SZÉPSÉG

Őszi-téli lábápolás

Szerző:
Szabó Anna
Bizony, még az őszi-téli hónapokban is adódhat úgy, hogy le kell vennünk a cipőnket, csizmánkat. És szerencsés, ha ez a sokat használt testrészünk is szalonképes látványt nyújt.

 

Ha kényeztetésre vágysz...


Elsőként végy egy kellemes fürdőt. Az elnehezült lábak felélénkülnek, ha egy kis zsályaolajat is teszel a vízbe. Ez a gyógynövény teaként is hatásos, ha fél liter vízben egy teáskanálnyit felforralsz, és mielőtt elfogyasztod, állni hagyod 10 percig. Naponta három csészével kortyolj el belőle. Ha kisbabát vársz, vagy még szoptatsz, ezt a teát nem javasoljuk, tejapasztó hatása miatt.

Tejjel, mézzel és kakukkfűvel is dúsíthatod a lábfürdőt. Ehhez keverj el fél deci mézet egy liter tejben és adj hozzá 3 evőkanálnyit a gyógynövényből, amelyet előzőleg leforráztál.


Miután kellőképp megpuhult a bőröd, jöhet a bőrkeményedések eltávolítása, melyhez habkövet vagy speciális reszelőt használj. Ez utóbbi esetében nem javasoljuk a fémből készült változatot, mert felsértheti a bőrt, és fájdalmas lehet utána a cipő viselése is.


A reszelés után jöhet a radírozás. A tengeri sós peeling felteszi a koronát az előbbi reszelős mutatványra: a bőrkeményedések eltűnnek, és csak sima, puha és lágy bőr marad utána. Ehhez nem kell mást tenned, mint három evőkanál tengeri sót elkeverni egy kevés tejjel, és a kapott sűrű masszával átdörzsölni az érintett részeket. Ha kell, körömkefével is rásegíthetsz, hogy még hatékonyabb legyen a művelet. Hagyd rajta 5 percig és csak azután mosd le a kencét.


Töröld szárazra a lábaid, majd vágd formára a körmeidet. Ez a forma pedig legyen egyenes, ne vágd ki a sarkokat, csak abban az esetben, ha benőtt a körömágyba. A végén reszelgesd át, de csak finomításként.


Zárómozdulatként következzen egy finom krémes masszírozás, melyhez, ha lehet, válassz speciálisan lábápolásra kifejlesztett krémet, de ha épp nincs otthon, egy vaskosabb testápoló is megteszi.


Jöhet egy pakolás a végére? Egy pohár natúr joghurtban keverj el egy kis apróra vágott rozmaringot és mentalevelet, és ezzel a kencével kend be alaposan a lábfejedet. Fóliával tekerd lazán körbe, és élvezd 10 percig a krémes hatást. Ezt követően nem muszáj teljesen lemosni, épp csak le kell törölni a felesleget.

Ha fázós a lábad…


A hideg végtagok egyik oka az alacsony vérnyomás is lehet. Végezz egy kis masszázst, hogy felmelegedjenek a kihűlt lábaid, vagy kérd meg a párod, hogy segítsen neked ebben. Először a lábujjak kerüljenek sorra, egyenként megmasszírozva, majd következzen a talp, az ujjaktól a sarok felé haladva. Élénkítő lábkémmel fokozható a hatás.


A mozgás felpezsdíti a vérkeringést, igaz ez a lábainkra is. Ülj le egy kényelmes székre, nyújtsd ki a lábaid és emeld fel – nem kell magasra. Mozgasd meg a lábujjaidat, szorítsd ökölbe, majd engedd ki. Körözz a lábfejekkel kifelé, majd befelé tízet-tízet. Feszítsd szét a lábujjaidat, majd engedd vissza. Ha ezt a gyakorlatsort még egy kis biciklizéssel is megfejeled, garantáltan felmelegszel.


Amennyiben átfáztál odakinn és első utad egy finom kádfürdőbe vezet, lábaid kedvéért egy kis rozmaringot vagy pirospaprikát is tegyél a vízbe. Mielőtt elmerülsz benne, végezz taposást, úgy ahogyan a szőlőt taposták régen falun a lányok.


A vastag zokni vagy puha mamusz továbbra is segít megtartani a finom meleget. És ha már a láb csomagolásánál tartunk, ha lehet, kerüld a szoros cipőt és a nejlonzoknit, harisnyát, és amikor csak teheted, viselj inkább pamutot. Legjobb a bőrből készült lábbeli.


Főleg a téli estéken jóleshet egy kis forralt bor, bár „fűtő hatása” illúzió csupán, hosszú távon inkább hőveszteséget okoz. A forró tea ilyen szempontból szerencsésebb választás.


Egy érdekesség: régen szárított diófalevelet vagy csalánlevelet tettek a cipőjükbe a szabadban, a földeken dolgozó emberek, hogy kevésbé fázzon át a lábfejük.

Ha izzadós a lábad…


Reggel és este is alaposan mosd meg a lábad, és kend be rozmaringos vagy dezodoráló hatású krémmel. Frissít és kellemes illatot kölcsönöz.


Ha a lábfürdőd vizét szódabikarbónával dúsítod, nemcsak a verejtékezésnek, de a gombásodásnak is véget vethetsz, sőt, hintőporként is bevetheted, az ujjak közé szórva.


Az így készített fürdő egyúttal méregtelenítő hatással is bír. Lúgos környezetet teremt, így a savas bomlástermékek távoznak és semlegessé válnak.


Az illóolajok közül a levendula, a citrom, a grépfrút és a kakukkfű olaja ajánlott.
A keserűsós vagy ecetes lábfürdő is csodát tehet, ha már nagy a gond.

Fürdés után alaposan töröld szárazra a lábad, gondosan ügyelve a lábujjak közére, elkerülve a gombák megtelepedését.


A friss pamutzokni nemcsak melegít, de segít az izzadás ellen is. Cseréljd naponta többször is, ha szükséges. A műszálas változat izzadást okoz, így ezt inkább kerüld.


Naponta válts cipőt és amelyiket épp nem használod, alaposan szellőztesd ki. Ilyenkor fertőtlenítésre és a szagok megszüntetésére is használhatod a szódabikarbónát, egy egész éjszakára hagyd benne a cipődben a port. Még hatékonyabb lehet a fertőtlenítés formalinnal, ha egy-egy belemártott vattát helyezel a lábbelibe, azt egy nejlonzacskóba csomagolod, és hagyod, hogy éjszaka a kipárolgó gőz tegye a dolgát. Azonban miután kibontod, érdemes pár órán át a levegőn hagyni, mielőtt felveszed. Ráadásként az aktív szenes talpbetét is segíthet a problémán.


A már említett zsályatea rendszeres kortyolgatása jelentős mértékben csökkenti a verejtékezést is.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL