnak.

A sokszor különböző csoportba tartozó ételek egyidejű fogyasztása történik. Ez nem tesz jót, mivel az egyik korlátolja a másik emésztését és így egyik sem emésztődik meg rendesen. Ez az elégtelen működés utat enged a káros mikroorganizmusoknak, amelyek tovább rontják a tápláléklebontást. Az emésztést segítő fűszerek közé sorolandó az ánizs,a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a gyömbér az oregánó és a feketebors. Az ánizs, a fahéj és a kardamom jó a puffadás csökkentésére, erre a célra szolgál még a majoránna is.


A kardamom további hatása, hogy serkenti a szívizmok működését. A fahéj pedig képes kordában tartani a vércukorszintet, kedvezően hat a vérnyomásra és antibiotikus tulajdonsága is van. Ügyelnünk kell a fahéj cassia nevű fajtájának fogyasztására, mivel ez a típus vérhígító kumarint tartalmaz. A szegfűszeg segít a hasmenés és a hányinger megelőzésében. A gyömbér görcsoldó, gyulladáscsökkentő, a gyökér forrázata pedig vértisztító hatású. A feketebors magas káliumszintje miatt kordában tartja a vérnyomást, zsírégető hatású és hozzájárul az izzadáshoz, valamint a vizeletürítéshez.

A stressz oldására is alkalmasak a fűszerek. Az idegek nyugtatására ott van például a zsálya, a szegfűszeg, az oregánó, valamint a szerecsendió-olaj. A fürdőben használt rozmaring a bőr vérellátásának serkentése mellett erősíti az idegeket, ugyanúgy akár az ánizs.

A téli sportokat űzőknek javasolnám a kurkuma fogyasztását. Ez a növény egészségesen tartja az ízületeket és gyulladás gátló hatással bír.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL