GYERMEK

Így teremts kapcsolatot folyamatosan síró kisbabáddal

Szerző:
Szabó Anna
A kisbaba sírása mindig egyfajta figyelemfelhívó jel, mely az anyukában létrejövő érzelmek széles skáláján keresztül többnyire valamilyen cselekedetet, a csecsemőről való azonnali gondoskodást eredményezi. Ám az azonnali helyes reakció csak úgy lehet eredményes, ha minél hamarabb kialakul a közeli kapcsolat a kisbabával.

 

Kapcsolatteremtés a megszületés utáni hetekben

Figyeld és tapasztald meg, milyen, ha semmi mást nem tesztek, csak csendben együtt vagytok, léteztek az új jövevénnyel. Milyen érzéseket vált ki belőled, ha egymásra néztek, ha megfogjátok egymás kezét, ha magadhoz öleled, ha tisztába teszed, ha szoptatod, és ha sír? Figyeld meg azt is, hogy milyen az, ha hármasban vagytok: anyuka, apuka és a kisbaba. Minden este adj magadnak néhány percet az alábbiakra:


- Csukd be a szemedet és képzeld el a kisbabádat, vedd körül gondolatban is szeretettel, gyengédséggel.
- Gondold végig, mi az, amit megtudtál róla napközben és éjszaka.
- Gondold végig, mi az, ami zavaró volt vele kapcsolatban, mi volt az, ami félelmet ébresztett benned.
- Milyen gyakran nyitotta rád a szemét, hogyan ébredt fel?
- Milyen gyakran kakilt?
- Mi az, ami a külvilágból felkeltette az érdeklődését? Hogyan változik ez napról napra?
- Mitől rezzent meg a nap folyamán? Milyen az arcjátéka, mit fejez ki vele számodra?
- Milyen gyakran sír? Mit érzel ilyenkor? Mitől gondolod őt jó kisbabának, vagy éppen sokat sírósnak?
- Milyen hangokat ad ki a síráson kívül?
- Milyen új dolgokat ismertél meg magadról, illetve a párodról, mióta veletek él szerelmetek gyümölcse?

A kisbaba sírásának mennyisége, gyakorisága, a kiváltó okok is változnak az első év folyamán. Ugyanakkor a szülők viszonya saját csecsemőjük sírásához, érzelme, megértése jelentős átalakuláson megy keresztül ezen idő alatt. Ez nemcsak egy tanulási folyamat, tehát nem csak arról van szó, hogy megtanuljuk, miért sír a kisbaba, és ezt meg is tudjuk szüntetni, hanem elkezdődik a szülői szerepben való érési folyamat is. Mindemellett a szülő és a síró csecsemő közötti együttműködés könnyű és nehéz periódusai váltják egymást.

A születés utáni első 2-3 héten főleg az éjszakai, kora hajnali sírás jellemző, mint nehezebben kezelhető időszak. Az anyuka ilyenkor rendszerint kimerült, fáradt, álmos, és bizony sokszor tehetetlen. A korai időszakban előforduló sírás oka mind nappal, mind éjszaka legtöbbször az éhség, a kisbaba és az anyuka etetési ritmusának megtanulása. Szoptatás után a sírás rendszerint megszűnik.

6-10 hetes korban

A kisbabák legtöbbet 6 és 10 hetes koruk között sírnak. Ilyenkor már inkább a késő délutáni órákban alakul ki a nyugtalanabb időszak, etetési időtől függetlenül. Megeshet, hogy ezek az órák egyébként sem a legideálisabbak a családi harmónia szempontjából, hiszen ilyenkor tér haza a munkából az éhes és fáradt apuka, figyelni és enni kell adni a nagyobb gyermeknek.

Míg az első 3 hónapban a babák többnyire a testükkel kapcsolatos szükségletek miatt sírnak, a csecsemőkor későbbi időszakában egyre inkább megjelenik a környezettel, a külvilággal való kapcsolatteremtés eszközeként a sírás, például, ha az édesanya kimegy a szobából, ha a kicsi megijed valamitől, vagy ha feszült a légkör. Ha a sírás okát nem is sikerül minden esetben kideríteni, rendszerint a leggyakrabban használt vigasztaló módszerek – beszélgetés, dajkálás, ringatás – egy idő után eredményesek. Ilyenkor maga a törődés, a gyengédség segítő tényező.

A síró kisbabával csak akkor sikerül jó kapcsolatot kiépíteni, eredményesen megnyugtatni, ha a kapcsolatunk jó vele a sírási időszakon kívül is – ha a kapcsolatunk saját magunkkal is tökéletes. Hinni kell abban, hogy a kisbaba jól választotta meg a szüleit, hogy csak te tudod legjobban megérteni a jelzéseit, és csak te vagy képes olyan légkört kialakítani, amiben természetes, hogy időnként sír, de kellőképpen meg tudod nyugtatni.

 

A legfontosabb jelzéseket szeretetünkről, kívánságainkról, félelmeinkről, elutasításainkról általában szavak nélkül tesszük. A csecsemő megnyilvánulásai is könnyen értelmezhetők, felhasználhatók már jóval a beszéd kialakulása előtt. Nemcsak az olyan erőteljes kifejezéseket tudjuk észrevenni, mint a nevetés, a sírás. Jó, ha a baba kevésbé látványos jelzéseit is értékeljük, felfigyelünk napi változó ritmusára is, és szükség esetén válaszolunk.

Szótár a babasíráshoz

Etess meg – az újszülötteknek gyakran kell enniük, mert az anyaméhben hozzászoktak ahhoz, hogy a gyomrocskájuk mindig tele van. Ez aztán később fokozatosan múlik, de a szoptatás nemcsak élelmet, hanem megnyugvást is jelent számukra.
Cseréld ki a pelust
Fáradt vagyok – Sok baba akkor sír a legjobban, ha fáradt. Ilyenkor a szülők felteszik magukban a kérdést: miért nem alszik, ha álmos, ha fáradt? Talán már önmagadon is megfigyelted, hogy az elalvás nem megy könnyen, ha épp egy buliból tértél haza, vagy túl későre hagytad az edzést. Ez teljesen természetes dolog. Azért van így, mert a testnek (és a léleknek is) szüksége van arra, hogy lecsillapodjon, megnyugodjon, a pulzus lelassuljon. Te mindezt elérheted azzal, hogy elalvás előtt teszel egy sétát a jó levegőn, esetleg olvasol egy könyvet, vagy kérsz egy lazító masszázst a párodtól. A kisbabádnak is szüksége van a megnyugvásra, de ő sajnos még nem képes arra, hogy ezt önállóan elérje. Segítened kell neki. A megnyugtatásnak sokféle módja lehet, rajtad áll, hogy megtaláld a számotokra legmegfelelőbbet. A legtöbb baba mindennél jobban szereti, ha szoptatás közben, az anyukája mellén aludhat el. Ez majdnem olyan a számára, mint amikor még a pocakban volt: összekucorodhat, érezheti az anyukája melegét, illatát, hallhatja a szívdobogását és nem mellesleg nassolhat is közben egy kicsit.
Fáj a hasam – Nem csak a „kólikás” babáknak fáj a hasa. A tápszerhez hozzászokni, vagy néha valami a mama tejében megzavarhatja finom emésztőrendszerüket. Jegyezd meg, te mit ettél, hátha fölfedezel valami összefüggést.
Büfiztess meg – A lenyelt levegő kényelmetlen érzés. Szoptatás közben tartsd a babát annyira egyenesen, amennyire csak lehet, akkor kevesebb levegőt nyel. Segíthet, ha a lábadra fekteted, hassal lefelé, vagy „állva” a válladra, és a hátát masszírozgatod büfiztetés közben.
Kiengedem a gőzt – A legtöbb baba minden különösebb ok nélkül sírdogál, rendszerint kora este. Az érzékszerveiket egész nap terhelték, fárasztó napjuk volt, a sírdogálás segít megnyugodni.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL