GYERMEK

Ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála...

Szerző:
Szabó Anna
Az őszi-téli időszakban sok a náthás, köhögő gyermek, és ezeket a tüneteket gyakran láz is kíséri. Ilyenkor persze igyekszünk mihamarabb lenyomni a kicsi hőjét, melyet azonban jó, ha természetes módon próbálunk meg elérni. Nem árt tudni, hogy vannak olyan esetek is, amikor a láz, mint öngyógyító folyamat lép fel a betegség kísérőjeként.

 

Eközben a szervezetben…


A láz során felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok és csökken a bőr vérkeringése, ez okozza a megnövekedett hőtermelést. Ez áll annak hátterében is, hogy gyermekünk sápadt és fázik, hideg a bőre. Komolyabb esetben emellett reszketnek az izmai és láthatóan rázza a hideg. Gyermeke is válogatja, hogy milyen tünetek kísérik a magas testhőmérsékletét, és amellett, hogy otthon, házilag szeretnénk segíteni rajta, mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát.

Lehetséges tünetek az előbbieken kívül:
• fejfájás, ízületi és izomfájdalmak
• aluszékonyság, bágyadtság, félrebeszélés
• izgatottság, ingerlékenység
• fokozott érzékenység a fényre, szagokra, hangokra
• étvágytalanság, szomjúságérzet hiánya vagy épp fokozott szomjúság
• hányinger, hányás
• hasmenés, gyomorfájás

Mikor mit tehetünk?


A lázmérő használata nyilvánvaló, de emellett fontos megvizsgálni a végtagok állapotát is. Amennyiben azok hidegek – a térdhajlatban leginkább – akkor arra következtethetünk, hogy a láz még emelkedni fog. Amíg erre számítunk, addig a csuklóborogatás javasolt, árnikaesszenciával vagy citromlével. Takarjuk be jó melegen a fekvő gyermeket és itassuk meg kevés teával. Az evést ne erőltessük, ha nem kívánja a csemete. Amennyiben van étvágya, úgy kapjon könnyű ételeket burgonya nélkül, kevés zsírral és fehérjével. Kerüljük az olajos magvakat, chipset, süteményeket és a csokoládét.
A végtagok egészen addig hidegek maradnak, amíg láz el nem éri a „megcélzott hőmérsékletet” és a szervezet el nem kezdi leadni a felesleges hőt.

Amennyiben a végtagok már átmelegedtek, úgy mérjük meg ismét a gyermek lázát. Ha 39°C feletti értéket mutat, akkor készítsünk számára lábszárborogatást. (Az előbb említett kezdeti stádiumban, amikor még a kezek, lábak hidegek, ezt a módszert ne alkalmazzuk.) A borogatás segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges hőtől, és épp ezért már lazábban takarjuk be a kicsit. Természetes anyagokból készült lázcsillapító kúpokkal kiegészíthetjük az otthoni kezelést.

Ha a testhőmérséklet 40 °C fölé emelkedik, és a gyermek végtagjai még mindig hűvösek, kúp alkalmazása után induljunk vele a kórházba.

Lázgörcs esetén becsavarhatjuk egy langyos vizes lepedőbe és irány az orvos. Ilyenkor a gyermek elveszti az eszméletét és esetleg görcsöl is. Ilyenkor – ha nincsen más komolyabb baj – egy kiadós alvás után jobban lesz a kicsi. Ha viszont megismétlődik a lázgörcs, úgy erre szolgáló görcsoldó kúpra van szükség. Amennyiben a görcs ennek ellenére sem múlik el 1-5 percen belül, azonnal menjünk a kórházba. Leggyakrabban az első életévben fordulhat ez elő az agy éretlensége folytán.

Ugyan egy szülő számára a lázgörcs rendkívül ijesztő, de szerencsére az esetek többségében mégsem olyan súlyos. Az esetleges hiedelmek ellenére nem okoz epilepsziát. Előfordulhat, hogy eme betegség későbbi tüneteire hívja fel a figyelmet, de a statisztikák alapján ez száz lázgörcsös gyermekből egyet, ha érint.

A láz szerepe a lelki fejlődésben


A gyerekek fiatal szervezetét megterhelik az olyan történések, mint a fogzás, a megfázás, az időjárási frontok, de egy hosszabb utazás, sőt még egy számukra oly fontos izgalmas esemény is, mint a szülinapi zsúr. Az említett terhelés következtében a kórokozók könnyebben behatolnak és elszaporodnak a kicsi testében. A láz szerepe ilyenkor az, hogy a hő hatására ez a folyamat megálljon. A láz tehát természetes védekező mechanizmus. Ennek okán csak akkor érdemes lázcsillapítókkal, antibiotikumokkal felvenni a harcot, amennyiben a szervezet már nem képes megbirkózni a fertőzéssel. Nem beszélve arról, hogy a vírusokkal szemben az utóbbiak szinte hatástalanok.

Lelki összefüggései is vannak a láznak, gondoljunk csak arra, amikor valaminek kapcsán melegség tölti el a szívünket, vagy épp ellenkezőleg, ledermedünk, megfagy bennünk a vér. Az emberi én fizikai hordozója a szervezet, és mivel minden betegség során megváltozik a hőháztartás, az én közvetlen érintettje az eseményeknek. Ezért van olyan gyerek, aki már akkor is ágynak dől, ha megfújja a szél, más csemete pedig szinte egy napot sem hiányzik az óvodából betegség miatt.

A felnőttekre sincs más hatással a dolog: aki kiegyensúlyozott ritmus szerint él és dolgozik, az sokkal ritkábban fázik meg, mint aki hajlamos túlhajtani magát és emiatt időnként kényszerpihenőt kell tartania. Az örömmel végzett munka a hőháztartásnak és az immunrendszernek is jót tesz. Ugyanilyen pozitív kicsengése van a lelkesedésnek, a bizalomnak, a szeretetnek, a szerelemnek is. A negatív érzelmek - düh, félelem, kedvetlenség, a lehangoltság – pedig gyengítik a szervezet ellenállóképességét.

Érdekes megfigyelés, hogy a láz gyakran új vonásokat enged kibontakozni a gyermekben, ugyanis segítségével a gyerek saját énje még teljesebben ki tud bontakozni. Sőt, egyes krónikus betegségek, mint mondjuk az asztma még javulhat is egy lázas időszak után. Ha gyermekünk a gyengélkedés ideje alatt veszít a súlyából, és azt utána hamar vissza is szerzi, a teste is bizonyos értelemben újjáépül.

Ezért nem javasolt már egy enyhe hőemelkedés alkalmával rögtön a gyógyszerek után kapkodni, mert a szervezet később, esetleges komolyabb betegségeknél nem lesz elég erős, hogy saját maga megküzdjön a lázzal, hogy segítse a felépülést. Ha a szervezet megtanulja saját erejéből leküzdeni a bajt, úgy a gyermek is önállóbb lesz – lelki értelemben is –, és képes lesz saját erejéből megtanulni szinte bármit.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL