2017. március 23. - Emőke
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. március 23. - Emőke
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Milyen konyhai eljárással készítsük ételeinket?

S.V

Élelmi anyagaink döntő többségét nem nyersen fogyasztjuk, hanem...

Ételkészítési műveletek

Sütés "Stir-fry"

(140-300 fok közötti hőmérsékleten történő,  pörzsanyagképzéssel együtt járó hőkezelés) : Erős tűzön, nyitott edényben vagy serpenyőben, esteleg roston, kevés zsirdék hozzáadásával. A húsok elkészítésének gyakori módja. Az ízek kibontakozását segíti elő.


Gőzölés


(A gőzölés zárt légtérben, vízgőzben való puhítás) : A nyersanyagot úgy helyezzük az edénybe tett betétre, hogy a forrásban lévő folyadékkal ne érintkezzen. Az ízeket a főzésnél kevésbé lúgozza ki.


Gőzölési módok

Közvetlen: Az élelmi anyag közvetlenül érintkezik a gőzzel ( Például lyukacsos tepsiben vagy edénybetétben tesszük a gőztérbe.) A kevésbé hőtűrő anyagok - pl. halak, primőr és/vagy könnyen puhuló zöldségek - hőkezelésére előnyös.

Közvetett: A gőzölendő anyagot ( vajazott ) edénybe, formába töltjük, lefedjük ( például vajazott, kis lyukakkal ellátott alufóliával ) és kézmeleg vízfürdőbe állítva lassú felmelegítéssel forrásmentesen gőzöljük, pl. tojáskocsonya, parajfelfújt, diópuding vagy

Párolás: Zárt edényben, esetleg sütőben, fólia alatt: a nyersanyagokat kevés folyadék és zsiradék hozzáadásával, saját levükben készítjük el. Ez a módszer az ízeket megőrzi, a vitaminokat óvja. Mivel csupán kevés zsiradékot igényel, diétás fogások elkészítéséhez javasolható.


Vízben puhítás ( pochirozás):

75-90 fokos forró vízben, levesben vagy ízesített levekben puhítjuk meg a nyersanyagot. Érzékeny ételek kímélő elkészítése. Ez a módszer az ásványi anyagok és vitaminok egy részét kimossa, de az ízek megmaradnak. Zsiradék nélküli diétás ételekhez ajánlott.

Grillezés: Eredménye különlegesen ízletes. A húsok és halak zsiradék hozzáadása nélkül ( vagy nagyon kevés zsiradékon), a faszén vagy kontaktgrill (két sugárzó hőt kibocsátó fém lap közé tesszük az élelmi   anyagokat) sugárzó melegétől, esetleg a sütő grillbetétjétől sülnek át. 


Grillsütőben a lassan forgó élelmi anyagot minden oldalról átjárják a hősugarak. Szalamander: Rácson vagy tepsin a sugárzó hőt kibocsátó fűtőfelület alá helyezzük az élelmi anyagokat felülsütésre.Főzés (Bő, ízesített folyadékban való hőkezeléssel történő puhítás): A nyersanyagok forrásban lévő (100 fok) bőséges vízben, fedő alatt puhulnak meg, az ízanyagok egy része azonban a főzővízbe kerül. A vízben oldódó és hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok kioldódnak illetve részben elpusztulnak. Diétás ételekhez csak alkalmanként használható, a tárolásra szánt fogásoknál előnyös módszer, mert főzés után az ételek adagonként lefagyaszthatók.

Aromásítás: Kuktaedény szükséges hozzá. Lényege, hogy az elkészítendő nyersanyagokat megfelelő sűrítménnyel leöntve közvetlenül az edénybe, vagy az  edény aljára helyezett betétre helyezzük, és megpároljuk. A léből mártás készülhet. A módszer a fogyókúrás diétában különösen értékes. A zöldséges sűrítmények házilag is elkészíthetők, ez azonban meglehetősen hosszadalmas munkafolyamatot igényel. Ezért inkább a készen kapható konzerveket érdemes vásárolni. A konzervek tartalma a hűtőszekrényben több napig is eláll, de ha hosszabb ideig akarjuk tárolni, tegyük inkább adagonként a mélyhűtőbe.


 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak minden fontos döntés előtt

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak minden fontos döntés előtt

Hányszor… de hányszor volt már úgy, hogy dönteni kellett volna, de azt se tudtuk, hogy álljunk neki. Egyszerűbbnek bizonyult másokat megkérdezni és az alapján osztani-szorozni vagy egyszerűen azt tenni, amit a többség javasolt. Pedig a döntés, mindig a miénk és csak mi dönthetünk.  Éppen ezért megkönnyítjük a dolgodat azzal, hogy eláruljuk, mi azaz 5 kérdés, amit érdemes a döntés előtt feltenned!

Tovább »
Mutasd a szemöldöködet, és tudd meg, milyen a valós karaktered! - Képes önismereti teszt

Mutasd a szemöldöködet, és tudd meg, milyen a valós karaktered! - Képes önismereti teszt

Ha a szem a lélek tükre, azaz, „ablaka”, akkor a szemöldök egészen bizonnyal a „kerete”. Vajon mit árul el rólad a saját szemöldököd formája? Itt az ideje, hogy kiderítsd, csak ki kell választanod azt a képet, amely a leginkább hasonlít a szemöldöködre!

Tovább »
Vajon milyen energiák dolgoznak most az életedben? - Csakra jóslat

Vajon milyen energiák dolgoznak most az életedben? - Csakra jóslat

A csakra-jósláson keresztül megtudhatod, hogy jelen pillanatban milyen erők, energiák dolgoznak aktívan az életedben. Milyen perióduson mész keresztül, mire kellene figyelned. Arra is fény derül, mit kellene elengedned vagy éppen tenned ebben az időszakban. Hallgass a megérzéseidre, válasz egy lapot és már fel is tárul előtted mindaz, amit most tudnod kell!

Tovább »

Kalkulátor

Bőrápolás aromaterápiával

Hívd segítségül a természetet, és ápold a leghatékonyabban bőrödet, hogy az sokáig megőrizze fiatalságát, rugalmasságát. Hidd el, megéri!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Piros Katalin

Schüssler só tanácsadó, sorselemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Piros Katalin

Társkereső

Társkereső
Eszter Mária Marcsi Eva Erika Éva 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép