2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Ételek és Életek 1. rész

V. Sas

Falatozz Királynő módjára! A szakácsművészet legnagyobb mestere pompás lakomát kreált. Fogj hozzá bátran! Készítsd el, és legyél te is konyhamester!

Augusté Georg Escoffier
(1846-1935)

Élete

A századforduló Európájának ,,szakács császára", a legnagyobb hírű francia konyhafőnökök egyike.


Tizenkét éves korában kezdte a szakma elsajátítását és már fiatalon a párizsi Petit Mouline Rouge (Kis Vörös Malom) konyháját irányította, ahol jelentős hírnévre tett szert.


A nagy svájci szállodás, César Ritz elsőként ismerte fel talentumát, és előbb a londoni Savoy hotelbe vitte, majd rövidesen ael konyhájának vezetését bízta rá. Londoni évei magyar vonatkoztatásban is jelentősek. Escoffier - aki nagy barátja volt a magyar konyhának - 1890-ben a Savoyban étlapjára vette a paprikás csirkét és mint jellegzetes magyar specialitást világhírűvé tette. A szakma mint nagy újítót tartja számon. Szerencsésen ötvözte a régi ízeket, a korabeli konyhát, a megismert külföldi ételeket és ezen keresztül számos új ételt kreált.

Modernizálta az ételkészítési folyamatokat, áttervezte az étrendet és hosszú időre irányt szabott a szakácsmesterség fejlődésének.
Sikerei mellett is rendkívül szerény modorú maradt, nem tartozott a becsvágyó emberek közé.
Mindezek ellenére nagy örömet jelentett számára, hogy - noha élete jelentős részét szülőföldjén kívül töltötte - hazája nem feledkezett meg róla, méltányolta munkásságát a konyhaművészet terén elért sikereiért.

1911, július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, a köztársaság elnöke a Becsület-rend keresztjével tüntette ki.

Hetvennégy éves korában visszavonult a tűzhely mellől.

Számos könyvet írt, a ,,Guide Culinair" (Konyhai kalauz) a konyhaművészet egyik bibliája.

A Szakácsszövetségek Világegyesületének alapítója és első elnöke.Étele

Báránygerinc Escoffier módon

Hozzávalók:

- 1 kg báránygerinc
- 120 g báránylapocka
- 160 g libamáj
- 80 g csemegeszalonna
- 20 g szarvasgomba
- 60 g mangalica zsír
- 1 db tojás
1 dl vörösbor (Villányi burgundi)
- só
- fehér bors

(Tipp: A libamájat egy éjszakára áztassuk be annyi tejbe, amennyi ellepi, majd tegyük hűtőbe. Így a tej kiszívja a májból a vért. Felhasználás előtt vegyük ki a tejből, csepegtessük le és úgy szeleteljük.)

Elkészítése: A báránygerinc csontját lefejtjük, hogy a hús egyben maradjon. A lapockát a szalonnával együtt finomra daráljuk, a szarvas gombát finomra vágjuk. A húspépet, a szarvasgombát a tojással összedolgozzuk, sóval, borssal fűszerezzük. A gerincről lefejtett húst szétterítjük, a húspéppel megkenjük, egyik oldalát libamájszeletekkel beborítjuk, sózuk, borsozzuk, majd a másik felét ráhajtjuk. Spárgával vagy zsineggel, sonkakötéssel megkötjük, hogy eredeti gerinc formát kapjunk. Kívül is sózzuk, és sütőben olvasztott zsírral leöntve szép pirosra sütjük. Sütés közben saját zsírjával és a borral locsolgatjuk. Tálalás előtt pihentetjük, majd másfél cm-es szeletekre vágjuk.

Köretnek mogyoróburgonyát adunk.

A mogyoróburgonya elkészítése: Karalábévájóval apró gömböcskéket vágunk ki a megtisztított burgonyából, majd bő forró olajban aranysárgára sütjük.

Nehézségi fok:

 Italajánló: Szekszárdi kadarka

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mi a személyes tündéri képességed? - A csillagjegyed felfedi a mágikus tehetségedet!

Mi a személyes tündéri képességed? - A csillagjegyed felfedi a mágikus tehetségedet!

Mondták már neked, hogy olyan a természeted, mint egy tündérnek? Hogy annyira szép vagy, vidám, játékos vagy jóságos? Talán így is van és van és valóban ott lakozik egy tündér benned! A csillagjegyedből pedig megtudhatod, hogy mi a te személyes tündéri képességed, illetve adományod, ami különlegessé tesz vagy ami által elbűvölhetsz másokat!

Tovább »
10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

Ne is próbáljátok tagadni Drága Hölgyeim, ha egy pasi húzódozik a szextől, általában szeretőt sejtetek a háttérben. Sokszor azonban tévedtek! Mi is lehetünk fáradtak, idegesek, és ha hiszitek, ha nem, nekünk is fájhat a fejünk. Mielőtt elhamarkodottan ítélkeznétek, és hűtlenséggel gyanúsítanátok minket, jobb, ha áttanulmányozzátok az alábbiakat, a nemnek ugyanis több oka lehet.

Tovább »
Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

A Halálfejes Pillangó sok hiedelem középpontja és mondani sem kell, sokak szerint a halált harangozza be, ám valójában ő is, mint minden más pillangó az átalakulás jelképe, ami csupán szimbolikus formája a halálnak. Segítségével megtudhatod, hogy az idei nyáron milyen változásokon mész keresztül, milyen rendkívüli eseményekkel számolhatsz! Megjósolja a nyár legfőbb momentumait!

Tovább »

Kalkulátor

Wellness otthon

Ha egy kis felfrissülésre vágysz, próbáld ki az Ázsiából érkezett wellness-módszereket. A Távol-Kelet lazító gyakorlataival és fürdőtippjeivel garantáltan elűzheted a stresszt. Válassz, melyikre vágysz éppen?!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Vargyai Györgyi

Spirituális személyiségfejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Vargyai Györgyi

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép