GYERMEK

Gyere bili! - Nevelés a szobatisztaságra

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb kisgyermekes család pénztárcájára nagy terhet ró a havi pelenkaköltség, nem csoda tehát, ha sokan alig várják a szobatisztaság kezdetét. De mikor is érkezik el a bűvös pillanat?

 

Mikor kezdjük?


Ha a bilizős korszak előtt álltok, talán már nem lepődsz meg a válaszon: mindenkinél máskor. Bizony, amint a mozgásban, beszédben, úgy a szobatisztaság terén is más-más ütemben fejlődnek a babák. Szüleink, nagyszüleink előszeretettel példálóznak velünk, mondván: „Te ilyen korodban már szobatiszta voltál!” Nos, meglehet, egyet azonban le kell szögezni: a végbél záróizma 18 hónapos kor körül kezd el működni, korábban tehát hiába próbálkozol a biliztetéssel, ne várj csodákat. Amíg a záróizom nem képes tökéletesen működni, jön, aminek jönnie kell, és ez a legkevésbé sem nevelés, vagy fegyelem kérdése. Miért voltunk anno mi mégis ügyesebbek a mai kisgyermekeknél? (Már, ha azok voltunk, és nem csak az idő szépítette meg az emlékeket…) Például azért, mert nem voltak eldobható pelenkák. A mai pelusokban a kicsik szinte nem is érzik, ha pisisek, a régi idők textilpelenkái azonban hamar átnedvesedtek, kényelmetlenné váltak. A másik magyarázat, hogy 20-30 évvel ezelőtt az anyukák nem sajnálták az időt napjában húszszor is bilire tenni a kicsit, vagy éppen nem felvenni, amíg csak nem produkált. Ezek az eredmények azonban nem a szobatisztaságnak, csupán a véletlennek köszönhetőek.


Kell egyáltalán a szoktatás?


Valójában nem kell, sőt olykor még káros is lehet. Előbb-utóbb minden egészséges gyermek szobatiszta lesz, és a túlzott erőltetéssel, elvárások támasztásával késleltetheted ezt a természetes folyamatot. Ugyanakkor beszélni szabad róla és szükséges is. Kihasználhatsz minden olyan alkalmat, amely kapcsolatban áll a szobatisztasággal, akár a saját WC-zésedet is: „Anya elmegy pisilni. Te a pelenkába pisilsz, anya a WC-be.” De pelenkázás közben is tudathatod a gyermekeddel, hogy bár ő most pelenkába végzi a dolgát, van erre egy másik eszköz is, a bili. Egyéves kor körül már beszerezhetitek az első bilit, pusztán azért, hogy szem előtt legyen. A kicsi látja, megfogja, játszik vele, felkelti az érdeklődését. Megmutathatod, hogyan kell ráülni, elmondhatod, hogy mire való, és ki is próbálhatja. Talán sikerül belepisilnie, és akkor együtt örülhettek. Dicsérd meg érte, legyen ez egy sikerélmény, de ne érezze, hogy ez mostantól kötelező számára! 
Másfél éves kor után már elkezdhetitek a tudatos készülést a szobatisztaságra, de igazán csak akkor van értelme, ha már észreveszed, hogy a kicsi érti, miről van szó. Erre több jelből következtethetsz. Például mondja, hogy kaka (eleinte gyakran a pisinél is ezt mondja), vagy a pelenkájához nyúl, amikor pisil, esetleg hozza a bilit, vagy más, sajátos módon jelez. 

A bilizés gyakorlásában, csakúgy, mint minden másban a gyermeknevelésben, rendszerességre, nagy adag türelemre és következetességre van szükség. Minden nap hasonló időpontokban próbáld bilire ültetni a kicsit: ébredés után, étkezések után, mielőtt útnak indulnátok és este, fürdetés előtt. Nem szükséges túl sokáig ücsörögnie, ha néhány perc alatt nincs produktum, inkább hagyjátok, nehogy ráunjon a dologra!


Bilit, de milyet?


Manapság a kínálat széles, sokféle színű, alakú, anyagú bilit vásárolhattok a hagyományostól a zenélősön át egészen a trón-formát utánzóig. A lényeg, hogy kényelmes és biztonságos legyen: ne zsibbadjon el rajta a gyerkőc (persze, ha órákig „alkot”, akkor ez ellen semmi sem véd), és ne boruljon fel a bili sem amíg rajta ül, sem a felálláskor. Utazáshoz, játszóterezéshez vásárolhatsz papír bilit, mely kemény kartonból készül, használatkor kell széthajtogatni, higiénikus és eldobható. Alternatív változat, illetve már WC-re szoktatáshoz ajánlott a WC-szűkítő, melynek segítségével a gyermek a felnőtt WC-t is használhatja.


Mi változik a szobatisztasággal?


Nagyjából minden. Más lesz kicsit a napirendetek, megszűnnek a játékos, simogatós pelenkázások, „elpattan” egyfajta kapocs, mely eddig szorosan a kisbabádhoz fűzött. Ugyanakkor tudd, hogy ez is egy folyamat, mely nem következik be egyik napról a másikra. Három éves korára a legtöbb gyermek szobatiszta lesz, de még sokáig szükség lehet a pelenkára az alvások idejére, főleg éjjelre, és kisebb-nagyobb „balesetek” is előfordulhatnak. Légy türelmes, biztasd, de soha ne sürgesd a gyermeked!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL