GYERMEK

Bevásárlás a babának - Újat vegyünk vagy jó a használt is?

Szerző:
Szabó Anna
Miután a leendő szülők megtudják, hogy gyermekük lesz, az első örömmámort követően jönnek az aggodalmak. Nem csak azért, hogy minden rendben legyen a babával és a mamával, hanem egy idő után el kell kezdeni gondolkodni, hogy mit kell venni, miből milyet érdemes beszerezni? Rengeteg lehetőség közül választhatunk, de melyik is lenne a legjobb megoldás?

 

Természetesen a kisbabánk számára mindig a legjobbat, legpraktikusabbat, legszebbet szeretnénk mindenből. De amikor elkészülünk a listával, ami azt tartalmazza, mi mindenre is van/lenne szükségünk, rá kell jönnünk, hogy nyilván egy kisebb vagyon lesz, amit a közeljövőben el fogunk költeni. Azaz jó lesz, ha el kezdünk racionalizálni és megnézzük, valóban mindenre szükség van-e. Amit lehet, hogy sosem fogunk használni már ki is kerülhet a listáról, ami csak két év múlva kell, az pedig ráér még egy kicsit. Persze még így is igencsak hosszú marad a megvásárolandó jegyzetsor. Ilyenkor kell leülni és végiggondolni, hogy bizonyos dolgokat honnan is érdemes beszerezni.

A nagyobbak levetett ruhácskái

Ha nem az első gyermekünket várjuk, bizonyára sok mindent tudunk hasznosítani a nagyobb testvér által már nem használt, kinőtt dolgok közül. Ám amikor az első baba érkezésére készülünk kicsit nehezebb a helyzet, ráadásul még bizonyára rutintalanok is vagyunk, hogy mi az, ami feltétlenül kell, vagy mi az, amit érdemes elhalasztani, mert nem is biztos, hogy szükségünk lesz rá.

Ha szerencsések vagyunk és a testvérek, unokatestvérek, barátok már korábban szültek, és már nem terveznek, vagy épp várnak néhány évet a következő gyermekkel, akkor vélhetően nagyon sok mindent tudunk örökölni. Ezzel rengeteg időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg magunknak.

Van, amiből egyértelműen újat veszünk

Nem adjuk általában még a nagyobb testvér cumiját, cumisüvegét sem a picinek. De kiságyból, járókából, pelenkázó szekrényből épp olyan jó a használt is, mintha újat vásárolnák. Az interneten se szeri se száma a használt dolgokat árusító oldalaknak. Jóformán csak idő és energia kérdése, hogy mit tudunk igen jó áron beszerezni. Persze itt is érdemes azért megnézni, hogy mit vásárolunk meg. Egy-egy nagyon jó üzletnek tűnő, eladásra kínált termékben sokszor csak egy apró hiba, vagy néhány csavar hiányzik… de mire azt megjavítjuk, vagy beszerezzük, már majdnem ott vagyunk, mintha rendes áron vásároltuk volna meg.

Kényes kérdés a ruházat

Természetesen, amit rokonoktól örököl az ember, azzal kapcsolatban nyugodt lehet. De interneten vagy használtruha boltban is nagyon jó áron, igen jó minőségű ruhákat lehet találni. Már csak azért is, mert gondoljunk bele, milyen gyorsan nőnek ezek az apróságok, néhány ruha a mi gyermekünkre is csak egyszer-kétszer kerül fel, aztán már megy is a „kinőtt ruhák” dobozba. Így aztán néha szinte teljesen újnak tűnő ruhákat is lehet találni igazán megfizethető áron.

A gyerekjátékokból, könyvekből biztosan sokat fogunk kapni ajándékba, úgyhogy biztosan lesz sok új kisbarátja is a babánknak. Mert azért a plüssök, kisállatok jó részét a gyerekek többsége - legalábbis az első időkben - jobbára rágóka helyett használja. Ezekből aztán igazán sokat lehet találni kilós játékboltban, és az interneten is.

Mindenesetre az biztos, hogy az első babánál nagyon érdemes kikérni a már többgyermekes rokonok, barátok tanácsát. Feltéve, ha nem szeretnénk minden felesleges dolgot megvásárolni, amit aztán mi is szinte érintetlen adunk tovább. A második/sokadik gyerkőcnél pedig ne felejtsünk el körbe nézni a padláson, vagy a pincében. Hátha épp ott bújik meg az a már régóta keresett fürdető kád, amire ismét nagy szükségünk lesz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL