UTAZÁS

Ahol nyugalom szállja meg a lelket...

Szerző:
Szabó Anna
Hiába a városi lét minden kényelme, egyedül a természet szépségei azok, amik igazán megnyugtatnak, sőt lenyűgöznek minket. Lopjunk egy kis tavaszt, nyarat a télbe tegyünk egy virtuális sétát a képernyővédők világába. Innen kapjuk a legszebb háttérképeinket, ezek a világ legszebb nemzeti parkjai.

 

A városi lét minden örömével és nyűgével küzdünk így a tél közepén, hiányzik a szikrázó napsütés, virágot csak a lépcsőházakban virágzó pozsgásokon látunk. Holle anyó időnként megrázza párnáját és néhány órán át hófehér lepel lepi el az utakat, mégis, amikor a latyakkal borított utcákon munkába sietünk, óhatatlanul bevillan gondolatainkba, mikor jön már a tavasz? Vágyunk az utunkat szegélyező fák ezerféle zöldet játszó leveleinek táncára, a messzi délről haza érkező madaraink csivitelésére. Igen!! Ez az az időszak, amikor már minden idegszálunkkal várjuk a tavaszt.


Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Park, Japán


Japán minden szeglete izgalmas, európai szemmel egzotikus helynek számít. Minden utcasarkon belebotolhatunk valami számunkra felemelően új és izgalmas dologba, mégis, ami a leglenyűgözőbb ebben az országban az, ahogyan együtt élnek a természettel. A lakásokat, aprócska udvarokat díszítő bonsai fácskák óriás testvérei köszönnek vissza, ha ellátogatunk a Fudzsi-Hakome-Izu nemzeti parkba. A park magába foglalja a szentként tisztelt hegyet, a 3776 méter magas vulkánt, a Fudzsit. A japánok félve tisztelt nemzeti jelképét, mely magasan a látóhatár fölé magasodik, területe életet ad, de kitörései sokszor áldozatokat követelnek. Leggyászosabb emléke, az 1707-es kitörés 27000 ember életét oltotta ki, de mára ez csupán emlékeinkben él, hiszen aki felkapaszkodik a hegyre, az elétáruló, folyton új látképet adó ösvények és kilátók feledtetnek mindent!


A változatos növény- és állatvilágnak a Fudzsi mellett a Hakone hegy, az 5 páratlan szépségű tó, az Izi félsziget, és 7 kisebb sziget ad otthont. Szerencsésebbek időzíthetik a látogatást a japánok egyik legszívderítőbb ünnepére, a cseresnyefák virágzásának idejére, amikor a hegy lábánál virágba borulnak a cseresznyefák. Ugyanakkor szemet gyönyörködtető látvány a csodás bükkök, juharfák, jegenyék övezte séták során látott csodaszép telt virágú azáleák tengere. A Hakone hegyről a nemzeti park lenyúlik egészen a tenger partra és magába foglalja az Ízi félszigetet, ahol a növényzet sokasága tovább színesedik. Eperfák és japán cédrusok törik meg a meseszép bambusz ligeteket, ahogyan ereszkedünk lefelé a hegyről, japán kaméliák és örökzöld tölgyek követelnek figyelmet maguknak. A nemzeti park emlős állatvilága nem túl gazdag, de láthatunk szikla szarvast, japán makákót, nagyobb vadak közül vaddisznót, esetleg az óvatosabb erdei pelét. Ugyanakkor a fák, bokrok és maga a tengerpart 116 madárfajnak ad otthont - az ő megfigyelésük a csendes szemlélődéssel töltött idő feledhetetlen élményekkel gazdagítja az utazót! Láthatunk itt japán csuszkát, törpe harkályt, japán fülemülét, japán zöldgalambot vagy a tengerparti részen a mandarinrécéket.


Magas-Tauern Nemzeti Park, Ausztria


Szerencsére hasonlóan szép és nagy nemzeti parkokkal Európa is büszkélkedhet, hiszen a tőlünk karnyújtásnyira található Magas-Tauern Nemzeti Park a maga 2590 négyzetméternyi területével három tartomány, Salzburg, Karintia és Kelet-Tirol területén fekszik. Jellemző a park népszerűségére, hogy itt található Európa legmagasabbra vezető műútja - a Grossglockner-Hochalpenstrasse -, több mint 2500 méter magasba juthatunk fel rajta. Persze a legelszántabbaknak még nem ér véget a séta, hiszen a Grosslockner Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, 3700 méterről nyújt páratlan kilátást a hegyek szerelmeseinek. Miért éri meg vállalni a kihívást?


Nyár derekán - elhagyva az Alpesi legelőket - a hegyi rétek a szivárvány minden színében és árnyalatában pompáznak. A hegyvidék színpompás virágtenger otthona lesz, ami páratlan lepke populációt vonz a tájra. A hegyi sétákat vízesésesek tarkítják melyek közül a Krimml-vízesés, 380 méter magasról zúdítja a rajta összegyűlt gleccserek olvadékvizét a völgybe. A túra felszerelés része a messzelátó, jó szolgálatot tehet, ha szeretnénk a nemzeti park élővilágát is megcsodálni, hiszen vörös-, erdei- és lucfenyő között csendben megbújnak a szarvasok, kőszáli kecskék, mormoták, havasi pityerek és Bonelli füzikék.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL