SZÉPSÉG

Amit a napvédőkről tudni kell!

Szerző:
Szabó Anna
Ha te is hallottad a napvédőkről szóló legújabb híreket, azt is hiheted, hogy legjobb, ha nem is kened őket magadra, amikor napra mész. Ez természetesen nem igaz, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned!
A kérdés egyáltalán nem egyszerű. A probléma ott kezdődik, hogy azok, akik használnak napvédő krémeket (nálunk ez 50 % alatt van!!!), gyakran nem helyesen használják. Ráadásul az évek során ezek a készítmények is sokat változtak, ez sem teszi egyszerűvé, hogy hatásaikat tanulmányozzuk. Ráadásul nem sokkal ezelőttig ezek a krémek nem nyújtottak védelmet a leginkább veszélyes napsugarak ellen. Ettől függetlenül több kutatás is folyik a témában, és sok kérdésre sikerült is már választ találni.


A napvédő krémek bőrrákot okoznak?

Bár ez a hír is elterjedt már, ez idáig semmilyen bizonyítékot nem találtak, hogy a napvédők bármilyen összetevője bőrrákot vagy más bőrkárosodást okozna. Egy kutatás szerint az összetevők nem jutnak a sejtek belsejébe, így nem is tudnak nagyobb kárt okozni. Inkább arra van bizonyíték, hogy a bőrrák kialakulására hajlamos embereknél a napvédők megelőzik a betegséget. Az igazi probléma inkább az, hogy nem használjuk őket eleget.

Ha találunk is összefüggést a melanóma (a bőrrák legveszélyesebb fajtája) és a napvédők használata között, az inkább azért van, mert a krémekkel sokan túlságosan is biztonságban érezzük magunkat, így tovább maradunk a napon, mint az biztonságos lenne. Ráadásul azok, akik tudják, hogy nagyobb eséllyel betegednek meg ebben a kórban, nagyobb valószínűséggel is használják a készítményeket.


A bőrrák mely fajtáitól védenek meg a napvédők?

A nap okozta károsodásoktól véd, mint a keratózis, és egyes bőrrákfajták, de sajnos semmi nem igazolta eddig, hogy védenének a melanóma ellen. Persze ezek a kutatások nem 100%-osak. A legnagyobb gond, hogy még mindig nem tudjuk biztosan, mi is okozza a melanómát. Ráadásul nehéz a vizsgálat, hiszen sokan nem megfelelő módon használják a napvédő készítményeket.
A kutatásokban ezen kívül nem a legújabb fejlesztésű napvédőket vizsgálják, márpedig ezek hatásmechanizmusa is sokat változott az utóbbi időben. Ettől függetlenül is megéri használni őket, hiszen a rák többi fajtája is veszélyes, és arra sincs bizonyíték, hogy a krémek nem védenek a melanómától.

A magas faktorszámú napvédők krémek növelik a biztonságérzetet, és így az emberek a biztonságosnál tovább maradnak a napon?
Talán igen. Több olyan európai tanulmány is született, amelyek azt bizonyítják, hogy az emberek magas faktorszámú készítményekkel sokáig vannak napon, mert így akarnak leégés nélkül lebarnulni. (A leégés elleni védelem nem ugyanaz a rák elleni védelemmel!) Márpedig a napvédőket nem a biztonságos barnulás eszközeként kéne használni, mivel ma már tudjuk, hogy biztonságos barnulás nem létezik! Semmiképp ne hagyatkozz a napvédőre, mint a bőrrák elleni védelem egyetlen eszközére!


Kik azok, akik a legnagyobb eséllyel kapnak bőrrákot?

A világos bőrű emberek, akiknek sok anyajegye van, könnyen betegedhetnek meg ebben a betegségben, nekik különösen vigyázniuk kell a napon töltött idővel. A szőke és vörös hajú embereknek, akiknek sok szeplőjük van, szintén nagy rizikóval kell számolniuk, mint ahogy azoknak is, akiknek a családjában előfordult melanómás megbetegedés. Szintén figyeljenek azok, akik gyerekkorukban sokszor leégtek, vagy akik évekig dolgoztak napon.


A napvédők csökkentik a szervezetben a D vitamin termelődését?

Igen, de emiatt igazán nem kell aggódnod! A lakóhelyedtől, bőrszínedtől és a korodtól függően hetente kétszer 10-15 perc, amikor a nap az arcodat, kezedet, karodat éri, már elég a szervezet számára elegendő D-vitamin előállításához.


Mi a legjobb módja a bőrrák megelőzésének?

Először is csökkentsd a téged érő napsugárzást! Ne feküdj ki a tűző napra, 10 és 4 között ne is menj napra, különösen a déli országokban. A szolárium szintén nem tesz jót! Használj napvédő krémet, de ne feledd: a többi módszer sokkal hatásosabb: ruha, kalap, napszemüveg. A nedves ruhák kevésbé védenek mint a szárazak.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL