GASZTRO

Habos-epres linzer

Szerző:
Szabó Anna
Ezt a süteményt meglátni, és megszeretni mindössze egy pillanat műve – ha nem hiszed, próbáld ki. Mivel előttünk áll még a nyár, és szépen sorban érnek egymás után  a gyümölcsök, így ez a sütemény állandó vendég lehet a háznál, természetesen az éppen aktuális gyümölccsel megsütve.

 

Tészta hozzávalói - 30 x 20 cm-es tepsihez

- 50 dkg liszt

- 25 dkg vaj

- 2 tk sütőpor

- 3 ek kristálycukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 5 tojássárgája

- 1 citrom reszelt héja

- 0,5 dl hideg víz

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közbe apránként öntsük hozzá a hideg vizet. Egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk.

Csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (Mindenképpen a mélyhűtőbe tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni.)

A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát arany barnára. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.

Töltelék hozzávalói

- 20 dkg porcukor

- 2 cs vaníliás cukor

- 5 db tojásfehérje

- 2 csomag vaníliás pudingpor

- 1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj)

- csipet só

- 50 dkg eper

Elkészítés

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá a pudingport is, majd amikor már jó kemény a hab, csurgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig.

A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá az eper tetejére.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt arany barnára A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL