GYERMEK

Mennyire biztonságos az otthonod?

Szerző:
Szabó Anna
Biztonságos az otthonod? A legtöbben bizonyára azonnal rávágjuk, hogy igen. Most nézz szét magad körül újra! Biztonságos az otthonod egy totyogó számára is? Ez bizony már keményebb dió, de kis odafigyeléssel minden megoldható.

 

A szobák


Élsz kényelmesen, boldogan, a (jó esetben) saját magad és társad által közösen kialakított élettérben, mígnem érkezik a családba egy kis ember, aki mindent megváltoztat. Kezdetben persze csak néhány plusz elem kerül a szobákba, mint például a gyerekágy, vagy a pelenkázó. Ezt elég könnyű megszokni, ha kisebb is lett a tér. Amikor azonban ez a pici ember képessé válik a helyváltoztatásra, valóban minden felborul! (Szó szerint és átvitt értelemben is.)

A kisgyermek alapvető tulajdonsága, hogy mindent elkövet azért, hogy felfedezze a világot. Előbb csak a szűk környezetét, aztán egyre távolabbra merészkedik. Érheti baj a biztonságos szobában? Sajnos, rengeteg! Kezdjük mindjárt azzal, hogy nagyjából öthónapos korára minden csecsemő megtanul átfordulni a hasáról a hátára, és fordítva. Ezzel együtt pedig elérkezik annak is az ideje, hogy a kicsi lepotyogjon a különböző helyekről. Soha ne hagyd, még egyetlen pillanatra sem felügyelet nélkül a szülői ágyon, vagy a pelenkázón, vagy más, magas helyen! Talán azt gondolod, „Ó, csak teszek egy lépést a pelenkáért…”, de a babák meglepően ügyesek, ha önmaguk veszélybe sodrásáról van szó. 


Amikor a csecsemő már meg tanult mászni, még több veszélyforrással kell szembenéznetek. Neki ugyanis még nincs veszélyérzete, ezért félelem nélkül próbál elérni mindent, ami felkeltette az érdeklődését. Súlyos sérüléseket okozhat magának, ha belekapaszkodik a különféle nehéz tárgyakba (szék, könyvespolc, stb.), és azokat esetleg magára rántja. 


Elektronikus világunkban szinte észre sem vesszük, hogy az otthonunkat átszövik a vezetékek. Ezek azonban a baba nyakára tekeredve fulladást okozhatnak, ezért, amit csak lehet, rejtsetek el a falra rögzített, erre a célra kitalált kis folyosókban, illetve mindig figyelj oda, hogy semmilyen zsineg ne legyen a gyermek szeme előtt. A konnektorokat időben lássátok el vakdugóval, melyet a felnőtt egy egyszerű mozdulattal pillanatok alatt el tud távolítani, ám a babát megóvja az esetleges áramütéstől.


Konyha


A háziasszonyokat a legtöbb háztartási baleset a konyhában éri. Halmozottan igaz ez a kisgyermekekre. Valójában azt is mondhatnánk, hogy a konyha veszélyes „üzem”, ezért a gyermeknek itt nincs semmi keresnivalója. Igen ám, de akinek gyermeke van, az pontosan tudja, mennyire imádják a picik, ha anyu, vagy nagyi körül sertepertélhetnek, miközben ő főz, vagy mosogat. Nem kell kitiltanod a kicsit a konyhából, elég, ha gondoskodsz a biztonságáról. Ezt legkönnyebben úgy teheted meg, ha – bármennyire tiltakozik is ellene – járókába teszed, amíg dolgozol. Ne hidd, hogy a járóka büntetés, vagy ketrec! Mindkettőtöknek jobb így, mert te kényelmesen mozoghatsz, a kicsi pedig biztonságos távolból figyelheti minden mozdulatodat.

A konyha legnagyobb veszélye a forrázás. Megtörténhet ez úgy is, hogy a baba a lábad alá mászik, miközben a forró ételt teszed egyik helyről a másikra, de arra is nagyon ügyelj, hogy soha ne tedd a padlóra, vagy az asztal szélére hűlni az ebédet! Szintén konyhai veszélyforrást jelentenek a kések, a különféle szúró, vágó, őrlő eszközök. Soha ne hagyd ezeket könnyen elérhető helyen, illetve ne engedd, hogy a gyerek túl közel legyen, amikor használod őket! 


A kicsik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy bámészkodjanak a sütő, vagy a mikro előtt, amíg készül az étel. Ne tiltsd, az úgysem vezet célra, inkább tereld el a figyelmét valami hasznos játékkal, és minden alkalommal mondd el, hogy amit csinál, az balesetveszélyes.


Fürdőszoba


Hosszú időnek kell eltelni ahhoz, hogy a gyermekünk képes legyen önállóan fürdeni. Addig azonban soha, egyetlen percre sem szabad magára hagynod őt a fürdőkádban. Elég egy óvatlan mozdulat, hogy megcsússzon, és bekövetkezzen a tragédia. S, ha nem is történik baj, akkor is érheti a vízzel kapcsolatosan egy életre szóló negatív élmény. Míg nem volt gyermeked, remekül elfértek a mosdó alatt a mosó-, és más tisztító-, fertőtlenítőszerek egy kupacban. Ezek azonban óriási veszélyt jelentenek a kicsikre, mert tároló dobozaik általában színesek, felkeltik az érdeklődést, ám egyetlen korty belőlük végzetes következményekkel járhat! Szerezz be egy jól zárható kisszekrényt, vagy akár gipszkartonból készíts a gyermek számára elérhetetlen magasságban polcokat, melyeken tárolhatod a veszélyes anyagokat.


Egyéb veszélyek


Szinte soha nem gondolunk a vasalóra, mint veszélyforrásra, amíg meg nem történik a baj. Pedig a forró vasaló bizony még percekkel a használat után is éget, és egy felhólyagosodott, megégett kis tenyér hónapokig tartó fájdalommal és sírással jár. A forró vasalót tedd ki akár az erkélyre, vagy bármilyen olyan helyre, ahol a gyermeked nem fér hozzá, és ahol viszonylag gyorsan le tud hűlni. 

Szintén ritkán jut eszünkbe, hogy egy egyszerű szellőztetés is életveszélyes lehet. A kicsik szívesen másznak fel az ablakba, vagy bámészkodnak a terasz korlátjánál. Felügyelet nélkül soha ne engedd a gyereket az ablakhoz, vagy a korláthoz, ha pedig ki kell menned a helyiségből, inkább csukd be az ablakokat!

Te is szereted a virágokat? Meglepő módon a gyerekek is odavannak értük! Odaadásukat azonban sajnos kóstolással fejezik ki, márpedig némely virág kifejezetten mérgező! Egy időre felejtsd el a padlóra helyezett virágcserepeket, vagy a virágállványokat! Mindegy, hogy mérgező, vagy sem, helyezd a növényeidet biztonságos magasságba. Az ő érdekük is ezt kívánja. 

Bizonyára hosszan lehetne még sorolni a balesetveszélyes tárgyakat, és helyzeteket. Annál is inkább, mert a kicsik mesterei annak, hogy a legképtelenebb tárgyakkal is kárt tegyenek magukban. Azonban jó eséllyel megelőzheted a baleseteket, ha fokozottan figyelsz a gyermekedre, igyekszel rendet tartani magad körül, és sosem hagyod magára a totyogó babát. 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL