SZÉPSÉG

Ezt tedd, ha leégtél a napon

Szerző:
Szabó Anna
Bőröd viszket, piros, kellemetlen égő érzést érzel, esetleg fel is hólyagosodik? Ha így van, akkor bizony túl sokáig tartózkodtál a napon, és az UV sugarak égési sérüléseket okoztak a bőr felső rétegén. Lássuk, mi a megoldás…

S.O.S segítség

A leégés nemcsak kellemetlen és fájdalmas, hanem növelheti a későbbi bőrrákos megbetegedés kockázatás is. Ha nem sikerült elkerülnöd a leégést, nagyon fontos a bőr megfelelő – utólagos – ápolása. Enyhítheted ugyanis a fájdalmat, valamint csökkentheted a bőrkárosodás mértékét is.





Vizes póló

Enyhül az égett fájdalom, ha magadra veszel egy vizes pólót. 30 dkg konyhasót oldj fel fél liter vízben, és áztasd bele a pólót. Gyengén csavard ki, és legalább 2 órán át hagyd magadon. A sós víz kellemesen hűsíti majd a bőrt, és elősegíti annak megújulását.




Citrom és túró

Hűsítő hatással bír a citrom és a túró is, továbbá meggyorsítja bőröd regenerálódását. A savós lében lévő anyagok ráadásul közvetlen fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.

4 citrom frissen kifacsart levét keverd el egy liter hideg vízben, majd az égett bőrfelületet óvatosan itasd át vele egy puha rongy segítségével. Ezután 30 dkg túróban dolgozz el 2 evőkanál citromlevet, 3 evőkanál mézet, és finoman vidd fel a bőrre. Legalább 20-30 percig hagyd hatni, majd hideg vízzel öblítsd le. Ezzel a pakolással még jobban elősegíted bőröd gyógyulási folyamatát. Ha úgy érzed, hogy bőröd továbbra is sajog, ég, fáj, természetesen naponta többször megismételheted.



Almaecet és kamilla

Ha bőröd – a leégés következtében – hámlani kezd, segítségedre lehet az almacetes lemosás és az ezt követő kamillaborogatás. 2 liter hideg vízhez adj egy csésze almaecetet, és óvatosan nyomkodva mossd át vele a bőrt. 

A borogatáshoz forralj fel 1 l vizet, és 6 evőkanál kamillavirágot forrázz le vele. Fedd le, hagyd legalább 10 percet állni, majd szűrd le. Hűtsd szobahőmérsékletűre, meríts bele egy puha rongyot, enyhén csavard ki, és tedd a leégett felületre. Tanácsos egészen addig a bőrön hagyni, ameddig teljesen meg nem szárad. Naponta többször is megismételheted.



Gyengéd módszerek

Tudtad…

- hogy a fejessaláta levelei fájdalomcsillapító hatással bírnak? Néhány nagy levelet tégy egy rövid időre forrásban lévő vízbe, majd hűtsd le. Ha kihűlt, 25-30 percre borítsuk be az érintett testrészeket egy puha rongy segítségével.


- hogy az író elősegíti a bőr regenerálódását? A leégett felületet naponta kétszer-háromszor is bátran bekenheted vele.


- hogy az aloe vera szintén bőrregeneráló anyagokat tartalmaz? A legegyszerűbb, ha kész gélt, krémet vásárolsz a gyógyszertárban, és naponta többször bekened vele a sérült bőrfelületet.


- hogy a lenmagból készült főzet enyhíti az égett bőr fájdalmát, és gyulladáscsökkentő hatása is van? 1 liter vízbe keverj 4-5 evőkanál lenmagot, és forrástól számítva további 10 percig főzd, majd szűrd le. Hűtsd le szobahőmérsékletűre, márts bele egy puha rongyot, és legalább 10-15 percre helyezd a sajgó, égő felületre. A kezelést egészen addig folytathatod, míg a fájdalom nem enyhül.



Amikor elkerülhetetlen az orvosi segítség

A leégés általában magától meggyógyul. Ha azonban a bőrpírhoz erős fejfájás, hányinger, szédülés, láz is társul, akkor feltétlenül keress fel orvost. Ezek a jelek ugyanis már napszúrásra utalnak. 







Akkor is mutasd meg magad orvosnak, ha bőrön keletkezett hólyagok begyulladnak, továbbá ha a leégés után barna foltok maradnak vissza a bőrön, valamint ha az ártalmatlan anyajegyek, májfoltok viszketnek, megnagyobbodnak, illetve viszketnek.







A legjobb lenne megelőzni

1. Ha még nem napoztál az idén, először 15-20 percnél tovább ne tartózkodj a tűző napon. Kerüld a déli 12 és 15 óra közötti káros sugárzást. 

2. Ha bőröd világos, és alaphajszíned szőkés, különösen érzékeny lehetsz a napsütésre. Tartózkodj sokat az árnyékban, vagy szűrt napfényben.

3. Egész testfelületedet kend be legalább 15-20 faktoros napvédő krémmel. Ha úszni, fürödni mész, ne feledkezz meg az ismételt krémezésről.
 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL