FÉSZEK

Erre figyelj, ha ingatlant vásárolsz

Szerző:
Szabó Anna
Az első, saját lakás vásárlása mérföldkő az életünkben. Ideális, ha már határozott elképzeléssel rajtolunk: hol, mit, mekkorát vennénk. Ez jó alap, ám számos olyan körülménnyel szembesülhetünk, amelyre nincs befolyásunk. E néhány tanács segíthet a sarkalatos pontokban, esetleg hol lehet kompromisszumot kötni saját magunkkal.

 

Döntsd el, hogy hol!

Az egyetlen, amin nem tudsz változtatni, az a földrajzi elhelyezkedés. Hiába tudod ugyanis, hogy milyen típusú, nagyságú, állagú ingatlanra vágysz, ha nem tudod határozottan eldönteni, hogy konkrétan hol töltenél el akár több tíz évet az életedből. A folyamatnak nem lehet úgy nekiállni, hogy ezt még nem tisztáztad magadban. Sok energiát megspórolhatsz, ha ebben a kérdésben sikerül dűlőre jutnod - elsősorban - önmagaddal. Gondolj azonban arra is, hogy nemcsak rólad van szó. Egy pillanatra képzeld el magad az eladók helyzetébe is: a saját privát szférájukba engednek, amikor megtekinted a lakásukat. Ez nekik stressz, akár akarják, akár nem. Nem lehet átjáró házat csinálni az életükből. Majdnem biztos, hogy közvetítőkkel is kapcsolatba kerülsz, ugyanis nem ritka, hogy a tulajdonos kizárólagos szerződést kötött, így csak „ingatlanoson" keresztül juthatsz a vásárlásig. Igaz, hogy neki ez a munkája, de nem játékszer: az idő, energia, amelyet rád szán, neki is pénz. Ha nincsenek határozott elképzeléseid, gyakorlatilag marionett bábut csinálsz belőle és ezzel kárt okozol neki.

Ha megvan a „hol"

Járd be saját magad a területet. Közben figyeld folyamatosan az érzéseidet, azok ugyanis jelezni fogják, ha valami nem „smakkol". Ha nyugtalanságot érzel, át kell gondolnod a területi elképzeléseidet, mert a belső iránytűd határozottan jelzi, hogy az a környezet valamiért neked nem lesz jó tartósan. Kár kockáztatni, mert a lakásra, házra, nem tudsz kereket szerelni. (Tudom, van ilyen is, csak azt nem ingatlannak hívják.) Ha kellemes érzések töltenek el, ismerd meg részletesebben is, hogy milyen szolgáltatók, kereskedők találhatók ebben a környezetben. Gondolj napi, praktikus dolgokra. Életed nem végtelen, hogy holtidőkkel töltsd el. A helyi önkormányzatnál nézz utána, hogy a hosszabb távú tervekben szerepel-e a jelenlegihez képest jelentős változtatási igény. Nyilván nem szeretnél úgy járni, hogy a korábbi nyugalmas életedet megzavarja például egy odatelepült, nem kívánt kereskedés. Aktuális kérdés a helyi ingatlanadó bevezetése is. Nem mindegy, mennyi pénzzel kell a fenntartásnál számolnod.

A típus eldöntése

Tudom, első olvasatra azt mondod, hogy te már tudod, hogy lakást vagy házat keresel-e. Ha azonban eddigi laikusként egy ingatlan jogi helyzetét kezded vizsgálni, rögtön rájössz, hogy korántsem ilyen szimpla az ügy. Hogy egy szemléletes példát is említsek: egy sorházban az is lehet, hogy osztatlan közös tulajdonban vannak még a lakások, de az is lehet, hogy jogilag azok már önálló helyrajzi számmal rendelkeznek. Az első szempont szerint ugyanis az addigi társtulajdonosokat elővásárlási jog illeti meg, ami picit meghosszabbítja a vételi folyamatot. Rosszabb esetben meghiúsítja. Ezt te is tudod ellenőrizni a körzeti földhivatali nyilvántartásban. Sokan nincsenek tisztában vele, de mindaz, ami bejegyzett tény egy tulajdoni lapon, az addig a mértékig bárki számára megismerhető adat.

Vagy ott van az ikerház kérdése: nem mindegy, hogy a benne lévő, valójában önálló háztartások jogilag is önállóak vagy sem. Lehet, hogy eddig nem tudtál róla, de az „ikerház" kategória nemcsak arra az esetre vonatkozik, amikor - szemben állva a házzal - a lakások egymás tükörképei. Meglepő, de számos esetben földszint-emelet kialakításra is ez vonatkozik.

Nem utolsó sorban, az ingatlan jellege (lakóház, lakás, üdülő, hétvégi ház) meghatározza a helyi adó mértékét. Ha ezzel tisztában vagy, nem érhet meglepetés. Nem ritka eset, hogy egy korábbi, „hobbitelkes" terület átalakul állandó lakóhellyé, a helyi építési szabályzat szerinti övezeti besorolás azonban ezt még nem követte és maradt a korábbi besorolásban. Ekkor több tízezer forinttal drágább az ilyen ingatlan fenntartása. Számolj vele.

Mekkora legyen?

Tartsd szem előtt: elsősorban nem a bútoraidhoz keresel lakást, azok „csak" tárgyak, tehát könnyebben variálhatók. Az az ideális, ha abból indulsz ki, hogy mindenkinek szüksége van saját térre. Nagyon is igaz az a szempont, hogy a költözők száma plusz egy lakóhelyiség az a szobaszám, ami hosszútávon is biztosítja a békés egymás melletti élést. Különösen helytálló ez akkor, ha olyan munkád van, amelyet otthon végzel. Vagy olyan hobbid van, ami teret igényel, esetleg zajkeltéssel jár, illetve pont ellenkezőleg: csendet és elvonulást követel.


Gondolj arra is, hogy legyen olyan tér is, ahol a közösségi tevékenységeid zajlanak. Plasztikusan: például ne a hálószobádban legyen az étkező. Főleg, ha vendégeket is hívnál alkalmanként, de ételszagban aludni sem jó.

Milyen állagú?

Két dolgot mérlegelj: tudsz-e várni a beköltözéssel és alkalmas vagy-e arra, hogy idegekkel bírd. Ha sürget az idő, olyan lakást keress az adott büdzsén belül, amelyben nem kell generál-felújítás, legfeljebb tisztasági festés, ami nem igényel hosszú heteket. Illetve olyan javítások, amelyeket már ottléted alatt is el tudsz végezni. Ha viszont nem sietős a dolgod, olyanná alakíthatod, amilyen az ízlésednek leginkább megfelel és bele is fér anyagi kereteidbe.


Ha a „nervális" szempontokra térünk, itt arra gondolok, hogy ha még nem estél át életed folyamán lakásfelújításon, alaposan gondold meg, hogy kikkel végezteted el. Ha nincs türelmed alaposan megvizsgálni a vállalkozót, és úgy gondolod, hogy oldja meg, te csak a pénzt adod hozzá, inkább bele se kezdj. Ekkor ugyanis rá fogsz jönni, hogy korántsem volt elegendő az erre szánt keret. Igenis kell az a szerződés, már csak az esetleges garancia érvényesítése miatt is, ha kókler munkát végeznének a „mesteremberek". Az élet mindig tartogat meglepetéseket, gondolom, te sem szeretnél évekig pereskedni vagy minden héten más és más szerelőt hívni a javítgatásokhoz.

Tökéletes lakás nincs, csak tökéletes kompromisszumok vannak. Ha tehát ingatlanvásárlásba kezdesz, elsősorban a saját vágyaiddal és lehetőségeiddel kell előre tisztában lenned: mi az, ami a legfontosabb szempont nálad és igenis ragaszkodsz hozzá, illetve mi az, amiben egyezséget tudsz kötni a folyamat során.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL