MÁGIA

A sötét középkor mágiája

Szerző:
Szabó Anna
A XI-XV. századbeli középkori mágia messzemenően eltérő napjaink varázslataitól. Süsd egybe a gatyamadzagodat, a levágott körmeidet és a hónod alatt áztatott cukrot egy süteménybe, és kínáld meg vele szíved szerelmét. A jövőbelátásért fel kell áldozni egy fekete kakast éjfélkor, majd egy ovális tükörbe nézni. Rémisztő vagy inkább visszataszító eszközöket használtak régen a mágia tudorai?

 

Annyi szent, választékos eszközöket kínáltak, és az is elmondható, hogy a középkor volt a legfantáziadúsabb e tekintetben.


Mit kínált a középkor mágiája?


Mindent, amire az akkori ember vágyhatott, gondolhatott, kitalálhatott magának. Bármely alább felsorolt, a Középkorban kedvelt és elfogadott mágiatípussal könnyedén elérhette titkos álmát. Legyen szó gazdagságságról, szerelmesek közti gyűlöletébresztésről, a testi szerelem felkorbácsolásáról, de még a viharok lecsendesítésére is volt módszer. Gyermekáldás, vagy örök terméketlenség, egy ellenségtől való hathatós megszabadulás, de még hatalomra is szert tehetett a mágiát alkalmazó személy a politikai életben és akár különleges képességeket is begyűjthetett.


Képek és írásjelek hatalma


A talizmán mágia mibenléte abban áll, hogyan lehet a csillagjegyeknek vagy bolygóknak megfeleltetett ábrákat gyűrűkbe, szobrokba, illetve fémlemezekbe vésni, amiket milliónyi dologra lehet felhasználni, legyen az ártó vagy segítő jellegű. Egy bagdadi filozófus, matematikus és csillagász Szábit Ibn Kurra (836-901) készítette el az egyik legnagyobb talizmánkatalógust, Talizmánok címmel. E könyv tartalmazza a szellemek és démonok megidézését, akiket kényszeríteni lehet arra, hogy akaratunkat teljesítsék, csak ismerni kell hozzá a megfelelő pecséteket és jeleket. Mindehhez persze be kell tartani a pontos utasításokat, milyen napon, melyik órában, milyen ábrát vagy szót kell egy adott bolygónak megfeleltetett fémbe vagy kőbe vésni és akkor biztos lesz a siker.

Rituális mágia


Ennek a mágia fajtának a legfontosabb tanult alapszövegeit Salamon király és Cornelius Agrippa külön-külön azonos a címmel ellátott Ars notoria adja meg, ami még akár azt is biztosította annak, aki mágiára adta a fejét, hogy néhány hét alatt megtanulhatja a hét szabadművészet mindegyikét, az angyalokhoz szóló imasorozat és fohászok kereteiben. Itt is belecsöppennünk az idézés misztériumába, hiszen a démonok és angyalok segítségével ugyancsak bebiztosíthatjuk magunkat és céljainkat. Természetesen ebben az esetben is megvannak a szabályok, mikor, hol, milyen napon és hányadik órában mondhatóak el a számunkra megfelelő imák.


Használd a környezetedet!


A természeti mágiába tartozó szövegek, olyan módszereket nyújtanak nekünk, amelyek segítségével a természetben jelenlevő tárgyak és élőlények (állatok, növények, emberi testrészek, fémek, stb.) közti titkos megfelelésekkel ismerhetjük meg, manipulálhatjuk a világot és mindazt, ami körbevesz bennünket. Ehhez nyújt segítséget Auveregne-i Vilmos püspök és A csillagtudományok kis tükre című műve, melyben főleg asztrológiai és asztronómiai útmutatást kaphatunk és mellette nem kevés varázsszöveggel és mágikus praktikával látja el az olvasót. Például látnoki képességet adhat a macska nyála, a verbéna ellenállhatatlan vonzerőt kölcsönözhet, a menstruációs vérrel egy életre magunkba bolondíthatjuk szerelmünket.


Embercsinálás elrettentő undorítóságokkal


Galénosznak (129-201), a római orvosnak és filozófusnak tulajdonított könyv, amit valószínűleg egy arab szerző munkásságának fordítása, a Tehén könyve, több ceremóniát ír elő annak, aki mesterséges úton óhajt teremtményeket létrehozni. Ilyen a méhecske előállítása is, melyhez nem kell más, mint egy döglött tehén, aminek bizonyos szerveit, főként a genitáliáit egy bezárt szobába kell helyezni, míg el nem kezd rothadni. Hét nap leteltével egy kutya nemi szervét kell az anyagi komponensek tetejére dobni, majd megint várni hét napot, közben a rothadó testben található kukacokat kell a méhekbe rakni, és ha velünk van az ég akarata, nemsokára röpködni fognak a nemrég még halottnak vélt méhecskék.


Akadtak ennél nagyobb szabású tervek is, amik hasonló eljárással készültek. Vegyünk egy tehenet vagy kecskét, a „saját vizünket, amíg meleg” keverjük össze porított napkővel, és fecskendezzük be az állat méhébe, és dugaszoljuk be a kijáratot egy napkővel. A mágus, aki eztán tovább folytatja a hosszadalmas műveletet, a végén, tanúja lehet, ahogy idővel az állat, emberszabású lénynek ad életet.


Vajon hatásos-e az, ami vért kíván vagy undort kelt?


Mint olvashattuk, ezekben a könyvekben több példa is van a sikerre, semmint a kudarcra. Ezt persze annak is a tulajdoníthatjuk, hogy a nem kevés gyomorral rendelkező, kísérletező szellemű mágusok így próbáltál eladni magukat és tudásukat. Amennyiben azt nézzük alapul, hogy a mágia egy láthatatlan erő, energia, akkor annak segítségével bármi működhet, és semmi sem. Mindez attól függ, ki, miben leli meg a hitét. Ha valaki szerint hatásos lehet az anyafarkas teje a teherbeesésre, vagy a nyakba akasztott nyúlláb a szerencse bevonzására akkor minden bizonnyal az is fog beválni.

Persze érdemes elgondolkodni azon, mennyire voltak ezek egészségesnek mondható praktikák. Az viszont kétségtelen, hogy a középkori emberek komoly hívők és kísérletezők voltak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL