FÉSZEK

Dupla rendeltetésű helyek a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
„A ház csak akkor lesz otthon, ha nem hiányzik belőle a táplálék a test és a szellem számára.” Teljesen egyetértünk az idézettel, de vajon hányan engedhetjük meg magunknak a külön dolgozószobát. Néhányan már egy kis „gondolkodó saroknak” is örülünk…

 

Ha a lakás egyik szobáján belül szeretnél egy tanuló- vagy dolgozósarkot leválasztani, alaposan gondold meg, melyik szobát választod. Leginkább a hálószobában van elég hely erre a célra, és ez az a szoba, amely napközben üres és csendes. Ez a gyerekeknek és a tiniknek is fontos. Itt el tudnak zárkózni a család jövés-menésétől, és nyugodtan tudnak tanulni. Ha azonban a hely szűkös, de a belmagasság elég nagy, érdemes galériát kialakítani az ágynak. Ezzel alul felszabadul a dolgozósaroknak való hely.

Egy tágas konyha, különösen ha nagy az étkezőasztal, szintén kézenfekvő lehetőség kis dolgozósarok kialakítására. Levélírásra, e-mail írására (laptop használatával), valamint kisebb papírmunkákra tökéletesen megfelel ez a hely. Iroda kialakítására – azonban – legyen a konyha bármilyen nagy – nem ajánlható, vagy csak akkor, ha napközben a lakás teljesen üres, és a nap nagy részében csendes a környezet.

Az ideális többfunkciós szoba L alakú. A dolgozósarok az L alakú szoba kisebbik részében megfelelően kialakítható, és könnyen elrejthető egy kétszárnyas ajtóval vagy egy függönnyel, amely a plafontól a padlóig ér. Természetesen ugyanez megvalósítható egy hosszú, keskeny szoba egyik végének leválasztásával is. Ha nincs ilyen szoba, a dolgozósarok – nevének megfelelően – kialakítható bármely sarokban is, és szükség esetén paravánnal eltakarható.

Kettős rendeltetés

A dolgozósarkot sajnos gyorsan ki lehet nőni. Nincs más megoldás, a nyugodt és kényelmes munkavégzés érdekében körül kell nézni, hogyan lehet fennhatóságunk alá vonni a szoba további részeit, amelyek legalább a nap egy részében irodaként használhatók. A legkönnyebb a vendégszobában és a különálló étkezőben terjeszkedni. Akkor sikeres és a környezetünk számára is elfogadható az újabb térfoglalás, ha a helyiségek eredeti funkciója is sértetlen marad. A vendégszobában nem nehéz teljesíteni ezt a követelményt, hiszen szállóvendégek viszonylag ritkán érkeznek. Nincs is másra szükség, mint hogy meghagyjunk egy heverőt, egy éjjeliszekrényt és egy-két ruhaakasztót, minden más az iroda tartozéka lehet.

A külön étkezőszobát maga a család alig használja, ezért nagyszerűen megfelel otthoni irodának. Abban az esetben, ha nem jut hely benne valamennyi irodai holminak, edénynek, étkészletnek, terítőnek, egyebeknek, inkább a tányérokat, poharakat, evőeszközöket telepítsd át az ebédlőből a konyhába vagy máshová, ahol helyet találsz nekik, hiszen azokat mégis ritkábban kell hurcolnod, mint az irodai eszközöket.

A nagy étkezőasztal maradhat a helyén, mert tökéletesen használható irodai munkaasztalnak is. Aztán, ha eljön a születésnapi vagy a következő ünnepi vacsora ideje, egyszerűen eltakaríthatod róla az irományokat, és visszaadhatod eredeti rendeltetésének.

Mindez nem érvényes abban az esetben, ha az étkező valóban mindennapi étkezésre szolgál. Naponta elrakni minden irodai eszközt, takarítani, étkezni, ismét takarítani, előszedni és elrendezni az iroda tartozékait, majd újból kezdeni mindent elölről, nos, ezt sokáig nem lehet bírni. Ebbe még a legfegyelmezettebb irodakukac is beleőrülne.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL