GASZTRO

Cukkinis - tökös zsemle.

Szerző:
Szabó Anna
A cukkiniszezon hajrájában, amikor már elegünk van a rántott, vagy sült cukkíniből, és már többféle süteményt is kipróbáltunk belőle, akkor itt az ideje megismerkednünk a cukkinis zsemlével.

 

A kenyérfélék alapvető részei a legtöbb háztartásnak, meg is vásárolhatjuk, de az bizonyos, hogy az otthon sütött kenyérrel semmilyen pékség, vagy bolt nem tudja felvenni a versenyt. Belesütjük a gondoskodást és a szeretetet, ezért aztán minden szinten tápláló eledel készül az egész család számára. Ha már unjuk a sima fehér, rozs, vagy olivás kenyereket, akkor a cukkini méltó felüdülést hoz a kenyereink világába.

Hozzávalók

25 dkg liszt
15 dkg cukkini
½ élesztő
kevés tej
1 mokkáskanál cukor

2 ek olaj

Elkészítés

Első lépésként felfuttatjuk az élesztőt (vagy ha porélesztőt használunk, akkor simán összekeverjük a liszttel és a cukorral) a cukros-langyos tejben. Közben összekeverjük a lisztet a sót és a cukkinit, hozzáadjuk az olajat, és kis vulkán-formát képezünk belőle. Amint felfutott az élesztő, a lisztvulkán közepébe tesszük, és jól összegyúrjuk a tésztát. Plusz víz nem kell bele, mert a cukkini nagyon lédús, és a só hatására kiereszti a levét. Aki viszont szereti a lágyabb tésztákat, tehet bele egy kis vizet is.

Félretesszük kelni körülbelül fél órára meleg helyre, majd visszavisszük a konyhába, és újra átgyúrjuk a tésztát. Kis zsemleformákat alakítunk, és sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük. Először alacsony fokozaton kelesztjük még 15 percet, majd 200 fokon aranybarnára sütjük.
Tápláló, rostdús és finom!

Kiegészítés ínyenceknek: a cukkínire nyomhatunk két kis gerezd fokhagymát, és megszórhatjuk borssal is, így még különlegesebb!

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL