KÖZÉRZET

Hihetetlen - Rothadt halszagot áraszt egy nő a ritka betegség miatt

Szerző:
Szabó Anna
14 évig a cégvezető Ellie James mindig ugyanazt az ajándékot kapja karácsonyra: parfümöt és illatos szappant. Ám valahányszor kibontja a csomagolást, munkatársai hangos hahotázásba kezdenek. Ellienek ilyenkor összetörik a szíve, hiszen borzalmas genetikai betegségére hívják fel a figyelmét, mellyel együtt kell élnie.

 

Ellie olyan ritka betegségtől szenved, mely miatt áporodott hal és záptojás kipárolgása van. Betegsége lehet, hogy egyesek számára szórakoztató, vagy vicces, de eléggé szomorú, ha az ő szemszögéből nézzük. Azt gondolhatnánk, hogy nem megfelelő a higiéniája, de tévedünk. Naponta ötször zuhanyozik és mosogatószerrel dörzsöli a bőrét, míg durva és vörös nem lesz. De semmi sem segít. Nem számít, hogy Ellie mennyire tisztálkodik, a szag egyre erősebben visszatér.

Minden akkor kezdődött, amikor Ellie 30 éves lett

Először nem értettem, mi a baj - mondta a 44 éves abingtoni nő. Mindig kifogástalan volt a higiéniám. A szag teljes rejtély volt számomra. Egyszer a macskám haza hozott egy egeret, és letette a lakás egyik sarkába. Elképzelni nem tudtam, hogy honnan jön az iszonyatos bűz, de hamarosan rájöttem, hogy nem az egér a bűnös a dologban, ez az én szagom volt. Egy idő után az utcán az emberek megbámultak, és befogták az orrukat. Hallottam, hogy a kollégáim is rólam suttognak az irodában.

Később Ellie-t diagnosztizálták egy ritka rendellenességgel, trimethylaminuria-val, vagyis halszag szindrómával.

Élete egy évvel ezelőtt még igazi rémálom volt

Minden éjjel hazajöttem a munkából és sírtam - mondta. A környezetem hamarosan elárasztott ajándékokkal, melyek csak parfümből és tisztálkodási szerekből álltak Karácsonyra is szappant kaptam – teljesen megsemmisítő érzés volt. A sofőr minden nap légfrissítőt rakott a buszba, amivel rendszeresen utazom, és az utasok szerint ez is miattam volt. Lélek megsemmisítő – egy igazi szenvedés volt felkelni az ágyból reggelente."

2005-ben, öt évvel az után, hogy a borzalmas szag eluralta az életét, Ellie bátorságot gyűjtött, hogy felkeresse orvosát. Sajnos a vizit rosszul sikerült – az lett a vége, hogy az ideges orvos kioktatta a személyi higiéniáról. Ám egy évvel később visszatért az orvoshoz, és akkor végre már komolyan vették. Egy sorozatnyi teszt, és az endokrinológiai vizsgálat után, Ellie állapotát 2007-ben azonosították. “Bár nehéz volt megemészteni, de megnyugvást éreztem” - mondta.

Az enzim hiánya miatt a test nem képes lebontani a trimethylamine-t, a bűzös vegyi anyagot, melyet a belek termelnek, amikor az olyan ételek, mint pl. tejtermékek, kávé, hal és hús megemésztődnek. A nők inkább jobban hajlamosak megbetegedni, mint a férfiak; ugyanis a női hormonok még jobban súlyosbítják az állapotot. Momentán az extrém ritka betegségre nincsen gyógymód.

Ellie most antibiotikumost szed, és speciális diétát követ. „Elkezdtem pH semleges szappannal mosakodni, miután rájöttem, hogy a normál szappannal való mosakodás még intenzívebbé teszi a bűzt. Nincs gyógymód, de ezek a változtatások szinten tartják a betegséget, és sokkal elviselhetőbb - mondja. - Most, ha valaki befogná az orrát, félrehívnám, és elmagyaráznám neki, hogy beteg vagyok. Remélem, hogy történetemből tanulni fognak azok, akik ujjal mutogatnak rám, és felbátoríthatok más szenvedőket, hogy merjenek segítséget kérni".

Furcsa állapota ellenére Ellie megtalálta a szerelmet - 2006-ban találkozott az 50 éves Dan Molstonnal, és közös érdeklődési körük, a biciklizés összehozta őket. Dan ezt nyilatkozta: „Ellie egy szeretetre méltó személy, és ez számít csak.”

 

Forrás: Oddity Central

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL