REJTÉLY-MISZTIKA

Sámánok - Ma is köztünk élnek,

Szerző:
Szabó Anna
A sámán szóról a legtöbb ember számára egy töpörödött, ráncos, különös ruházatú, össze-visszaugráló és furcsa szavakat kántáló ember jut eszébe. Persze meglehet, hogy a képzeletünk nem rohan ennyire előre, mégis hajlamosak vagyunk minden vélt vagy valós mágikus képességekkel rendelkező személyt sámánnak nevezni. Azonban a helyzet közel sem ilyen egyszerű.

 

A sámánizmus legfőképp a szibériai és közép-ázsiai népek vallásaiban jelentős, illetve a sarkköri területeken. Semmiképpen sem arról van szó, hogy a sámán személye az egyedüli szentség, hiszen a sámánizmus általában együtt él más vallásformákkal egy adott nép életében. Hogy miben különbözik a sámán egy közönséges gyógyítótól, vagy akár egy varázslótól, arra egyszerű a válasz: a sámánnak megvannak a maga eszközei, melyek csakis rá jellemzőek! Először azonban nézzük, hogyan válhat valaki sámánná.

Apáról fiúra


A sámáni posztot könnyedén el lehet nyerni, ha az öröklődést vesszük figyelembe. Számos népnél, ha az apa meghal, a fia kifaragja nyírfából az apja kezét, melyet magának ajándékoz. Ezzel mintegy önnön-magára hagyja a sámáni hatalmat, mely így apáról-fiúra száll. Természetesen sámánná tehetnek maguk az istenek is, vagy akár a sámánősök lelkei, bár az előbbi jóval súlyosabb, hiszen, az istenek általi kiválasztottság gyakran villám képében jelenik meg, mely belecsap az aktuális sámánjelöltbe. A kiválasztottságot sok esetben már a gyermek születésekor meg lehetett állapítani. A jurák-szamojédok szerint, amelyik baba „ingben” (burokban) született, nem is lehet más, csakis egy hatalmas sámán. Akinek pedig csak a feje született ingben, az sem panaszkodhat, hiszen a kisebb sámánoknak is jár a tisztelet. Persze nem az „ingben”születés volt az egyetlen egy intő jel. A sámán többnyire viselkedésével válik ki a többi ember közül. Mielőtt valaki sámánsága tudatába jutna, gyakran keresi a magányt, álmodozóvá válik, a természetben lófrál, álmában ismeretlen nyelven énekel, egyszóval megannyi furcsaság veszi körül. A legárulkodóbb jel a rendszeres öntudatvesztés, illetve epilepsziás rohamok. A kiválasztottsággal azonban korántsem érnek véget a megpróbáltatások. A sámán attól válik sámánná, hogy átesik egy bizonyos fajta beavatási rítuson. Míg a mai orvosoknál a hippokratészi eskü eleget tesz a szertartás fogalmának, a sámánoknak el kell viselniük testük feldarabolását!

A beavatás során a sámánjelölt általában 3-9 napig terjedően halottan fekszik a jurtában. Mindeközben álmában látja, amint a szellemek, vagy állatok darabokra tépik a húsát, majd szétosztják a különböző betegségek között, később pedig összerakják. Így nyeri el gyógyító erejét. Egyes népek hite szerint, a szellemek nem csak apró darabokra tépik a sámán testét, hanem még a vérét is kiszürcsölik. Természetesen kevésbé vérengzős beavatási történetekről is tudunk. Előfordult, hogy a sámánjelöltet ősei felvitték az Égi világba, ahol az istenek, és szellemek oktatták mestersége titkaira. A sámánoktatás kettős természetű. Van egy eksztatikus része, mely alatt többnyire az álombeli utazásokat, különböző transzcendens élményeket értjük, amiket a sámánjelölt, oktatója segítségével hajt végre. Ezen felül van még egy hagyományos része, mely során elsajátítja a törzs vallási és mitológiai hagyományait. Megtanulja a titkos nyelvet, amely ahhoz szükséges, hogy képes legyen tartani a szellemvilággal a kapcsolatot. Saját dobot készít a Világfa egyik ágából. Ez a dob lesz az ő paripája, melyen a szélnél is sebesebben repül. Nem véletlenül van az altaji dobon egy ló képe, hiszen a dobot valóban a sámán lovának tekintik. Megjelenik még ezen felül sok helyen a Világfa, Hold, Nap, Szivárvány képe is. Ezzel el is jutottunk a sámán feladataihoz.

Mi a feladata egy sámánnak?

Igazi feladata az emberi lélek gyógyítása. Minden beavatási szertartás, amin át kell esnie, ezt hivatott elősegíteni. Azzal, hogy testrészeinek darabjait különböző betegségeknek osztják szét a szellemek, minden fajta betegséggel kapcsolatban lesz, így tehát gyógyítani tudja majd azokat. A sámánizmus szerint a betegség nem más, mint lélekvesztés. Azonban hogyan veszíthetjük el a lelkünket? Vagy elkóborol magától, vagy ellopják a gonosz szellemek. A sámánnak minden hatalma meg van ahhoz, hogy lelkünk után eredjen, elfogja azt; sőt, ha kell, szellemeket öljön, majd visszategye a lelkünket a testünkbe. Persze mindezt kissé megbonyolítja az a tény, hogy a legtöbb ázsiai nép úgy hiszi, egy embernek akár 3-7 lelke is lehet, de hát erre vannak a sámánok, fő a teljes bizalom! Ráadásul, ha valaki bizalmatlan lenne a férfiakkal, nem kell aggódnia. A voguloknál nő is örökölheti ezt a címet!


Habár számtalan dolgot lehetne még megemlíteni, egy valami teljesen világos. Mai szemmel elmondhatatlanul furcsának tűnhet az, hogy egy enyhén neurotikus emberre bízzuk rá a testünket; sőt mi több a lelkünket, bízva abban, hogy ő az egyetlen ember köröttünk, aki képes megjárni az Alvilágot, az Égi világot, és úgy egyáltalában jártas a Földi világ dolgaiban.


Mégis érdemes lenne átgondolni, mennyivel nagyobb hitünk kéne, hogy legyen a mai orvosokban? Az európai orvostudomány hátránya, hogy a legkevésbé sem foglalkozik a lelkünkkel. A sámán attól sámán, és nem egy egyszerű gyógyító, vagy mágus, hogy kifejezetten a lélek specialistája. Szerepe igazából abban áll, hogy elfogadhatóbbá teszi az emberek számára a halál gondolatát, és a lelkükért száll elsődlegesen harcba. A sámánizmus mai szemmel talán kissé bizarr, de mindenképpen izgalmas dolgokat rejt magába!

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL