GASZTRO

Egy kis böjt szilveszter előtt

Szerző:
Szabó Anna
Mielőtt elmennél a henteshez és megvennéd a jó kis bőrös malac combot, amit a szilveszteri vacsora asztalra szánsz, készíts valami finomat és könnyűt, amely nem terheli meg idő előtt a gyomrodat. Mi adunk néhány jó ötletet...

Egészséges lencseleves ebédre. A lencse nagyon jó hatással van a bőrre és a szemre.


Lencsekrémleves


Hozávalók

- 500 g lencse
- 2,5 liter csontlé vagy húsleves
- 100 g teavaj
- 100 g liszt
- 40 g vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 db tojássárgája
- só

Elkészítés

A megmosott, beáztatott lencsét csontlében vagy húslevesben feltesszük főni (Tipp: Ha van a hűtődben egy kis mezei füstöltszalonna bőrke, akkor azt nyugodtan adhatod a lencséhez, így pikánsabb lesz a leves).

A tisztított, szeletelt vöröshagymát hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük. Világos vajas rántással sűrítjük, és tejet öntünk hozzá. Jól kiforraljuk. Szitán áttörjük vagy turmixgépben jól összeturmixoljuk. Legírozzuk, legírozás után már nem szabad forralni a levest.

Legírozás: Habarás. Tejszínnel elkevert tojássárgájával történő sűrítés.


Laskagomba bakonyi módra


Hozzávalók

- 1 kg laskagomba
- 4 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g finomliszt
- 200 g margarin
- 200 g tv paprika
- 20 g őrölt pirospaprika
- frissen őrölt fekete bors
- só

Elkészítés

A megtisztított, jól megmosott laskagombát vékony csíkokra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát margarinban megpirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük, és hozzáadjuk a gombát, a kis kockákra vágott tv paprikát. Együtt pirítjuk, fekete borssal fűszerezzük. Amikor a levét már elfőtte, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és főzőtejszínnel dúsítjuk.
(A liszttel elkevert tejfölhöz merjünk ki a pörköltből egy kevés szaftot, keverjük el a habarással, majd adjuk hozzá a pörkölthöz, így hőkiegyenlítést végeztünk. A tejföl nem csapódik ki a pörköltben.) Jól átforraljuk.

Köretnek szarvacska tésztát adjunk a pörkölt mellé.


Tolófánk forró pálinkás barackízzel


Hozzávalók

- 180 g liszt
- 120 g margarin
- 1,5 dl víz
- 20 g kristálycukor
- 50 g vaníliás cukor
- 6 tojás
- olaj a sütéshez
- só

Elkészítés


A vizet a margarinnal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, a tojásokat egyenként eldolgozzuk benne. Habzsákba töltjük a tésztát (Tipp: Ha nincs otthon habzsákunk, akkor egy kisebb zacskó egyik végét kicsit vágjuk ki és azzal adagolhatjuk a tésztát), és tíz cm hosszú rudakat nyomunk ki belőle. Bő, nem túl forró olajban aranysárgára sütjük. Célszerű egyszerre 2, max.3 fánkot sütni egy mélyebb serpenyőben, mert a fánkok megdagadnak és nem férnek el egymás mellett. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön csészében meleg, kevés pálinkával vagy rummal ízesített barackízt adunk mellé.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL