KÖZÉRZET

Támadásba lendült ételek

Szerző:
Szabó Anna
Sokan tévesen összekeverik az étallergiát az étel-intoleranciával. De míg az egyik az immunrendszer kóros válaszreakciója, addig a második esetben inkább az emésztőrendszeré. Függetlenül attól, melyik vált ki nálad tüneteket, mindegyiket vedd komolyan!


Ételallergia akkor fordul el, ha veszélyesnek ítél egy összetevőt az immunrendszer – legtöbbször egyébként a fehérjét – ezzel kényszerítve védekezésre a szervezetet. Manapság leggyakrabban a mogyoróra, a halakra, a tojásra és a kagylófélékre allergiásak. Gyermekkorban azonban a sűrűn előfordul a tej, a szójás ételek, valamint az ő köreikben is a mogyoró és a kagyló. De szerencsés esetben, ha hat éves kora előtt alakul ki, akkor végérvényesen el is tűnhet ez az egészségügyi probléma, feltéve, ha a megfelelő kezelést kapta a gyermek.

A fentiekkel szemben az étel-intolerancia abban az esetben fordul csak elő, ha egy étel valamely összetevője irritálja az emésztőrendszert, így a beteg képtelen lesz megemészteni azt. Általában csak lassan alakul ki, és mivel nincs egyértelmű lefolyása, ezért nehéz megállapítani a kiváltóját. Ráadásul pont azok az ételek váltják ki a rossz közérzetet, a rejtélyes gyomorpanaszokat, az ízületi fájdalmakat, fejfájást… stb., melyeket a leggyakrabban fogyasztunk: mint például a búzalisztet, a tejet vagy a tojást.

 

10:1-re vezet az intolerancia

Míg a felnőttek 1%-a (gyermekek 6%-a) ételallergiás, addig az intolerancia a felnőttek 10%-át érinti, de mélyebben elmerülve a témában az is hamar kiderül, hogy nincs olyan nagykorú, aki életében egyszer legalább ne szenvedett volna ilyesfajta érzékenységtől. Ennek egyik iskolapéldája a kínai étterem-szindróma néven elhíresült tünetegyüttes. Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy kiadós étkezés után rád tört a rosszullét: hirtelen kipirultál, ájulásérzet, fejfájás, hányinger környékezett meg… Ahogy a nevéből már bizonyára sejtetted, leginkább a kínai ételek váltják ki ezeket a tüneteket, méghozzá a bennük sokszor használt ízfokozó mono-nátrium-glutamát. És bár a panaszok kísértetiesen hasonlítanak inkább az ételallergiára, de a legújabb kutatások szerint veleszületett anyagcserezavar áll a háttérben. Érdemes ezt átgondolnod abból a szempontból, hogy számtalan hasonló ízfokozó válthatja ki ezt a szindrómát. 

 

Ételallergia kontra étel-intolerancia

A felismerést persze nagyban megkönnyíti a tünetek megfigyelése (lásd táblázat), de még hasznosabb, ha a jelentkezésük tulajdonságaira is figyelmet fordítasz. Míg az étel-allergia minden egyes alkalommal, már egy kisebb mennyiség elfogyasztása után is jelentkezik, addig az étel-érzékenység függ a dózistól is. Így aztán az étel-érzékenység csak akkor mutatja meg magát igazán, ha valaki huzamosabb ideig, nagyobb dózisban fogyasztja a kérdéses ételt. Sőt, az élelmiszer-intoleranciában szenvedők sokszor kifejezetten kívánják a náluk érzékenységet kiváltó ételeket, aminek az az egyszerű oka, hogy miközben az ételeket lebontja szervezetünket, a bennük lévő fehérje megemésztése során exorfinok szabadulnak fel. Ezek pedig kísértetiesen hasonlítanak az endorfin nevű boldogsághormonhoz.

 

A táplálékallergia tünetei 

Bélrendszer:

Bőr:

Légút:

Idegrendszer:

Hasmenés

Ekcéma

Orrfolyás

Migrén

Hányás

Dermatitis

Akadályozott orrlégzés

Viselkedési zavar

Súlycsökkenés

 

Tüsszentés rohamszerűen

Ingerlékenység

Reflux

 

Rekedtség

Rossz közérzet

Székrekedés

 

Köhögés



Az étel-intolerancia tünetei

Bélrendszer:

Bőr:

Légút:

Idegrendszer:

Hasmenés

Csalánkiütés

Állandó orrfolyás

Migrén

Erős
bélgázképződés

 

Nem gennyes
középfülgyulladás

Fejfájás

Haspuffadás

 

 

Fáradtság

Emésztési zavarok

 

 

Rossz közérzet

Gyerekeknél
hasfájás
Hányinger

 

 

+ Izületi és
izomfájdalmak

 

A megelőzés maga a kezelés

Sajnos, nincs mit tenni: ha a két betegség közül bármelyiket is magadénak tudod, kerülnöd kell azokat az ételeket, melyek kiváltják nálad a tüneteket. Főként allergia esetén, aminek megállapításához kérd szakember segítségét, szigorúan ki kell zárnod minden allergiás tünetet vagy érzékenységet kiváltó összetevőt. Ez viszont lényegesen nehezebb mint hinnéd: állandóan a termékek címkéit bogarászni, étteremben kikérdezni a pincért… sokszor nagyban megnehezíti a betegek életét.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL