2017. június 27. - László
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. június 27. - László
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Milyen konyhai eljárással készítsük ételeinket?

S.V

Élelmi anyagaink döntő többségét nem nyersen fogyasztjuk, hanem...

Ételkészítési műveletek

Sütés "Stir-fry"

(140-300 fok közötti hőmérsékleten történő,  pörzsanyagképzéssel együtt járó hőkezelés) : Erős tűzön, nyitott edényben vagy serpenyőben, esteleg roston, kevés zsirdék hozzáadásával. A húsok elkészítésének gyakori módja. Az ízek kibontakozását segíti elő.


Gőzölés


(A gőzölés zárt légtérben, vízgőzben való puhítás) : A nyersanyagot úgy helyezzük az edénybe tett betétre, hogy a forrásban lévő folyadékkal ne érintkezzen. Az ízeket a főzésnél kevésbé lúgozza ki.


Gőzölési módok

Közvetlen: Az élelmi anyag közvetlenül érintkezik a gőzzel ( Például lyukacsos tepsiben vagy edénybetétben tesszük a gőztérbe.) A kevésbé hőtűrő anyagok - pl. halak, primőr és/vagy könnyen puhuló zöldségek - hőkezelésére előnyös.

Közvetett: A gőzölendő anyagot ( vajazott ) edénybe, formába töltjük, lefedjük ( például vajazott, kis lyukakkal ellátott alufóliával ) és kézmeleg vízfürdőbe állítva lassú felmelegítéssel forrásmentesen gőzöljük, pl. tojáskocsonya, parajfelfújt, diópuding vagy

Párolás: Zárt edényben, esetleg sütőben, fólia alatt: a nyersanyagokat kevés folyadék és zsiradék hozzáadásával, saját levükben készítjük el. Ez a módszer az ízeket megőrzi, a vitaminokat óvja. Mivel csupán kevés zsiradékot igényel, diétás fogások elkészítéséhez javasolható.


Vízben puhítás ( pochirozás):

75-90 fokos forró vízben, levesben vagy ízesített levekben puhítjuk meg a nyersanyagot. Érzékeny ételek kímélő elkészítése. Ez a módszer az ásványi anyagok és vitaminok egy részét kimossa, de az ízek megmaradnak. Zsiradék nélküli diétás ételekhez ajánlott.

Grillezés: Eredménye különlegesen ízletes. A húsok és halak zsiradék hozzáadása nélkül ( vagy nagyon kevés zsiradékon), a faszén vagy kontaktgrill (két sugárzó hőt kibocsátó fém lap közé tesszük az élelmi   anyagokat) sugárzó melegétől, esetleg a sütő grillbetétjétől sülnek át. 


Grillsütőben a lassan forgó élelmi anyagot minden oldalról átjárják a hősugarak. Szalamander: Rácson vagy tepsin a sugárzó hőt kibocsátó fűtőfelület alá helyezzük az élelmi anyagokat felülsütésre.Főzés (Bő, ízesített folyadékban való hőkezeléssel történő puhítás): A nyersanyagok forrásban lévő (100 fok) bőséges vízben, fedő alatt puhulnak meg, az ízanyagok egy része azonban a főzővízbe kerül. A vízben oldódó és hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok kioldódnak illetve részben elpusztulnak. Diétás ételekhez csak alkalmanként használható, a tárolásra szánt fogásoknál előnyös módszer, mert főzés után az ételek adagonként lefagyaszthatók.

Aromásítás: Kuktaedény szükséges hozzá. Lényege, hogy az elkészítendő nyersanyagokat megfelelő sűrítménnyel leöntve közvetlenül az edénybe, vagy az  edény aljára helyezett betétre helyezzük, és megpároljuk. A léből mártás készülhet. A módszer a fogyókúrás diétában különösen értékes. A zöldséges sűrítmények házilag is elkészíthetők, ez azonban meglehetősen hosszadalmas munkafolyamatot igényel. Ezért inkább a készen kapható konzerveket érdemes vásárolni. A konzervek tartalma a hűtőszekrényben több napig is eláll, de ha hosszabb ideig akarjuk tárolni, tegyük inkább adagonként a mélyhűtőbe.


 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Több ezer nő kipróbálta ezt az otthon készített maszkot, és legalább 10 évvel fiatalabbnak tűnnek!

Több ezer nő kipróbálta ezt az otthon készített maszkot, és legalább 10 évvel fiatalabbnak tűnnek!

Megmutatjuk azt a kiváló házilag elkészíthető krémet, ami segít megfiatalítani a bőrödet, és majdnem tíz évvel fiatalabbnak is tűnhetsz általa. Több ezer nő próbálta már ki, és mindannyian elégedettek voltak vele.

Tovább »
12 jele annak, hogy nem iszol elegendő vizet

12 jele annak, hogy nem iszol elegendő vizet

Nincs jobb a világon, mint egy pohár jéghideg tiszta víz. Ennek ellenére sokan nem isznak elegendő vizet naponta, ezáltal megfosztják magukat a világ egyik legnagyobb természeti erőforrásától. Pedig, ha nem fogyasztasz elég vizet, az a testedet is károsítja. Ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, akkor azonnal igyál meg egy nagy pohár tiszta vizet!

Tovább »
Mi emészti tudat alatt a lelkedet? - A Szent Szkarabeusz elárulja neked!

Mi emészti tudat alatt a lelkedet? - A Szent Szkarabeusz elárulja neked!

A szkarabeuszt szentként tisztelték az ókori egyiptomiak – különösen a fáraók, kiknek szimbóluma is volt –, mert úgy tartották, hogy a hosszú élet, az örökkévalóság, az egészség és Ré, a Nap isten jelképe. Ez a szent bogár most arra hivatott, hogy felfedje előtted a titkot, mi az, ami titkon rágja a lelkedet, mi emészt téged, ami miatt nem tudsz fejlődni és tovább lépni az életben.

Tovább »

Kalkulátor

Aromaolajjal a rossz közérzet és a betegségek ellen

Ha rossz a kedved, búskomorság vagy depresszió gyötör, cseppents néhány csepp olajat az aromalámpácskádba, vagy a bőrödre, és máris jobb kedvre derülsz. De akkor is alkalmazd, ha valamilyen betegség, testi tünet gyötör.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Katharine Wood

Horary asztrológus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Katharine Wood

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép