FOGYÓKÚRA

Én kövér vagyok, de a gyerekem miért hiszi magát annak?

Szerző:
Szabó Anna
Egyek még egy csokit, vagy inkább ne? Majd jövő hónapban el kezdek fogyni, hogy rám jöjjön a tavaly vett csini farmerom. Neked biztos nem ismerősek ezek a mondatok... De ha a gyereked fejében fordulnak meg ezek, akkor már furcsán nézel rá, és csodálkozol, mitől viselkedik így…

 

Tükröm, tükröm mondd meg nékem...

…ki a legkövérebb a vidéken? Ezzel a kérdéssel csak egy a baj: a hasonmásod azt válaszolja, amit te is: hát én. Ez így elég gyalázatos, mert ha csak magadat kérded, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy a látásmód nem is tud megváltozni. Valahol mindenki azon igyekszik, hogy ez a kép egyre rosszabb és rosszabb legyen. Mondok is egy rémisztő adatot: a nők negyven százaléka gondolja ezt, és lehet, hogy most éppen nem, de biztos volt olyan időszak, amikor TE is beletartoztál ebbe.

De miért?

A miértek a felnőtteknél már elcsépeltek, és szerintem TE is tisztában vagy velük. De hadd említsek egy, a fiatalokat érintő sokkoló példát Gál Gyöngyi: A média hatása a diákok testképének alakulására című tanulmányából. Idézem: „a diáklányok 50 százaléka keres az interneten étvágycsökkentő és fogyókúrás szereket, és ugyanennyien elégedetlenek a testükkel.” Az írás arra is kitér, hogy többen anorexiás blogot is vezetnek. A szerző azt is kiemeli, hogy az anorexiások sokan nem is gondolják magukat betegnek.

Ez elég drasztikus. Mi a helyzet a szülőkkel?

Az anya feladata az, hogy irányt mutasson a lányának. Ha ő is rákezd a ,,de én kövér vagyok”szövegre, akkor az lesz a vége, amit az előző bekezdésben olvashattál. De elég annál a pontnál megállni, hogy a gyereknek nem lesz egészséges a testképe. A tinik főként serdülőkorban értékelhetik alul magukat és fejlődésüket. Azért, mert a lányok ekkor úgynevezett másoló korszakban vannak. A kifejlődő énképhez felhasználják a környezetükből beérkező ingereket. Ezt sajnos információ híján nem válogatják meg, csak befogadják, és az alapján fejlődik ki az én és testtudatuk.

Mit tudsz tenni szülőként?

Ha kislányod van, akkor ügyelj a szavaidra. Nem azt mondom, hogy lábujjhegyen kell kiejtened mindent, hanem azt, hogy magyarázd el a gyereknek, hogy minek mi az értelme. Ha tisztában vagy magaddal, akkor tudsz erre is figyelni. Ha viszont nem, akkor ideje sürgősen hozzálátnod! Csak ekkor tudsz segíteni a lányodnak is.

Jó, de attól még kövér vagyok…

Ha tudod magadról, hogy szeretsz enni, és inkább hízásra vagy hajlamos, akkor érdemes egy szakembert felkeresned az ügyben. Ő megtalálja neked a legmegfelelőbb módot a hatékony fogyásra. Ami pedig a legfontosabb, hogy neked kell akarni. Ha nem vagy elszánt, akkor felkereshetsz ezer meg ezer orvost és fitnesztermet, nem fog segíteni, mert nem voltál magadban száz százalékosan biztos. Ezt pedig neked kell érezni, de csak akkor tudod megtenni, ha kellően őszinte vagy magaddal. Ha pedig egészséges az önképed, akkor már a gyerekeidnek is tudod a helyes példát tolmácsolni. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL