LELKIPATIKA

Lélekhangoló - Hangold újra az életedet!

Szerző:
Szabó Anna
Beszéltünk már rendrakásról, békétlenségről, kapcsolatokról, és sokat-sokat a lelkünkről. De mi történik akkor, amikor egyszerűen unatkozunk? Mi van akkor, amikor egy este, egyedül üldögélve otthon, körbenézünk a lakásban, és lehangolva fújunk egyet, hogy na, ebben az estében sem lesz semmi izgalom? Szintén zenész? Akkor nézzük csak meg ezt közelebbről.

 

Aki van olyan szerencsés, hogy sosem unatkozik, az szerintem már megtalálta, hol a hiba az unalmas körbenézegetésben. De valószínűleg többeteknek is akad olyan estéje, hogy hazaértek a munkából, rendet raktok a lakásban, megvacsoráztok, és, ha aktuálisan nincsen randevú, vagy a pasitok a haverokkal tölti az estét, és a barátnők sem érnek rá, akkor egyszerűen ott függtök egész este a közösségi oldalak, vagy a sorozatos szájtok valamelyikén. Nem bántom egyikőtöket sem, mindannyiunknak akad ilyen korszaka. Zavaró, nem igaz? Amikor annyira nem tudjuk összepontosítani a figyelmünket, hogy elolvassunk egy könyvet a polcról, jó film épp egyik adón sem megy, és már a macska is alszik, úgyhogy ő sem foglalkozik velünk. Hát, ez aztán nagybetűs Unalom. De azért ne csüggedj, ennek nem kell tartósan így lennie.

1. lépés: Szerezz be egy határidőnaplót!

Tudom-tudom, mániám a rendszerezés meg a listaírás, de ettől nem tudok elszakadni. Szerezz be egyet, ha nincs. Egyébként is jól jön, a lélekhangolási projekthez meg különösen. Van belőle egyszerű a konzervatívoknak, csillogó a pörgőseknek, fényes, decens, egyszarvús, szóval mindenki megtalálja a neki leginkább valót.

2. lépés: Jelöld be, ami fix

Jelöld be előre, melyek lesznek azok az esték, amikor a párod edzésen van, kimozdul a barátaival, vagy esetleg legénybúcsún van, egyszóval mely napokon leszel biztosan egyedül otthon. Ezzel együtt jelöld be a munkáddal kapcsolatos határidőket is, egy-egy anyag leadásának idejét stb., amikre biztosan figyelned kell, majd a további fontos dátumokat: névnapokat, születésnapokat. Végül a heti egy nagytakarítás idejét. Nyilván egyébként is rendet tartasz a lakásban, de egy-egy napra vagy estére írd be napirendi pontként. Csak egy-egy hónapra előre haladj, az bőven elég, de így már látod előre, mikor vagy „üresjáratban”. Persze váratlan dolog mindig beeshet, de így legalább egy hozzávetőleges tervet ki tudsz alakítani.

3. lépés: Jelöld be a vágyott dolgokat

Legutóbb beszéltetek egy vagy több jó könyvről a barátnőddel, amiket ő nagyon szeret? Kérd tőle kölcsön őket, és jelöld a határidőnaplódban, nagyjából melyek azok az esték, amelyeket ezeknek a várhatóan remek könyveknek az olvasására tudod szánni. Ez egy kicsit olyan, mint a Kis hercegben: így tudod, mikorra várd valaminek a bekövetkeztét, s ha több könyvet kérsz kölcsön, közülük legalább egy biztosan a te tetszésedet is elnyeri.

Ugyanígy, ha egy jó, új film jött szóba, valami igazán lányos, ami a párodat amúgy is csak őrületbe kergetné, annak az otthoni megnézésére is jelölj be egy üres estét. Ezeknek a lényege, hogy nem vég nélküli tévézős, vagy olvasós estéket alakítasz ki, hanem igyekszel konkrét dolgok köré szervezni.

Még az előzőhöz kapcsolva, ha a pénztárcád megengedi, nézz moziműsort, és jelölj be kéthetente, vagy havonta egy filmet, amit megnéznél. Ne éjszakai filmet válassz, hanem olyat, amikor még az este korai óráiban haza tudsz érni, és akkor a párod sem fog aggódni érted. Ha erre mostanában nincs lehetőséged, akkor szervezz közös filmnézős estet a barátnőkkel, szintén kétheti, vagy havi egyet valamelyikőtök lakásán. Erre előző este már rá is készülhetsz egy jó kis házi készítésű süteménnyel, mindegyikünknek van kedvenc receptje, és így máris plusz egy estédnek határozott célja van, a filmnézős este előtt.

Már két hete kéred a párodat, hogy azt a három keretezett fotót tegye fel a falra, de valahogy eddig még nem volt ideje rá? Egyik késő délután tedd meg te magad. Előzőleg kérd, mutassa meg, hogyan kell összerakni a fúrót, és a kijelölt napon, hazaérve a munkából – este nem fúrunk, mert jóban akarunk lenni a szomszédokkal – tervezd meg jól, hol is díszíthetnék a lakást a legjobban azok a képek, és láss munkához. Az előkészületekkel, a felhelyezéssel és az utána következő rendrakással nemcsak időt töltesz, de még maradandó, hasznos dolgot is csinálsz, és biztosan bezsebelsz némi elismerést vele életed párjától is, ha hazaér.

Mindig is érdekelt az orosz nyelv, vagy a francia, vagy a finn, de nincs igazán sem pénzed, sem időd, sem kedved a nyelvtanárhoz való eljárkáláshoz? Ingyenes programok és applikációk állnak rendelkezésedre, amelyeket akár a telefonodra is letölthetsz, és egy-egy üres órát, vagy félórát rájuk szánva játszva segítenek elsajátítani az alapokat – még azok számára is segítséget nyújtanak ezek a programok, akik nehezen tanulnak nyelvet, ez saját tapasztalat. S ha egyedül vagy otthon, nem kell attól tartanod, hogy bárki megmosolyog, amikor franciául próbálod kimondani, hogy „a nőnek van egy tehene”. Ezekkel a saját ritmusodban tanulhatsz, teljesen ingyen. Egyébként nagyon mókás, amikor a macska nem érti, kinek a mondatait ismételgeted huszonötször.

Egy utolsó tipp, elcsépelt és antifeminista, de bejön: nézz néhány olyan receptet, amik a számodra eddig ismeretlenek voltak, és egy-egy estén foglalkozz azokkal. Pepecselj velük, és bővítsd a konyhai tudásod. Azoknak, akik szeretnek főzni, ez is kiváló program lehet, pláne, ha közben felhívod édesanyádat, hogy szerinte ezt vagy azt a lépést hogyan érdemes véghez vinni az optimális eredmény érdekében. Ez főzni szerető anyával a telefonvégen még szórakoztatóbb az egyébként is szórakoztató főzés – mármint annak, aki egyébként is szereti csinálni, ugye. A hazaérő férfi pedig, noha ez elsősorban nem az ő kedvéért történt, hanem a tiedért, összeteszi majd a két kezét a frissen főtt vagy sült csodaételedbe belekóstolva. Egyébként is tudta, hogy szerencséje van veled, de egy-egy ilyen után még biztosabb lesz benne.

Számtalan tippet lehetne még mondani, hogy mivel foglald el magad. Egy a lényeg, amit szerintem már az előzőekből is pontosan értesz: soha ne parttalan dolgokat csinálj, hanem mindig valamit, ami valami újat hoz a számodra, ami nem a munkáddal kapcsolatos, hanem amiből tanulhatsz, épülhetsz, ami szórakoztat. Hiszen nem kell minden este kimozdulni, látod, otthon is el tudod tölteni az idődet, nagyon is értékesen. Persze a közösségi oldalak és a sorozatok is szórakoztatóak egy darabig, de azokra maximum egy-egy félórát szánj, és a többi időd, ha van, maradjon meg az értékesebb dolgoknak. Rengeteg lehetőség áll előtted.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL