KÖZÉRZET

Menopauza - Magadra ismersz a tünetekből?

Szerző:
Szabó Anna
A változókort senkinek nem kell bemutatni. A tüneteket mindenki ismeri, de a probléma fölött a legtöbben elsiklunk, majd akkor kezd igazán érdekelni minket, amikor már lecsapott ránk a menopauza szörnyetege. Mit mondanak az orvosok? Mit tegyünk, ha éppen ránk tör egy hőhullám? Vagy hogyan barátkozzunk meg testképünkkel?

 

A hormonális átállás időszakában nagyon sok testi változással kell szembenéznünk, s mindez oly gyorsan történik, hogy ezt lelkileg nagyon nehezen dolgozzuk fel. Úgy érezzük, hogy nőiességünk elveszett és ezt még megspékeli a súlygyarapodás is, hiszen szervezetünk már kevesebb táplálékot igényel. Így aki annyit eszik a változókorbasn, mint előtte, valószínűleg hízni fog. És mi lesz a végeredmény a tükörben? Kerekebb pocak, laposabb fenék, széles derék és nagyobb mellek. A fogyás pedig sokkal nehezebb, így ha későn kapunk a fejünkhöz, évekig eltarthat megszabadulni a kilóktól. A némi súlyfölösleggel rendelkező hölgyek viszont általában kevesebb kellemetlenséget tapasztalnak.

Hőhullámok a legváratlanabb pillanatban

Egy ismerősöm tapasztalata az volt, hogy mindig a metrón lett rosszul. Ez a lázszerű forróság és nehéz levegővétel teljesen pánikszerű rohamokat idézett elő, így azonnal el kellett hagynia a metró területét. És ez nem egyszer jelentkezett nála. De ugyanilyen kellemetlen lehet irodában, vásárlásnál vagy éppen az orvosnál is. A változókorban lévő nők fele alvászavarral küzd, hiszen ezek a hőhullámok ránk törhetnek álmaink közben is. Ám nem csak ez idézheti elő alvászavart. Mivel az ösztrogénszint csökken, szervezetünk kevesebb endorfint, vagyis boldogsághormont termel. Emiatt ingerlékenyek, féltékenyebbek, lehangoltabbak lehetünk. A folytonos idegességérzet nemcsak állandó rossz közérzetet idéz elő - sokkal nehezebb elaludnunk, és az alvás sem olyan mély.

A klimax során a csontok sűrűsége és tömege is csökken

Ez előbb-utóbb csontritkulást idéz elő - csontjaink törékenyek lesznek, a törés veszélye főleg a csigolyákat és a medencét fenyegeti. A sok más gondunk mellett ebben az időszakban nem figyelünk oda eléggé, s már csak a következményt vesszük észre: a törött csontokat. Ennek legyőzése érdekében nagyon fontos a testmozgás, a legjobban az úszás segíthet. A megfelelő úszástechnikával pedig fogyni is könnyebben tudunk, valamint a víz nyugtató hatása és a csönd az idegességünket is legyőzheti.

Hormonális átállás

Sokan ebben az időszakban lesznek nagymamák, ami újraébreszti bennük az anyai ösztönt, és annak a felismerését, hogy már nem lehetnek anyukák, traumaként élik meg. A környezetük pedig sokszor nem érti meg őket. A legnagyobb teher az, ha a párunk sem áll mellettünk. Csak növeli nyugtalanságunkat, ha minden falat bűntudatot ébreszt mennünk, mert csúnyán néznek ránk evés közben. A boldogtalanság pedig még több evésre sarkall minket.


Ez a hormonális átállás nagyon hosszú folyamat, és mindenkinél más időpontban jelentkezik - valakinek már 40 évesen elkezdődnek a rendszertelenségek a ciklusban -, és több évig is eltarthat. A menstruációs panaszok főleg két vérzés közti hosszabb szünet után erősebbek.

Mit tegyünk?

Milyen segítséghez tudunk fordulni? Vagy milyen készítmények állnak rendelkezésünkre? Kezdjük a természetes gyógymódokkal. Az enyhe hőhullámokra sokan ajánlják az E- és a D-vitamin szedését. A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez és még a csontok egészségéhez is hozzájárul, így nagyon fontos a pótlása. A csontritkulás megelőzésére a kalcium szedése is ajánlott.
A réti here szintén segít a hőhullámok leküzdésében, sőt a csontritkulásra is jó.

Mit tehetünk a depresszió ellen?

Az orbáncfű a legjobb a hangulatingadozás ellen. Ennek alkalmazását viszont meg kell beszélnünk orvosunkkal. Nyugtató hatással van még a citromfű is, amely könnyedebb elalvást biztosít. A ginzenget hasonló okokból szedhetjük, hiszen a klimax lelki hatásait enyhítheti. Szedhetünk ösztrogénhatású anyagokat is, amelyek természetesen is előfordulnak élelmiszerekben vagy növényekben. Megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, szójababban, zöldségekben és gyümölcsökben.

Kihez forduljunk segítségért?

Nagyon nehéz megmondani, hiszen panaszainkat egyik orvos sem fogja tudni teljesen eltüntetni. Mindenkire más hatással van a változás kora, így személyre szabott segítségre van szükségünk. Fontos, hogy a megfelelő diétát és mozgást válasszuk ki, így ezt bízzuk a tanácsadókra. Az orvosok csupán megnyugtatni tudnak minket azzal, hogy a problémáink természetesek. A legfőbb gyógymód azonban a lelki segítség. Nem feltétlenül kell pszichológushoz fordulni, hisz néha elég, ha egy-két jó szót, dicséretet, hallunk, és máris nőiesebbnek érezzük magunkat. A legjobb hatással persze a férfiak véleménye hat ránk. És fontos észben tartanunk, hogy ez természetes folyamat, s minden kornak megvan a szépsége. A nőiesség szimbólumai pedig a kerek idomok!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL