Egészséges lencseleves ebédre. A lencse nagyon jó hatással van a bőrre és a szemre.
Hozávalók
- 500 g lencse
- 2,5 liter csontlé vagy húsleves
- 100 g teavaj
- 100 g liszt
- 40 g vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 db tojássárgája
- só
Elkészítés
A megmosott, beáztatott lencsét csontlében vagy húslevesben feltesszük főni (Tipp: Ha van a hűtődben egy kis mezei füstöltszalonna bőrke, akkor azt nyugodtan adhatod a lencséhez, így pikánsabb lesz a leves).
A tisztított, szeletelt vöröshagymát hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük. Világos vajas rántással sűrítjük, és tejet öntünk hozzá. Jól kiforraljuk. Szitán áttörjük vagy turmixgépben jól összeturmixoljuk. Legírozzuk, legírozás után már nem szabad forralni a levest.
Legírozás: Habarás. Tejszínnel elkevert tojássárgájával történő sűrítés.
Hozzávalók
- 1 kg laskagomba
- 4 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g finomliszt
- 200 g margarin
- 200 g tv paprika
- 20 g őrölt pirospaprika
- frissen őrölt fekete bors
- só
Elkészítés
A megtisztított, jól megmosott laskagombát vékony csíkokra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát margarinban megpirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük, és hozzáadjuk a gombát, a kis kockákra vágott tv paprikát. Együtt pirítjuk, fekete borssal fűszerezzük. Amikor a levét már elfőtte, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és főzőtejszínnel dúsítjuk.
(A liszttel elkevert tejfölhöz merjünk ki a pörköltből egy kevés szaftot, keverjük el a habarással, majd adjuk hozzá a pörkölthöz, így hőkiegyenlítést végeztünk. A tejföl nem csapódik ki a pörköltben.) Jól átforraljuk.
Köretnek szarvacska tésztát adjunk a pörkölt mellé.
Hozzávalók
- 180 g liszt
- 120 g margarin
- 1,5 dl víz
- 20 g kristálycukor
- 50 g vaníliás cukor
- 6 tojás
- olaj a sütéshez
- só
Elkészítés
A vizet a margarinnal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, a tojásokat egyenként eldolgozzuk benne. Habzsákba töltjük a tésztát (Tipp: Ha nincs otthon habzsákunk, akkor egy kisebb zacskó egyik végét kicsit vágjuk ki és azzal adagolhatjuk a tésztát), és tíz cm hosszú rudakat nyomunk ki belőle. Bő, nem túl forró olajban aranysárgára sütjük. Célszerű egyszerre 2, max.3 fánkot sütni egy mélyebb serpenyőben, mert a fánkok megdagadnak és nem férnek el egymás mellett. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön csészében meleg, kevés pálinkával vagy rummal ízesített barackízt adunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK