SZÉPSÉG

Így védekezz a napsugarak ellen

Szerző:
Szabó Anna
„Ha elegendő napozószert kensz magadra, nyugodtan élvezheted a napsütést, nem kell bőröd károsodása miatt aggódnod.” - Igaz ez? Nem egészen. Tény viszont, hogy rengeteg pénzt költünk napozószerekre, ennek ellenére folyamatosan nő a bőrrákos esetek száma…

 

Tudtad?


Az életünk során bennünket érő összes napsugárzás 80%-át 18 éves korunkig gyűjtjük be. Mivel összefüggés mutatható ki a súlyos gyerekkori leégések és a rosszindulatú melanóma között, a gyerekeket a felnőtteknél jobban kell védeni.

Bőröd és a Nap

A Nap fénye elektromágneses sugárzás, hasonló a röntgensugarakhoz, ám annál jóval kisebb energiájú. Ezt a sugárzást ultraibolya (UV) fénynek hívjuk, és hullámhossz szerint három egységre bontjuk. Mindhárom más-más módon hat a bőrre (lásd a cikk végén a táblázatunkat).

A napfény ultraibolya-sugarai áthatolnak a bőr felső rétegét képező hámszöveten, és befolyásolják a sejtszaporodást, valamint a szarusodás folyamatát is, az utóbbi a bőr megvastagodásához és rugalmasságának elvesztéséhez vezet. Bejut a bőr mélyebben fekvő rétegébe, az irhába is. Ott aztán roncsolja a kollagént (a bőr rugalmasságát adó rostokat), amitől megváltozik a bőr szerkezete és vastagsága.

A napozás során bőröd pont azzal védekezik a káros hatások ellen, hogy sötétebbre színeződik. A napsugárzás arra sarkallja a melanocitákat, hogy nagyobb mennyiséget termeljenek a védő festékanyagból, a melaninból, s ez okozza a lebarnulást. A napfény által előidézett károk többnyire visszafordíthatatlanok. Bár a lebarnulás csak átmeneti és rövid idő alatt nyoma vész, a hosszú távú ártalmak azonban gyakran csak évek elteltével mutatkoznak meg. A Nap károsító hatásától a bőr fáradttá, ráncossá és kérgessé válhat, kivörösödhet és kiszáradhat. Talengiektáziát, azaz hajszálértágulatot is okozhat: ez magyarázza a bőr felületén láthatóvá váló, apró vérerek megjelenését.

 

Hamis biztonságérzet?

A kutatók egészen a legutóbbi időkig úgy gondolták, hogy csak az UV-B-sugárzás károsítja a bőrt, és ezeket a sugarakat a napvédő krémek elnyelik. Ám újabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a korábban ártalmatlannak vélt, nagyobb hullámhosszú UV-A-sugarak mélyebben hatolhatnak a bőrbe, és ott károsítják a sejteket. Mivel nincs olyan minősítési rendszer, amely az UV-A-védelem mértékét jelezné, könnyen előfordulhat, hogy két azonos fényvédő faktorú napozószer hatékonysága igen különböző. Ezért széles tartományú védelmet nyújtó napozószert használjunk, amely megfelelő faktorú, s emellett az UV-A sugárzást elnyelő avobenzont is tartalmaz.

De még ezek a készítmények sem garantálnak tökéletes védelmet. A New Yorki Sloan-Kettering Rákközpont egyik munkatársa által készített vizsgálat szerint a napozószerek, bár védenek a bőrrák kevésbé veszélyes formái (a bazalómia vagy a laphámrák) ellen, kevésbé tűnnek hatékonynak a rosszindulatú melanóma ellen. Ennek az lehet az egyik oka, hogy egyes személyek örökletesen hajlamosak a melanómára. Ám az is lehetséges, hogy a leégés elleni védelmet nyújtó napvédő krémeket használva tovább tartózkodunk a napon, és emiatt hosszabb távon megnő a daganat kialakulásának kockázata.

 

A napvédő krémekkel kapcsolatban kövesd az alábbi irányelveket, és akkor nem érhet nagy baj:

• Mindenkinek szüksége van védelemre: még a legbarnább bőr is csak korlátozott védelmet nyújt.
• Olyan krémet használj, amely az UV-A- és az UV-B-sugárzástól is megvéd. Válassz vízálló, hipoallergén, illatanyag- és PABA-mentes készítményt.
• Legalább 15-ös fényvédő faktorú szert használj (ennél is magasabb faktorút, ha világos a bőrünk, ha a trópusokon vagy magas hegyek között vagy).
• Az orrunkra és az egyéb különösen érzékeny területekre kenj titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó krémet.
• A napozószert nyáron és télen is bőségesen használjuk, az ajkakra is. Legalább 30 perccel azelőtt kend be magadat, hogy kimennél a szabadba. A naptejet használat előtt rázd fel, s kétóránként, illetve fürdés után újból kend be magadat (még akkor is ha vízálló napvédőt használsz).
• Kérj orvosi tanácsot, ha olyan gyógyszert (antibiotikumot, fogamzásgátlót, gyulladáscsökkentőt) szedsz, amely a bőrt érzékenyebbé teszi a napfényre.
• Egyes összetevők maguktól is lebomlanak, ezért a szezon végén dobd ki a maradék napozószert.

 

Az Okos Napozás 4 pontja

A napozószerek használatán kívül más tennivaló is van, hogy megvédd magadat a napsütés káros hatásaitól.

1. Délelőtt 10 és délután 3 óra között kerüld a közvetlen napsütést, mivel ilyenkor intenzívebb.
2. Viselj átlátszatlan, sűrű szövésű anyagból készült ruhát és széles karimájú kalapot. Már létezik napvédő anyagból készült ruházat is, amely kiszűri az UV-A- és az UV-B-sugárzást. 
3. Mindig védd a szemedet napszemüveggel.
4. Ne használj napozószert a hat hónaposnál kisebb csecsemők esetében; őket takarással védd a napfénytől.


 

Az ultraibolya fény károsító hatása

A napfény ultraibolya sugarai között három típust különböztetünk meg. E három típus eltérően hat a bőrre, és különbözőképpen károsítja azt.

Típus

Hatás

Ártalom

Ultraibolya-A (UVA)

Az UV-sugárzás legkisebb energiájú sávja. Valaha ártalmatlannak gondolták, de már tudjuk, hogy nem így van. A napfény UVA-tartalma minden napszakban és egész évben megegyezik. Képes az üvegen is áthatolni.

...

 

Behatol a bőr mélyebb rétegeibe, egészen az irháig. A kollagén- és elasztinrostok károsítása, roncsolása révén csökkenti a bőr ellenálló képességét, megtámadja szerkezetét.

...

 

• Ráncokat okoz.
• Rontja a rugalmasságot.
• Hangsúlyossá teszi az idő előtti öregedés jeleit.
• Csökkenti a bőr védekező képességét, fogékonyabbá téve a fertőzésekre és talán a bőrrákra is.

...

 

Ultraibolya-B (UVB)

Az UVB-tartalom nem azonos a napszakonként és az év folyamán. Hőmérséklettől és szélességi foktól függően, rendszerint de. 10 és du. 4 óra között erőteljes a hatása.

...

 

Súlyosabb bőrkárosodást okoz, mint az UVA, mert sugarai megváltoztatják a bőr sejtjeiben található DNS szerkezetét. Károsítja a hámszövetet, ez okozza a leégést. Fokozza a szabad gyökök aktivitását, ezáltal gyengíti a bőr védekező képességét.

...

 

• Beindítja a barnulást és leégést okoz.
• Idő előtti öregedéshez, elszarusodáshoz vezet, és sötét, abnormálisan pigmentált foltokat idéz elő.
• Hozzájárul a rákmegelőző állapot, illetve a rák kialakulásához.
• Elősegíti a ráncképződést.

...

 

Ultraibolya-C (UVC)

Az ultraibolya sugárzás legnagyobb energiájú sávja.

Potenciálisan ez a legártalmasabb a bőrre. Az ózonréteg azonban alaposan megszűri.

Ahol az ózonréteg megszakad, vagy lyuk keletkezik benne, erősebben érvényesül az UVC-sugarak bőrkárosító hatása.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL