LELKIPATIKA

Amikor nem tudod visszatartani a könnyeket...

Szerző:
Szabó Anna
Bizonyára veled is előfordult már, hogy magad sem tudod miért, de annyira érzékenyen érintett valami, hogy képtelen voltál visszatartani a sírást, és a könnyek szép lassan csorogtak le az arcodon. Ilyenkor minden bizonnyal a lelked sérült, és az érzékenység túlzott méreteket öltött benned.

 

Egy kép, egy filmjelenet, és máris előtör

Elég, ha meglátsz egy érzelmes képet, vagy belenézel a délutáni szappanoperába, és meghat egy jelenet – már ez is előcsalja belőled a könnyeket. Te valószínűleg az a típus vagy, aki mindenhol, minden helyzetben képes vagy elsírni magad, ezt azonban többnyire öntudatlanul teszed. Nem is vagy igazán tisztában azzal, hogy pontosan mi csalta elő belőled a könnyeket, ám erre is van magyarázat. Nem éppen kiegyensúlyozott napokat élsz meg, ezért van az, hogy már egy aprócska kisbaba látványa is eltöri nálad a mécsest. A választ pedig magadban kell keresned! Mi az, ami nincs a helyén? Mire vágynál? Mit csinálnál másként, ha tehetnéd? Talán valami hiányzik az életedből? Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, és megpróbálsz tudatosan tenni annak érdekében, hogy a lelki békéd helyre álljon, akkor megszűnik az a kellemetlenség, hogy bárhol, bárki előtt képes vagy elsírni magad.

A könnyek a tehetetlenség jelei is lehetnek

Van, amin sajnos nem tudsz változtatni, és ezt – akármennyire is fáj – el kell fogadni. Egy mély gyász, egy véget érő szerelmi kapcsolat, egy munkahely elvesztése min-mind olyan helyzet, amely sajnos megtörténik, a változtatásra azonban semmi esélyed nincs. Érthető, ha ilyenkor érzékenyebb vagy a kelleténél, és sírásba fojtod a bánatodat, hiszen képtelen vagy elfogadni a történteket. Tisztán látszik tehát, hogy a könnyek a tehetetlenségedet fejezik ki. Minden okod meg van arra, hogy sírj, hiszen a sírás mindig egyfajta reakció a belső érzéseinkre, melyet sokszor még saját magunk sem ismerünk. Azzal azonban jó, ha tisztában vagy, hogy a gyásznak, valami elvesztésének feldolgozása három fázisból áll. Az első, amikor úgy érzed, beleroppansz a fájdalomba, a második, amikor az adott esemény dühöt vált ki belőled, és a harmadik, amikor egyszerűen beletörődsz a megváltoztathatatlanba. Ha sikerül eljutnod a harmadik fázisig, akkor megnyugodhatsz, nem kap el úton-útfélen a sírógörcs.

Lelki traumák a régmúltból

Megesik az is, hogy a könnyeket egy-egy, a régmúltban gyökerező trauma csalja elő. Akit szülei túlságosan szigorúan neveltek, vagy állandóan meg kellett felelni a szülők túlzott elvárásainak, az gyakran érzelmi zavarokkal küzdő felnőtté válik. Mivel elérzékenyülését gyermekkorában nem igazán mutathatta ki, felnőtt korban gyakran a „semmiségek” is könnyeket csalnak a szemébe. Ha ebbe a típusba tartozol, akkor tudnod kell, hogy nem tehetsz erről az állapotról, és környezeted türelmes, odaadó viselkedéssel igenis segíthetnek rajtad.

Depressziós állapotok könnyei

Általában vidám és jókedélyű vagy, ám egyszer csak megváltozik minden, a vidámságot felváltják a könnyek. Ezek bizony a depresszió első jelei, úgyhogy jó lesz odafigyelni rá, ugyanis valamilyen trauma hatására változott meg kedélyállapotod. Ilyenkor minden apróság miatt képes vagy azonnal elsírni magad, mindenről az adott probléma jut az eszedbe. Jó, ha nem hagyod figyelmen kívül, hogy ez az állapot csupán átmeneti, és ha nem engeded magad túlságosan mélyre süllyedni a depresszió mocsarában, akkor idővel nyomtalanul tovaszáll.

 

Mit tehetsz az akaratlanul előtörő könnyek ellen?

Az első és legfontosabb teendőd, hogy fel kell ismerned saját érzéseidet! Tudnod kell, hogy a sírás soha nem jön ok nélkül, még ha ez az ok néha oly semmitmondó is. A sírás lelked egy fontos üzenete. Arra figyelmeztet, hogy nézz végre magadba, és gondold alaposan végig, miért jutottál érzelmi mélypontra. A sírás sohasem ellenség, hiszen segíthet oldani a szorongást, a gátlásokat, és aminek ki kell jönnie, az jöjjön is ki. Ha megpróbálod elnyomni magadban, akkor előbb-utóbb valamilyen formában úgyis előtörnek belső érzelmeid, és minél később kerül erre sor, annál nagyobb nyomokat hagy benned.

A második teendőd a sírással kapcsolatban az, hogy tudd kimondani azt, amit érzel, ami legbelül lapul benned! Igyekezz tehát szavakba foglalni, amit érzel, ezzel két legyet ütsz egy csapásra. Először is, megérted, mi érint ennyire érzékenyen az adott helyzetben, másodszor pedig kiadod magadból azt a sok keserűséget, ami benned lakozik. Érzéseid és belső lelki folyamataid megértése, kiadása nélkül sohasem fog megoldódni a problémád, és sohasem találsz gyógyírt a fájdalmadra.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL