UTAZÁS

Helyek, melyeket imádunk

Szerző:
Szabó Anna
Mindenkinek a fejében van egy álom úti cél. Ki a Szentföldre vágyik, ki Új-Zélandra, de olyan is akad, aki az egész életét legszívesebben a Balaton partján töltené. Összeállításunkból megismerheted, hogy a Női Portál csapatából hárman, hová utaznának el szívesen.

 


Zsuzsi: Szentföld – Izrael

Régóta foglalkoztat a Biblia világa, bár nem vagyok kifejezetten vallásos, inkább az események történelmi háttere érdekel. Az utóbbi években nagyon mélyen elmerültem a témában, elolvasok minden tényirodalmat, a legújabb cáfolatokkal bezárólag. Szinte nem múlik el nap, hogy ne gondolnék rá, milyen lehetett akkor az élet, milyen lenne jelen lenni az eseményeknél. De szinte ahány ember, annyiféleképpen látták a történteket. Sokat lendítene a tudásomon, ha egyszer személyesen is ellátogathatnék a Szentföldre. 

 

 

Nem a frekventált, tipikusan turista célpontokat vágyom látni, hanem az úgynevezett „Jézus tanösvényt”. Hihetetlenül izgalmas és mélyreható élménynek ígérkezik végigjárni Jézus jeles helyeit. Bár nagyon vonzónak találom a fly & drive típusú utazási csomagokat, és tudom, hogy erre a részre is szerveznek már ilyet, ráadásul a GPS koordináták mellett biztosítanak idegenvezetőt, praktikus infókat, és vészhelyzet esetére segítők elérhetőségét is megadják. Még is félek ismeretlenként belevágni. Inkább egy legfeljebb 20 fős csapattal, idegenvezetővel, biztonságos buszos utazást választanék.

A „Jézus tanösvény” Názáretből indul átvezet Sepphorison és Kanán keresztül, a Hattin-szirthez és az ott található mecsethez, a Nebi Suebiig. Majd innen tovább navigálják a turistákat a Galileai-tengerhez, közismertebb nevén a Genázáreti-tóig, az Arbel sziklához, később Szent Péter házáig. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Jordán folyó völgyére, a Golán-fennsíkra. Miután itt elidőzve pihennék kicsit, a GPS koordináták elvinnének Tagba, a kenyér- és halszaporítás helyszíne felé, majd a Nyolc Boldogság hegyéhez (itt hangzott el a Hegyi beszéd). Az út végén eljutnék Tiberiás városáig, innen pedig a Tábor-hegyig, és a Jordán folyóig. Talán jövő ősszel megvalósítom az álmomat!

 

Rita: Skócia

Hogy miért pont Skócia? Lehet, hogy a Hegylakó tehet róla vagy a meseszerű táj. Egy biztos: szívesen megismerném közelről azt a népet, melynek férfiúi máig szívesen hordják ünnepi viseletüket, a térdfölöttig érő kockás szoknyát. És ott vannak még azok a csodás kastélyok, a zöld minden árnyalatában pompázó vidék…

Az is fantasztikus tény, hogy a nagyobb tavak száma 40. Az ország nagyjából két jól megkülönböztethető részre tagozódik. Délen a Lowland enyhén dombos vidéke, északon pedig a Highland, a skót felföld. A közbiztonság a nagyvárosokban is jó. Vidéken tökéletes. Skóciában található az Egyesült Királyság legmagasabb pontja, a Ben Nevis – 1356 méter magas.

Skóciába a leggyorsabban repülővel lehet eljutni. A szállás a jobb hotelokban elég drága. Viszont jóval olcsóbb a bed and breakfast (ágy és reggeli) szállás. Magánháznál félpanzióval szinte a feléből kijöhetsz, mintha vagyonokat költenél a szállodára. A legolcsóbb szállást a karavánparkok kínálják. Itt ugyan csak szállást adnak, viszont felszerelt konyha vár a vendégekre. Enni betérhetsz valamelyik gyorsétterembe is, vagy a pubokba. Az adagok általában bőségesek. Az éttermek árai borsosak. Még valami: ha Skóciába mész, ne indulj el sehova esernyő vagy esőkabát nélkül!

 

Péter: Balaton

Nekem a „Balaton a Riviéra…!” De tényleg. Ha tehetném – szinte – az egész életemet itt tölteném. Egyaránt vonzó számomra, amikor kopár őszies, hófehér lepellel fedett vagy tomboló nyári arcát mutatja. Nincs olyan pillanata, amikor ne nyugtatna meg a Balaton környékén szippantott levegő. Ha kedvenc helyet kellene említenem, akkor az Badacsonytomaj lenne.

A heggyel körülölelt megkapó táj, a jó borok a nyári programok, a történelmi múlt beszédes emlékei és az emberek barátságossága – ez az ami igazán különlegessé teszi. A családias hangulat és a különleges fekvés. Különlegessége például az a hazánkban ritka arborétum, melyet egy pécsi orvos, Dr. Folly Gyula és családja az 1900-as évek elején hozott létre. Azon fáradozott, hogy különleges fenyőket telepítsen az utókor számára. A máig élő „fenyőmúzeum” sokat ígérő látványosság.

A jubiláló keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta a Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé. A hatalmas alkotás nemcsak a környék, de az ország egyik legismertebb keresztje is; regék, mondák és versek ihletője. Már régóta, a kereszt felállítása előtti időkben a Badacsony hegyének nevezetes pontja, hiszen a gyönyörű panoráma mindig idevonzotta az embereket. És itt született meg a badacsonyi népköltészet egyik gyöngyszeme, a Harangozó Börc mondája is. De mi is az a Harangozó Börc? A Ranolder-kereszt alatt fekvő sziklapad egy része szabadon nyúlik ki a levegőbe. S ha a kinyúló sziklát kalapáccsal, vagy egy kődarabbal megütik - amit a kirándulók gyakran meg is tesznek - a harang kondulásához hasonló hangol ad, amely messze elhallatszik a magasból. Ilyenkor mondják, hogy szól a Harangozó Börc. 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL