KÖZÉRZET

A candida ezer arca

Szerző:
Szabó Anna
Puffadt a hasad, fáj a fejed, és egyébként is állandóan nyűgös vagy? Ha még időben a közelében sem vagy a havi baj megérkeztének, kezdhetsz gyanakodni! Lehetséges, hogy az oly sok tünetet hordozó candidafertőzésre utalnak ezek a jelek.
A bűnös

Szinte az összes élesztőgomba-fertőzést a Candida albicans nevű mikroszkopikus gomba okozza. Ez a mikroorganizmus normális körülmények között csak kis számban található meg a hüvelyben. Különböző tényezők (stressz, meggyengült immunrendszer, hormonális változások, fogamzásgátlók vagy egyes antibiotikumok használata) hatására azonban a Candida elszaporodik, s ez számos kellemetlen tünettel jár.

 



Biztosan beteg vagy?

A diagnózis felállítására nem elég az, ha csak gyanakszik háziorvosod, miután a candida sok-sok tünetéből jónéhányat magadénak tudsz. Keress mindenképpen specialistát, aki a következő tesztet végez a betegség kimutatására.
• A legbiztosabb diagnózist a vérből kimutatott gombaellenanyag adja. De jó, ha tudod, hogy a szervezetünkben lévő ellenanyagok szintje változó. És lehetséges, hogy még csak csekély mennyiségű ellenanyagot termel a szervezet, de a bélben már nagy károkat okozott.
• Lehetséges továbbá a candida – és más gombák – kimutatása bőrről, köpetből, székletből is. Ennek nagy előnye, hogy a mintavétel helye árulkodik a gombás fertőzés pozíciójáról is. 
• Az allergiatesztek közül a Voll-féle elektroakupunktúrás gyakran kimutat tipikus élelmiszer-allergiát a candida fertőzésben szenvedők között.

 

 

Tünetek:

lelki panaszok: fáradékonyság, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, feledékenység (fiatalkorban is), gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni, bizonytalanság, fejfájás, ingerlékenység, 
hasi panaszok: gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), hasmenés vagy székrekedés, éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbél gyulladás; 
vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés, gyakori felfázás, hólyaghurut, libidó csökkenés méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, vagy gyulladások, petevezeték gyulladás, meddőség, menstruációs zavarok, prementruáciális feszültség, 
férfiaknál: makacs prosztata gyulladás, látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás …stb, 
ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak 
allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység …stb. tartós hőemelkedés, 
bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, égő érzések a test bármely részein, ekcéma, hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás, testsúly csökkenés vagy elhízás, pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése, gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső léguti és középfül gyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság …stb.

Otthoni kezelés – lehet, hogy többet árt, mint használ!

Legyél óvatos, orvosi felügyelet nélkül semmiképpen se kezeld magadat tartósan – ha a recept nélkül kapható készítmények hatására néhány nap alatt nem enyhül a tünet, okvetlenül keresd fel háziorvosodat. A gombaölő készítményekkel végzett önkezelésnek megvannak a hátrányai. Még elő is segítheted más fertőzések kialakulását, ha pl. a tüneteket mégsem élesztőgomba-fertőzés okozza.

A candida-fertőzés tünetei emellett könnyen összetéveszthetők a jóval komolyabb bakteriális fertőzések vagy a nemi úton terjedő betegségek tüneteivel, amelyeket ezért nem kezdenek el időben kezelni, így tovább súlyosbodnak. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a fertőzés kiújul. Az ismételt kezelések során a fertőző candida-törzsek rezisztenssé válhatnak az adott szerrel szemben. Ilyenkor az orvos más gyógykezelést ajánlhat.

Szakemberek máig kétségbe vonják az öblögetők hatékonyságát a candidás betegeknél. Ezért kerüld inkább használatukat. Ne feledkezz meg a pasidról sem, akár alkalmi, akár állandó: minden nemi szervet érintő fertőzés esetén a őt is kezelni kell, különben visszafertőződik. A fertőzés ideje alatt javasolt a nemi életet mellőzni, vagy óvszert használni.

Mind a gyógynövények, mind a klorofillban gazdag készítmények növelik a hasznos baktériumok számát a bélben. A probiotikumok, mint az acidophilus és bifidus „barátságos” baktériumtörzsek, szintén segítik a bélrendszer mikroorganizmusainak normális egyensúlyát. A probiotikumok kapszulákban, illetve „probiotikus” (bio-)joghurtok formájában kaphatók.


Gyógyító diéta

Ha már csak gyanakszol a betegség jelenlétére, akkor is érdemes belevetned magadat a diétázásba. Mivel a betegségek többsége a nem megfelelő állapotú bélrendszer miatt alakul ki, mindenképpen hasznodra válhat, ha legalább egy-két hétig élesztő- és szénhidrátmentes étrendet tartasz.

Emellett fogyassz sok ballasztanyagot, hogy gyorsabban ürüljön ki a fölösleges gomba testből, tisztuljon meg a bélnyálkahártyád. Így éppen a gombák táplálékaként szolgáló anyagokat írtod ki szervezetedből. Mellőznöd kell továbbá az úgynevezett elszigetelt keményítőt tartalmazó ételeket is, mint a fehér lisztből készült péktermékeket, a fehér rizst. Helyettük egyél inkább tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret. És, ha ennyi nehézség nem lett volna elég, el kell felejtened kis időre az élesztőalapú bort, sört és a legtöbb sajtterméket is. Tipp: adj az ételekhez méregtelenítő hatású és emésztést elősegítő gyógynövényeket, mint például kurkumát, fekete borsot, őrölt gyömbért, római köményt, fahéjat!



Jó hírek

A krónikus élesztőgomba-fertőzések kockázata többféle módon csökkenthető. Akkor sem kell megijedned, ha már kialakult a fertőzés, ugyanis az élesztőgombák okozta megbetegedések sikerrel kezelhetők.

A különféle készítmények: krémek, kúpok vagy hüvelygolyók 85-90%-os hatékonysággal szabadítanak meg a fertőzéstől. Ahhoz azonban, hogy hassanak, a javasolt adagban és ideig (általában három-hét napig) kell használni őket. Ha nem szeretjük a helyileg alkalmazandó szereket, kérjük meg orvosunkat, hogy írjon fel szájon át szedhető gombaellenes készítményt. A szájon át szedett gyógyszereket azonban nem mindenki szedheti, és mellékhatásaik is gyakrabban vannak.


Hogyan kerülhető el a fertőzés?

• Ha antibiotikumot szedünk, fogyasszunk olyan joghurtot, amely acidophilus baktériumokat tartalmaz.
• Kerüljük a műszálas fehérneműt; használjunk pamut alsóneműt.
• Székelés után elölről hátrafelé töröljük ki a popsinkat.
• Kerüljük a színes vagy illatosított WC-papírokat.
• Kerüljük a női intimsprayket.
• Az élesztőgomba nedves környezetben érzi jól magát, ezért fürdés után mindig igen alaposan szárítsuk meg a hüvely környékét.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL