GYERMEK

Ha fájlalja a buksiját..

Szerző:
Szabó Anna
A fejfájás önmagában ugyan nem betegség, de számos esetben valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet. Viszont sokkal körültekintőbbeknek kell lennünk, ha ez a tünet gyermekünknél jelentkezik, sajnos már náluk sem ritka jelenség. Az okok felderítésével és természetes gyógymódokkal enyhíthetjük a fájdalmat.

 

Lehetséges okok


Ha néha-néha fordul elő, hogy csemeténk fájlalja a fejét, annak számtalan oka lehet. Lehet, hogy aznap túl kevés folyadékot ivott, vagy épp csak csipegetett valamit és az éhség ilyen formában is jelentkezik.

Meglehet, hogy túl sokáig tartózkodott a napon, vagy éppen a televízió, netán a monitor előtt töltött el sok időt.

Érdemes a fogait is megvizsgálnunk, hátha egy eddig fel nem fedezett rossz fog a bűnös, esetleg a mandulája duzzadt meg túlságosan. Okozhat hasonló tüneteket komolyabb betegség is, így hosszan tartó vagy makacs fejfájás esetén mindenképpen vigyük el orvoshoz a kicsit.

Lelki eredetű fejfájás is lehet a probléma okozója: a szorongás, túlterheltség, iskolai gondok is kiválthatják a fájdalmat. Ilyenkor jellemzően ősszel kezdődnek a panaszok, melyeknek nyáron még nyoma sem volt.

Enyhítő körülmények


Pláne egy gyermek esetében nem szabad az orvost játszanunk és azonnal a gyógyszeres dobozban keresnünk a megoldást. Egyszerűbb és természetes gyógymódok is a rendelkezésünkre állnak bármikor, hogy enyhítsük a tüneteket.

Az egyik legfontosabb tényező a nyugalom. Sötétítsük be a gyermek szobáját, gondoskodjunk arról, hogy amennyire lehet, csend legyen, ne zavarja semmi, és fektessük le. Sokszor már az is segít, ha mi szülők ott maradunk vele, simogatjuk a fejét, vigasztaljuk és mondjuk meseolvasással próbáljuk meg elterelni a gondolatait.

Gerincferdülés is okozhat efféle panaszokat. Nem mindegy, hogy milyen széken ül az íróasztalnál, no és milyen háttal olyankor. Figyelmeztessük, ha kell, hogy húzza ki magát, egyenesen üljön. Az ágy matraca is lényeges tényező ebben, és a párna is, mely ne legyen se túl lapos, se túl magas.

Ha feltételezhetően szorongás áll a háttérben, akkor segíthet a sport, a rendszeres mozgás. Nem baj, ha leckeírás előtt szaladgál egy keveset az udvaron, frissebb fejjel a házi feladat is könnyebben fog menni. És ha már a jó levegőről esett szó, a gyakori szellőztetésről se feledkezzünk meg. Bárkit ugyanígy „megbetegíthet” egy oxigénben szegény helyiség.

Nagyon lényeges a szükséges alvásmennyiség. Ne engedjük késő estig tévézni, számítógép előtt ülni a gyermeket, időben küldjük ágyba.

Mit egyen és igyon a „beteg”?


Már volt szó a megfelelő folyadékbevitelről. A gyermekek közt is akad, aki úgymond egész nap „elfelejt” inni, mert annyira belefeledkezik egy játékba, tevékenységbe, hogy azt sem érzi, hogy szomjas. Ilyenkor mi magunk adjunk a kezébe időről időre egy pohár innivalót, és kérjük, hogy kortyolja el. Nyilván érdemes kerülni a töményen cukros szénsavas italokat. És ha már fájdogál a feje szegénykének, akkor kínáljuk orbáncfűből, citromfűből, cickafarkból vagy borsmentából készült teával.

A rendszeres és megfelelő étkezést sem elehet eléggé hangsúlyozni. A tüneteket enyhíti már az is, ha vitaminban és rostban gazdag ennivaló kerül a gyermek tányérjára, és hús csak ritkán. A csokoládét is kerüljük, mert előidézheti vagy fokozhatja a fájdalmat. A banán ellenben tompíthatja, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha mindenképp édességre vágyik a kicsi, próbálkozzunk müzlivel, aszalt gyümölcsökkel, mézzel. Ezzel egy időben figyeljünk arra is, hogy a csemetének rendszeresen legyen széklete.
Amennyiben rendszeresen dolgozatírás előtt jelentkeznek a panaszok, segíthet a magnézium. Tabletta formájában is bevihető, de legjobb, ha természetes úton, olajos magvak (kesudió, mandula, dió), és a már említett banán formájában adjuk.

Borogatások, masszázsok


A gyakran váltogatott hideg borogatás a homlokon és a szintén hideg vizes merítés is enyhítheti a fájdalmat. Ez utóbbit úgy végezzük, hogy merítsük a gyermek alkarját hideg vízbe fél-1 percre úgy, hogy azt könyök fölöttig ellepje.

Hagymaborogatást is készíthetünk, melyhez vágjunk apróra egy fej vöröshagymát, és kendőbe téve helyezzük a gyermek tarkójára. Hagyma helyett a reszelt torma is beválhat, ha nagyjából 10 percig hagyjuk hatni ugyanezen a tájékon.

Amennyiben megfázás is társul a fejfájás mellé, kóstoltassuk meg gyermekünkkel a hagymaszirupot. Forraljunk fel 1,5 dl vizet 1 fej finomra vágott hagymával és 3 evőkanál barna cukorral, néhány percig főzzük, majd hagyjuk állni pár órán át és szűrjük le.
Egy remek masszázs is jót tehet, ha mandulaolaj, levendulaolaj és gerániumolaj keverékével dörzsöljük át gyengéden a gyermek egész testét.

A fejmasszázs is enyhülést hozhat. A halántékot először a kevésbé fájó oldalon masszírozzuk finoman körkörös mozdulatokkal 1-2 percig, majd térjünk át a másik oldalra.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL