GYERMEK

Autóban a gyermek - Biztonságos a biztonsági ülés?

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor úgy tűnik, hogy a kisgyermeket nevelő szülők, édesanyák többnyire otthon vannak és nap, mint nap „csupán” a gyerkőccel vagy a házimunkával vannak elfoglalva. Természetesen ez nem egészen így van. Sok édesanya indul útnak a kisebb-nagyobb babával vásárolni, elintézni ezt-azt vagy épp csak egyet kirándulni. De hogyan utazzunk a kisbabával autóban?

 

Az utóbbi időben újra nagyon sok ún. városi legenda kelt szárnyra azzal kapcsolatban, hogy hogyan igen vagy épp hogyan nem lehet a gyereket az autóban szállítani. Ráadásul a rend éber őrei egyre szívesebben ellenőriznek minden olyan szabályt és annak betartását vagy be nem tartását, amelyek kevésbé ismertek. Tegyük hát tisztába a kérdést.

A KRESZ szerint 2010. január 1-e óta: A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

Megdőlt a tévhit: A gyerekülés csak a hátsó ülésen helyezhető el

A fenti néhány mondatból egyértelműen kiderül, hogy az előző állítás nem igaz. A kacifántos mondatokat egyszerűen megfogalmazva: 150-nél kisebb (vagy három év alatti) gyermek csak gyerekülésben vagy ülésmagasítóval ülhet a kocsiban. Ezeket a biztonsági rendszereket a megfelelő helyeken rögzíteni szükséges és természetesen a biztonsági övet is be kell csatolni. Továbbá a kisebbeknek való úgynevezett babahordozóban is beköthető, nem csak a hátsó ülések valamelyikén, hanem az első „anyósülésre” a gyerkőc. Így egy hosszabb utazás alkalmával esetleg szeretnénk, hogy mellettünk legyen, mert így könnyebben rálátunk, vagy a kezébe tudunk adni enni-innivalót, vagy játékot. Tehát betehetjük a kocsi első ülésére is, de menetiránnyal ellentétesen csak akkor, ha nincs légzsák a kocsiban, vagy azt előzőleg kikapcsoltuk.

Manapság az üzletekben vagy internetes webáruházakban sok-sok különböző méretű, fajtájú és persze árú gyerekülést találhatunk. Nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt megnézzük, hogy a saját autónkba melyik fajta szerelhető be, nehogy később cserélni kelljen. A legtöbb ülés már rendelkezik a legkorszerűbb minőségi tanúsítványokkal, hiszen nélküle nem kapnának a forgalmazásukra engedélyt. De ne csak az ár alapján válasszunk ülést, hanem nézzük meg, hogy melyik kényelmes a gyerkőcnek. Sok esetben olyan ülést is találunk, ami egész kicsi korától használható már és később ülésmagasítóvá is alakítható.

Ha sikerült beszerezni a megfelelő ülőalkalmatosságot a babának, már utazhatunk is. Ne felejtsük el, hogy természetesen továbbra is igaz - a legkisebbek (is) a hátsó ülések valamelyikén, a számukra megfelelő biztonsági ülésben bekötve vannak a legnagyobb biztonságban. Nekünk is szerencsésebb, ha jobban tudunk a vezetésre figyelni, de ha nincs más megoldás és kettesben kell mennünk valahová, nyugodtan tegyük magunk mellé a gyermeket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL