GASZTRO

Bárányborda mediterrán hangulatban

Szerző:
Szabó Anna
A méltatlanul elhanyagolt borda igazi kulináris élvezetet kínál, ha megfelelően készíted el. Láss neki pár órával étkezés előtt, hogy a pác megfelelően átjárja a húst, majd kínáld salátával és-vagy krumplipürével!


Hozzávalók:

A páchhoz:

1 fej vöröshagyma lereszelve
2 evőkanál fokhagyma felaprítva
3 evőkanál friss citomlé
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
1 evőkanál dijoni mustár
1 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős pirospaprika
2 evőkanál felaprított, friss vagy 2 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál frissen őrölt bors
1,2 dl olívaolaj

A bárányhoz:

2 bárányborda vagy 12 szelet bárányhús
Olaj a szeletek megkenéséhez

 

Elkészítése:

1. A páchoz turmixoljuk pépesre a hagymát, a fokhagymát, a citromlét, a citrom- és narancshéjat, a mustárt, a szegfűborsot, a köményt, a cayenne-i borsot, a kakukkfüvet meg az őrölt borsot, közben apránként adagoljuk hozzá az olívaolajat.

2. Helyezzük a bárányhúst üveg- vagy műanyag edénybe, és vonjuk be páccal. Takarjuk le, és legalább 6 órát, legfeljebb 2 napot hagyjuk állni a hűtőben.

3. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütő 4. fokozat). Magas hőfokon pirítsuk meg a bordát öntöttvas serpenyőben vagy forró grillrácson, míg minden oldala megbarnul, majd tegyük pecsenyesütőbe, és addig süssük a sütőben, míg a közepe is átsül (10-12 perc). Szeletelés előtt alufóliába burkoltan 10 percig pihentessük a vágódeszkán; a hús így közepesen átsült lesz.

4. A szeletek sütéséhez melegítsük elő az elektromos grillsütőt, vagy rakjunk tüzet a grillkészülékben, és az olajozott rácsot 10-15 cm-re helyezzük a tűz fölé. Kenjük meg a szeleteket olajjal, sózzuk, majd mindkét oldalukon 3-3 perc alatt süssük angolosra, vagy 4-4 perc alatt közepesre.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL