Hozzávalók
- 50 dkg brokkoli
- 15-20 dkg tészta
- 10 dkg sajt
- 3 dkg vaj
Besamelmártáshoz
- 6 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 3 dl tej
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
Elkészítés
A brokkolit szedjük rózsáira, és enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt puhára. Szűrjük le, és alaposan csepegtessük le. Főzzük ki a tésztát is.
A besamelmártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Vegyük le a tűzről, állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, adjuk hozzá a tojássárgáját, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, majd a tűzre visszatéve addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Amikor már kellően sűrű, hagyjuk hűlni egy kicsit, adjuk hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk.
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük egy nagyobb tálba, öntsük rá az elkészült besamelmártást, és óvatosan forgassuk össze. Egy sütőformát (vagy tepsit) alaposan kenjünk ki vajjal, öntsük bele a mártással összekevert tésztát, és reszeljünk rá ízlés szerint sajtot. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK