SZÉPSÉG

Botox: érvek és ellenérvek

Szerző:
Szabó Anna
Maga a gonosz, vagy esetleg életmentő segítség harmincon túliaknak? Most megpróbálunk rendet rakni a pletykák és a legendák között.

A botox olyan, mint a hashajtó-lekvár, vagy imádod az ízét, vagy gyűlölöd, középút nincs. Több cikk jelent már meg róla, mint bármely más szépség-technikáról összesen, közöttük egy rakás elítélő bírálat is, mégis ez maradt az évtized kedvenc öregedésgátló módszere.


Botulinum toxin

Ha nem tudnád, hogyan is működik: a toxint (a toxin általában a növényi méreganyagok közös elnevezése) az arcizomba fecskendezik bele, ez annyira elgyengíti az izmokat, hogy azok már nem tudják többet mozgatni a bőrt. Mert a legtöbb ránc az arcon, a homlokredők, a szarkalábak a szem körül, az éles vonások a száj körül mind-mind az ezerszer megismételt, az arcmozgáshoz kapcsolódó bőrmozgás eredményei. A botox leghatásosabban a vízszintes vonalakon működik, a homlokráncokon és a szarkalábakon, ellágyítja a vonalakat, sőt megelőzi az újabbak kialakulását is. Idősebb bőrön, ahol a bőrtónus már nem olyan erős, nem annyira hatásos. Mostanában az orvosok azzal is kísérleteznek, hogy a szájkörnyéket injekciózzák be, ezzel mosolygósra varázsolva a már “örökre” legörbült szájsarkakat, de ez relatív új technológia, és nem is mindig a kívánt eredményt hozza... sőt.


"Baleset"

És mennyi rengeteg történet szól a nem jól sikerült kezelésekről? Az elformátlanodott arcokról, a szervezetbe felszívódott és a májban örökre elraktározott méreganyagról? Igazak lehetnek ezek?

{SZAVAZAS} Az elformátlanodott arc, az örökre vasalt vigyor szerencsére nem igaz, mert a botox a szervezetből kiürül 2-4 hét alatt, és az izmokra gyakorolt hatsa is megszűnik úgy négy hónap alatt. Ezért is kell a jól sikerült kezelést is rendszeresen megismételni, hogy az elért eredmény fennmaradhasson. De ha valami félrecsúszott, a “mókás” szemöldököt, a felemás ajkakat erre az időre sajnos el kell tudni viselni. Az ilyen”balesetek” egyébként nem a botox következményei, hanem annak az ügyetlensége, aki a kezelést végzi. Általában akkor fordul elő, ha túl sok anyag kerül egy helyre, ha nem hajszálpontosan a megfelelő helyre injekciózzák be.

A legbiztonságosabb, ha első alkalommal nem teljes adagot kérünk... Csak ha minden rendben ment, akkor kérjünk, mondjuk minimum egy hónap múlva “feltöltést”. Ha balul ütött ki a dolog, bírd ki! Egy ilyen kis adag hatása egy-két hét alatt elmúlik. .



Szabály

Csak olyan orvoshoz forduljunk, akiről rengeteg jó referenciánk van már, mert az sem mindegy, milyen eredetű az anyag, amivel kezelnek, mennyire “hivatalos”. Jó kezekben a botox tényleg csodákra képes, rövid távon veszélytelen. Hosszú távú felmérésekről még nem nagyon tudni, de úgy tűnik, hogy Amerikában, ahol már több, mint tíz éve használják, nincs még hivatalos híre annak, hogy ártalmas lenne a májra, vagy hogy elsorvasztaná a kezelt izmokat. Szóval, ártani nem árt... de hogy érdemes-e használni, az csak a te döntésed lehet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL