KÖZÉRZET

Az élet sója?!

Szerző:
Szabó Anna
Nyugaton óriási vita dúl a só körül immár ötven éve. A bizonyítékok többsége megérkezett, a só valóban bűnösnek látszik.

Csakhogy a vizsgálati anyag nem a teljes értékű só volt, amit több ezer éve használ az egyszerű ember, hanem agyonfinomított, kémiai változata, amelynek 99,5 százaléka nátrium-klorid, a többi az összetapadást gátló adalék, kálium-jodid és cukor (dextróz), amire azért van szükség, hogy a jódot stabilizálja.

Az elhatalmasodó sóellenes információáradatot mi a finomított só túlzott használatáról szóló figyelmeztetésnek tekintjük. A mai só az olyan feldolgozott, agyonfinomított anyagok rokona, mint a finomított fehér cukor, a fehér kenyér, tészta é sütemény. Sajnos, elég kevesen hallottak az igazi só denaturlizálásáról.

Amikor jótékony segítő…

A só egyik ellentmondásos vonása az a képessége, hogy a test egyes területeit puhítja, míg a többieket megkeményíti. Megpuhítja például a megkeményedett nyirokcsomókat, mirigyeket, izmokat. Előmozdítja a bélműködést. A hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a só „megpuhítja” vagy feloldja a hasi elzáródásokat és daganatokat: ugyanakkor nyomást teremt más területeken, például az erekben. A sónak kémiai affinitása van a vízzel, ezért a nátrium nagy része megtelepszik a test keringési rendszerének folyadékaiban. Amikor a nátrium még több folyadékot vonz a keringési rendszer nyomása megnő. Ezért ellenjavalt a só magasvérnyomás-betegség esetén. Mivel a magas vérnyomás rendszerint nemcsak érproblémákkal jár, hanem szorosan összefügg a máj többletével is, már egy egészen kis mennyiségű teljes só – eszményi esetben tengeri növények formájában – is méregteleníteni tudja a májat, amint a rossz minőségű és zsíros ételeket kiiktatták az étrendből, és a vérnyomás kikerül a veszélyzónából.

Amikor valaki vízvisszatartásra hajlamos, már néhány sószememcse is ödémát (többlet vízvisszatartást) idézhet elő; másnál még a nagy adag só sem vált ki semmit. Akkor jelentkezik a probléma, amikor valaki túl sok sót fogyaszt saját tűrési képességéhez mérten – különösen finomított formájából.

Régen sótablettákat javasoltak az atlétáknak vagy a rendkívül izzadós embereknek a sóveszteség pótlására nagy nyári melegben. Ma már szinte teljesen feledésbe merült ez a gyakorlat, mert tudjuk, hogy ilyenkor inkább káliumot és vizet izzadunk ki, a szövetek nátriumkoncentrációja megnő. Az egészség megőrzése érdekében fenn kell tartani a nátrium-kálium arányt. Valóban pótolni kell a szervezet sóveszteségét, csakhogy a kálium, víz és/vagy étel kíséretében. Vagyis az az ember, aki keményen dolgozik, és izzad közben, valóban több sót használ, de több gyümölcslére és más, káliumban gazdag táplálékra is szüksége van.

A kínai orvoslás nézete szerint a só jótékonyan befolyásolja a vesét. Túlzott használata azonban kárt okoz benne, kóros soványságot idéz elő, legyengíti a csontokat és a vért, rongálja a szívet és a szellemet. A modern élettan bebizonyította, hogy a mértéktelen sófogyasztás megzavarja a tápanyagok felszívódását, kiüríti a szervezetből a kalciumot, míg helyes használata segíti a kalcium felszívódását és általában a tápanyag-hasznosítást. Ma már tudjuk, hogy a kalciumfelvétel a vese-mellékvese funkció egészségi állapotától függ, és hogy a kalcium-anyagcsere létfontosságú az idegek, izmok, a szív, a vérkeringés és a csontok egészsége szempontjából.

Az ősi és a modern tudomány közötti szép egyetértés arra figyelmeztet, hogy fokozottan ügyeljünk a só túlfogyasztásának hatásaira. A legutóbbi irányelvek szerint a napi ajánlott sómennyiség körülbelül 3000mg, míg az átlag amerikai 17000mg, vagyis körülbelül 3,5 teáskanál agyonfinomított sót eszik meg naponta. Ez az óriási túlhasználat azt a tételt szemlélteti, hogy ha egy étel nem harmonikus (mint például a finomított só), akkor az emberek hajlamosak túl sokat enni belőle.

Értékektől kifosztottan

A közönséges finomított sót megfosztották csaknem mind a hatvan nyomelemétől. A szervezet talán azért vágyakozik utána, hogy megszerezze azt a teljességet, amelyről ösztönösen érzi, hogy benne kellene lennie. A só utáni vágy meredeken csökken, ha valaki néhány héten keresztül finomítatlan sót használ.

Természetesen szigorúan ellenezzük a szélsőséges kétes egyensúlyát. A megoldás magától értetődően kevesebb só; és ha finomított édesítőkkel készült italokra vagy alkoholra vágyunk, helyettesítsük jó minőségű édes italokkal, például édesgyökeres menta- vagy mézes gyömbérteával, sárgarépa- vagy meggylével. Ez a megoldás csupán jobb minőségű édességgel helyettesíti a silány cukrokat.

A sós íz ellensúlyozásán kívül az édes ételnek van még egy jótékony feladata: csökkenti a sós íz utáni vágyat. Természetesen sokkal kifinomultabban édes ételek is léteznek, amelyek szabályozzák a só iránti vágyat, ugyanakkor hosszú távon fenntartják a cukoregyensúlyt. Ezek az összetett szénhidrátok: komplex cukortartalmuk fokozatosan bomlik le, ezáltal segítik a vércukorszint kiegyenlítését.

 

Forrás
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL