2018. február 21. - Elonóra
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 21. - Elonóra
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Ételek és Életek 1. rész

V. Sas

Falatozz Királynő módjára! A szakácsművészet legnagyobb mestere pompás lakomát kreált. Fogj hozzá bátran! Készítsd el, és legyél te is konyhamester!

Augusté Georg Escoffier
(1846-1935)

Élete

A századforduló Európájának ,,szakács császára", a legnagyobb hírű francia konyhafőnökök egyike.


Tizenkét éves korában kezdte a szakma elsajátítását és már fiatalon a párizsi Petit Mouline Rouge (Kis Vörös Malom) konyháját irányította, ahol jelentős hírnévre tett szert.


A nagy svájci szállodás, César Ritz elsőként ismerte fel talentumát, és előbb a londoni Savoy hotelbe vitte, majd rövidesen ael konyhájának vezetését bízta rá. Londoni évei magyar vonatkoztatásban is jelentősek. Escoffier - aki nagy barátja volt a magyar konyhának - 1890-ben a Savoyban étlapjára vette a paprikás csirkét és mint jellegzetes magyar specialitást világhírűvé tette. A szakma mint nagy újítót tartja számon. Szerencsésen ötvözte a régi ízeket, a korabeli konyhát, a megismert külföldi ételeket és ezen keresztül számos új ételt kreált.

Modernizálta az ételkészítési folyamatokat, áttervezte az étrendet és hosszú időre irányt szabott a szakácsmesterség fejlődésének.
Sikerei mellett is rendkívül szerény modorú maradt, nem tartozott a becsvágyó emberek közé.
Mindezek ellenére nagy örömet jelentett számára, hogy - noha élete jelentős részét szülőföldjén kívül töltötte - hazája nem feledkezett meg róla, méltányolta munkásságát a konyhaművészet terén elért sikereiért.

1911, július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, a köztársaság elnöke a Becsület-rend keresztjével tüntette ki.

Hetvennégy éves korában visszavonult a tűzhely mellől.

Számos könyvet írt, a ,,Guide Culinair" (Konyhai kalauz) a konyhaművészet egyik bibliája.

A Szakácsszövetségek Világegyesületének alapítója és első elnöke.Étele

Báránygerinc Escoffier módon

Hozzávalók:

- 1 kg báránygerinc
- 120 g báránylapocka
- 160 g libamáj
- 80 g csemegeszalonna
- 20 g szarvasgomba
- 60 g mangalica zsír
- 1 db tojás
1 dl vörösbor (Villányi burgundi)
- só
- fehér bors

(Tipp: A libamájat egy éjszakára áztassuk be annyi tejbe, amennyi ellepi, majd tegyük hűtőbe. Így a tej kiszívja a májból a vért. Felhasználás előtt vegyük ki a tejből, csepegtessük le és úgy szeleteljük.)

Elkészítése: A báránygerinc csontját lefejtjük, hogy a hús egyben maradjon. A lapockát a szalonnával együtt finomra daráljuk, a szarvas gombát finomra vágjuk. A húspépet, a szarvasgombát a tojással összedolgozzuk, sóval, borssal fűszerezzük. A gerincről lefejtett húst szétterítjük, a húspéppel megkenjük, egyik oldalát libamájszeletekkel beborítjuk, sózuk, borsozzuk, majd a másik felét ráhajtjuk. Spárgával vagy zsineggel, sonkakötéssel megkötjük, hogy eredeti gerinc formát kapjunk. Kívül is sózzuk, és sütőben olvasztott zsírral leöntve szép pirosra sütjük. Sütés közben saját zsírjával és a borral locsolgatjuk. Tálalás előtt pihentetjük, majd másfél cm-es szeletekre vágjuk.

Köretnek mogyoróburgonyát adunk.

A mogyoróburgonya elkészítése: Karalábévájóval apró gömböcskéket vágunk ki a megtisztított burgonyából, majd bő forró olajban aranysárgára sütjük.

Nehézségi fok:

 Italajánló: Szekszárdi kadarka

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Hogyan alakult a Szívek szállodája szereplőinek sorsa mostanáig?

Hogyan alakult a Szívek szállodája szereplőinek sorsa mostanáig?

Imádtuk őket. A szájukat befogni képtelen kávéimádó Gilmore lányokat, akik örökösen poénkodtak és egy percig sem unatkoztak. Ugyanakkor velük szomorkodtunk, mikor balul sültek el a szerelmi ügyeik. Sokan izgultunk Lorelai és a morcos Luke szerelmi viszonyán és hálát adtunk, hogy a régi sorozat végére ismét egymásra találtak. De vajon mi minden történt velük az elmúlt években, mire újra találkozhattunk velük tavaly a négy új részben?

Tovább »
Melyik sötét istennő teszi próbára a szerelmi életedet az idén? - A csillagjegyedből megtudod!

Melyik sötét istennő teszi próbára a szerelmi életedet az idén? - A csillagjegyedből megtudod!

Nehogy azt hidd, hogy az istennők mindenáron kiakarnak veled babrálni, hogy örömüket lelik abban, hogy próbák elé állítanak, hogy sírni, szenvedni vagy küzdeni látnak. Hiszed vagy sem, de érted teszik. Azt akarják, hogy tanulj, fejlődj, tedd jobbá a kapcsolatodat vagy pont, hogy engedd el végre el, mert lejárt az időtök. Az idén vajon melyik sötét istennő kíván leckét adni neked és nehezíti meg ezért a párkapcsolatodat?

Tovább »
10 ok, amiért a második szerelem jobb az előzőnél

10 ok, amiért a második szerelem jobb az előzőnél

Az első szerelem igazán különleges és örökké emlékezünk rá, azonban többször is lehetünk szerelmesek. Az érzés hirtelen lángol fel, a kapcsolat elején még nincsenek kötelezettségek, csak szórakozás. Az emberi természet része, hogy amint hálát és elismerést fedez fel, nehezen válik meg a biztonságtól. Mégis, eljutunk idővel oda, hogy a második szerelem sokkal jobb az elsőnél. Nézzük, miért!

Tovább »

Kalkulátor

Természetes szexelixírek

Természetes afrodiziákumok, ha problémás a szexuális életed, akkor azért, ha rendben van, akkor pedig azért, hogy minőségi változást idézz elő benne. Válassz és élvezd a változást!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Gáti Dóra

Esküvőszervező

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Gáti Dóra

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép