KÖZÉRZET

10 tünet, amit komolyan kell venni

Szerző:
Szabó Anna
Csak a munka, mint mindig, na meg a barátok, a család, és a munkatársak. Na de hogy férsz Te bele ebbe a szűk időbeosztásba, ami ráadásul a Tiéd? Mi van olyankor, ha ott vannak a tünetek, de nem figyelsz rájuk, hiszen egyszer úgyis elmúlnak…

 

Ez persze tipikusan magyar felfogás. Mennyire egyszerű húzni, halasztani a dokit, mert hát nincs rá idő – pedig lehet, hogy csak egy órát venne igénybe! Ha pedig nagy baj van, akkor rohanunk hozzá, majd a fejünket a falba verjük, hogy Te jó ég, miért nem lehetett előbb ide jönni???

A nők egy szűk rétege a legkisebb problémával is orvoshoz fordul - döntő többségük tanult, okos, iskolázott hölgy. Mivel a többi nőre is gondolnunk kell, és „orvoshoz kell térítenünk” őket, így van oka annak, hogy ez a cikk megszületik. Mennyi, de mennyi nő élhetne még mindig, hogyha időben veszik észre a daganat előjeleit? Ha a hasfájást, a kimerültséget, és a puffadást nem a stressz miatti rendellenességnek vették volna?

Itt az ideje, hogy használjuk az eszünket, és végre ne higgyük azt, hogy majd mi megoldjuk! Mert nem! Nem vagyunk orvosok… Hatalmas problémákhoz vezethet az, ha Mariska doktorrá avanzsálja magát egy szép nyári este, csak mert ő azt olvasta valahol, hogy erre és erre ez a megoldás.

Íme egy kis segítség azoknak, akik elfogadják. Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb félreértelmezett tünetet.

 

1. Kimerültség

Valljuk be, mi nők gyakran vagyunk fáradtak. Vagy Neked nincs egy 600 oldalas „amit még meg kell csinálnod ma!” listád? Elvinni a kocsit a szerelőbe, bevásárolni menni, utalni is kell a bankban, te jó ég, a kutyát is le kell vinni sétáltatni, a gyerekért is menni kell az oviba, na és még a Jóskának is főzni kell! Nő legyen a talpán, aki ezt energikusan nap, mint nap végig tudja csinálni.

Jó tanács: A túlterheltség fáradtsághoz vezethet, ami akár krónikussá is válhat. Ha két hétnél tovább tart, akkor pedig bizony el kell látogatnod a doktorhoz. A kimerültség túl bonyolult tünet ahhoz, hogy Te csak egyszerűen elintézd a „sokat dolgozol, és persze hogy fáradt vagy” – elmélettel. Tudtad, hogy a pajzsmirigy alulműködése is produkál hasonló tüneteket? Ezt pl. hormonnal, vagy B12-vel szokták kezelni. Ettől persze sokkal súlyosabb betegségek jele is lehet, mint pl. a depresszió, alvászavarok, szív problémák, vagy éppen tüdőrák.

 

2. Bélvérzés

Kedves Kismamák! Közületek ki az, aki ne ismerné az aranyeret? Gyakorlatilag mindannyian küzködtök vele. Vajon tudtátok azt, hogy a bélvérzés tünetei összetéveszthetőek az aranyerével? Sokszor ez aztán hatalmas problémához vezethet.

A bélvérzés valójában tényleg az aranyeret jelzi, de emellett vastagbél rákra is utalhat, ami gyógyítható, ha időben észrevesszük! Ha úgy érzed, hasonló cipőben jársz, mindenféleképpen látogass el a dokihoz, hiszen jobb esetben megoldást ad az aranyérre!

 

3. Puffadás, hasfájás, emésztési rendellenességek

Mennyien, de mennyien szenvedünk puffadástól, vagy éppen emésztési rendellenességtől? Rengetegen. Köszönhetjük a fűszeres magyar konyhának, vagy éppen szüleinknek, akiktől örököltük a gyomorbántalmakat.

De mi van olyankor, ha csupán a generációkon át öröklődött főzési szokások okozzák a puffadást? Mi lenne, ha változtatnál a főzési szokásaidon? Egy próbát megér! Viszont elképzelhető, hogy a probléma nem itt gyökerezik, hiszen úgy, mint a bélvérzésnél, a has puffadása és fájása, valamint az emésztési zavarok, mind előjelei lehetnek komolyabb betegségeknek is - pl. a vastagbélrák. Ezek a jelek a petefészek rák, vagy éppen az idült bélgyulladás jelei is lehetnek.

Eleinte valóban csak kellemetlen tünetekkel jár, de ha elhanyagolják, nagyobb az esélye a vastagbélrák kialakulásának. Természetesen kezelhetik antibiotikumokkal, ritkán műtéttel. Ha dagadt a hasizmod, az alhasad, vagy bármiféle elváltozást észlelsz, azonnal vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal!

 


4. Fájdalom, vagy kényelmetlenség érzés a mellkasodban

Az amerikaiak körében végzett felmérés bebizonyítja, hogy a nők között az első számú halálozási ok nem más, mint a szívérrendszeri katasztrófák – bár a nők többsége még mindig nem így gondolja. Az adatok hazánkban sem mutatnak nagy eltérést…

A szívkoszorúér artériás katasztrófárjának előjeleire érdemes odafigyelni, főleg azért, mert szívinfarktushoz vezethetnek - aminek több esélye van a nők körében, mint a férfiakéban. Ha a szíveddel van gond, akkor a mellkasod nem egyszerűen úgy fáj, mintha egy elefánt ülne rajta… Hanem ez valami más. Ez sokkal rosszabb ennél, hiszen csak annyit érzel belül, hogy valami nagyon nem jó. Van, aki úgy írja le ezt az érzést, mintha egy nagy lufi feszítené szét a mellkasát. Ha a fentiek közül bármelyiket érzed, rögtön menj el doktorhoz!

 

5. Heves szívdobogás

Van, akinél a heves szívdobogást a napi 3 doboz energia ital okozza, van, akinél a stressz. Ha ez persze hosszasan folytatódik, szívroham vagy szívritmus zavar léphet fel. Kezelés nélkül a szívroham, könnyen átalakulhat agyvérzéssé, legfőképpen, ha magas vérnyomásod van, vagy éppen dohányzol.

 

6. Légszomj

Félreértés ne essék, ez nem az a fajta légszomj, amikor elromlott a lift, és gyalog kell felmenned a nyolcadikra, és mire felérsz, már levegőt sem kapsz.
A légszomj a szívproblémák egyik tünete. Ettől függetlenül persze sok más egyéb egészségügyi problémát is jelölhet, pl. asztma tüdőgyulladás, vérrög, tüdőtágulás, krónikus bronchitis, tüdő rák. Ha megállás nélkül, folyamatosan küzködsz ezzel a problémával, ne habozz szakemberhez fordulni.

 

7. Medencefájdalom közösülés közben

Ugye tudod, hogy nem normális dolog, ha fájdalmat érzel a medencéd táján szex közben? Figyelj oda erre a tünetre. Ha a fájdalom bekövetkezik behatolás közben, azt több dolog okozhatja, például a ciszta és a méhnyak fertőzés is gyakori ok lehet. A medence fájdalma hüvelyi fertőzést, de hormonzavart is jelenthet. Ha a szex fáj, ne vonjatok vállat felette! Menjetek el orvoshoz, mert ha egy fertőzést nem kezelnek, akár meddőséghez is vezethet.

8. Anyajegy elváltozás

Az emberek egy része velük él, mások nélkülük. Az utóbbiak a szerencsések. Persze anyajeggyel szexi lehetsz, mint Cindy Crawford vagy Marilyn Monroe, ami nem utolsó szempont, de célszerű nem elfelejteni a tényt, hogy a bőrrák kialakulásának egyik leggyakoribb oka az anyajegyek elváltozása. Mindenféleképpen ellenőrizd gyakran őket, hogy változnak-e és, ha igen, miként. Ha a bőrödön bármilyen változást tapasztalsz, pl. egy seb, ami nem gyógyul, és nem is tudod, honnan jött, akkor látogass el az orvosodhoz, hiszen ezek mind a bőrrák potenciális jelei!

 

9. Melldaganat

Ez az egyik legnagyobb probléma ma a világon. Naponta nők ezrei veszítik el mellüket, rosszabb esetben életüket világszerte azért, mert nem vizsgálták magukat rendszeresen. Ismerd a melleidet. Vizsgáld meg őket havonta, hogy felismerd, vannak-e újabb csomók. Ugyanis lehetnek. Továbbá konzultálj az orvosoddal, hogy milyen gyakran szükséges mammográfiai felvételeket végezni rajtad.

Mi a különbség daganat és ciszta között? Ha pl. melldaganatod van, azt felismerheted arról, hogy olyan, mintha kis kövek, vagy sziklák lennének a melleidben. A ciszták, és a jó indulatú daganatok puhábbak, és a menstruációs ciklusoddal változnak. Persze nem szabad általánosítani, mindenféleképpen ellenőriztesd a nőgyógyászoddal!

 

10. Lábdagadás

Nem csak a nagymamád lába dagadhat be, hanem a Tiéd is. Ha azon kapod magad, hogy mind a két lábad dagad, azok után, hogy autóval vagy repülővel utaztál, menj el egy dokihoz. Ha csak az egyik dagad be, akkor akár még vérrög is lehet, de ha mind a kettő, akár utalhat a veséd vagy a májad rossz működésére.

Végül. Figyelj oda magadra, ugyanis a tested üzeneteket küld Feléd! A kérdés, hogy odafigyelsz-e rá, vagy elsétálsz mellette? Mindenesetre rajtad áll: élni szeretnél, vagy félni a dokitól?

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL