2,5dkg élesztő
5dkg cukor
2dl tej
50dkg finomliszt
2dkg vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
12dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája a kenéshez
diónyi vaj a formához
A töltelékhez:
5dkg puha mazsola,
20dkg darált mák,
1 citrom reszelt héja,
2evőkanál zsemlemorzsa,
negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg,
fél kávéskanál őrölt fahéj,
1dl víz,
20dkg kristálycukor,
2evőkanál citromlé,
2dkg vaj vagy margarin
1. Az élesztőt keverjük ki egy kávéskanál cukorral, egy dl langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, majd futtassuk föl. A maradék langyos tejhez szórjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Keverjük hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. A lisztet szitáljuk tálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet. Dolgozzuk szép hólyagosra a tésztát. Takarjuk le tiszta konyharuhával, meleg helyen kelesszük kétszeresére.
2. A töltelékhez öntsük le forró vízzel a mazsolát, majd csepegtessük le alaposan. A darált mákot keverjük ki reszelt citromhéjjal, zsemlemorzsával, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Forraljuk fel a vizet cukorral habos-hólyagosra, öntsük bele a citromlevet, a vajat és a mákos keveréket. Azonnal húzzuk le a tűzről, szórjuk hozzá a mazsolát, majd hagyjuk hűlni.
3. Kenjünk ki vastagon vajjal egy kerek, 26-28 centiméteres kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk téglalap alakúra. Simítsuk rá a tölteléket, a szélén hagyjunk ki három-három centimétert. Tekerjük fel szorosan, kerekítsünk belőle csigaformát. Tegyük a kikent tortaformába. A tekercs végét nyomjuk össze, és hajtsuk a tészta alá.
4. Takarjuk le konyharuhával, addig kelesszük, míg a tészta teljesen kitölti a formát (húsz-huszonöt percig). Előmelegített sütőbe toljuk a tojássárgájával megkent tésztát. Egy órán át süssük. Sütőből kivéve öt percig pihentessük. Ha teljesen kihűlt, szeleteljük fel, és szórjuk meg gazdagon porcukorral.
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK