REJTÉLY-MISZTIKA

Miért csomagolták be az egyiptomiak a halottaikat?

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki hallott már arról, hogy az egyiptomiak rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy halottaik elhunytuk után is tovább folytathassák megszokott életüket. Hatalmas és bonyolult sírokat építettek, oda halmozták vagyonuk nagy részét.
Magyarul mindent megtettek azért, hogy a test hiánytalanul és a lehető legtökéletesebb állapotban örökké megmaradjon.


De miért tekerték be sok réteg textilbe a halottaikat?

A magyarázat valószínűleg a mítoszaikban rejlik. Lássuk csak Ozirisz és testvére, Szét történetét.

Ozirisz a földművelés és a termékenység istene volt. Annyira kedvelt és népszerű, hogy a testvére, Szét, féltékeny lett rá. Úgy döntött, hogy megöli Oziriszt, és a helyébe lép.

Alattomosan rá is vette Oziriszt, hogy bújjon egy nagy ládába. A ládát aztán jól lezárta, és a vízbe dobta. Amikor Ozirisz felesége, Ízisz, férje keresésére indult, megtalálta a ládát. Ekkor Szét a testet szétdarabolta, és szétszórta Egyiptom földjén.

Ízisz azonban nem adta fel, megkereste a darabokat, és amikor rájuk talált, lenszövetbe csomagolta őket. Aztán isten-társát, Anubiszt kérte, hogy segítsen, feltámasztani Oziriszt, aki ezek után már nem élhetett többé az élők földjén. Így lett tehát az alvilág istene.

Ebből gondolhatták az egyiptomiak, hogy a lenszövetbe csomagolás is fontos lépés a túlvilági léthez. És hogy mindenben megfeleljenek a történetnek, a testet fel is darabolták, noha nem olyan sok részre, de a belső szerveket kiszedték, és gondosan megőrizték.


Talán a gondosan kidolgozott díszes szarkofágok is annak a bizonyos ládának az emlékét őrzik?



Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL