ÁLLATI CUKISÁGOK

Az örökös bűntudat forrása - nincs időm rá...

Szerző:
Szabó Anna
Az emberek élete örökösen változik, és ezt sokszor bizony házi kedvenceik sínylik meg. Ezt érthetjük akár fizikai, akár lelki értelemben is. Na de mi is lenne ez pontosan?

 

Az élet számtalan olyan helyzetet produkál, melyben az állattartó életében jelentős változás következik be. Gondoljunk csak egy gyerek születésére, ilyenkor bizony a házi kedvencre (megjegyzem, érthető módon) alig marad idő. Ez bizony minden kétséget kizárólag megviseli az állatot, amire a gazdi jó esetben idejében felfigyel, és kutyája vagy macskája nem kezd el a gyerekre féltékenykedni, ami komoly veszélyeket rejt magában. De itt még nincs szó konkrét fizikai elhanyagolásról, inkább az állattal töltött idő csökken.


A sosincs időm rá durvább fokozatai


Elfajulhat a dolog odáig, hogy a gazdi nem csak átmenetileg hanyagolja el a kedvencét, hanem gyakorlatilag már gondoskodni sem tud róla megfelelőképpen. Nem viszi le egészségügyi sétára, időnként elfelejti megetetni (sok a munka ugyebár…), friss víz sincs a tálkájában. Talán még az állatorvosi kötelező éves vizit is kimarad, a chip beültetés kötelezővé válásáról pedig még hírből sem hallott…


Jogosan felmerül ilyenkor a kérdés, tulajdonképpen miért nem ajándékozza el? Hiszen lehet, hogy sokan pont egy ilyen kutyusra vagy cicusra vágynak. Na de ez komoly érzelmi krízist jelentene ám a gazdinak. Hiszen sok esetben nem ő tehet arról, hogy kedvencét hanyagolta, hiszen egyre több a teendője, esetleg a karrierje ível éppen fölfelé, vagy a háztartásában élők megfogyatkozásra miatt nehezebb ellátni a feladatokat (hiszen egy emberre egy házi kedvenc, főleg ha sétálni is le kell vinni időben legalábbis nagy terhet jelenthet). Egy biztos, ilyen esetben sürgősen ki kell találni valamit, mielőtt az állatnak komoly egészségügyi problémái lesznek, sőt akár még egy feljelentés is társulhat ehhez a szívszorító dologhoz, bár ez másodlagos az állat állapotához képest.


A legáltalánosabb kompenzációs kísérlet


Nem nehéz kitalálni! Hát persze, hogy az ínycsiklandó falatok. Ahogy a nagymama is kényezteti finom ételekkel az unokáit (megjegyzem, az ő esetükben is lehet a segítségnyújtáson túl kompenzációs kísérlet, amennyiben nincs módja elég időt együtt tölteni velük…) így a folyamatos időzavarban szenvedő gazdik is előszeretettel élnek ezzel a módszerrel. Hiszen bűntudattal küszködve aztán pláne nehéz ellenállni a bűbájos eb szemeknek. Na de csak okosan, ezt most nem fejteném ki, mert napestig sorolhatnám a tiltott étkeket. Egy a lényeg, inkább simogatással, becézgetéssel kárpótoljuk őket a kiesett időért, esetleg erőltessük meg magunkat, és vigyük el legalább egy plusz körre a lakótelepen, mert ezt aztán biztosan megérdemli.

A plusz falatok ugyan jól esnek nekik, de csak minimálisan ajánlott ezzel kifejezni a szeretetet és a gondoskodást, hiszen a súlyproblémák akár végzetesek is lehetnek…

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL