2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Milyen konyhai eljárással készítsük ételeinket?

S.V

Élelmi anyagaink döntő többségét nem nyersen fogyasztjuk, hanem...

Ételkészítési műveletek

Sütés "Stir-fry"

(140-300 fok közötti hőmérsékleten történő,  pörzsanyagképzéssel együtt járó hőkezelés) : Erős tűzön, nyitott edényben vagy serpenyőben, esteleg roston, kevés zsirdék hozzáadásával. A húsok elkészítésének gyakori módja. Az ízek kibontakozását segíti elő.


Gőzölés


(A gőzölés zárt légtérben, vízgőzben való puhítás) : A nyersanyagot úgy helyezzük az edénybe tett betétre, hogy a forrásban lévő folyadékkal ne érintkezzen. Az ízeket a főzésnél kevésbé lúgozza ki.


Gőzölési módok

Közvetlen: Az élelmi anyag közvetlenül érintkezik a gőzzel ( Például lyukacsos tepsiben vagy edénybetétben tesszük a gőztérbe.) A kevésbé hőtűrő anyagok - pl. halak, primőr és/vagy könnyen puhuló zöldségek - hőkezelésére előnyös.

Közvetett: A gőzölendő anyagot ( vajazott ) edénybe, formába töltjük, lefedjük ( például vajazott, kis lyukakkal ellátott alufóliával ) és kézmeleg vízfürdőbe állítva lassú felmelegítéssel forrásmentesen gőzöljük, pl. tojáskocsonya, parajfelfújt, diópuding vagy

Párolás: Zárt edényben, esetleg sütőben, fólia alatt: a nyersanyagokat kevés folyadék és zsiradék hozzáadásával, saját levükben készítjük el. Ez a módszer az ízeket megőrzi, a vitaminokat óvja. Mivel csupán kevés zsiradékot igényel, diétás fogások elkészítéséhez javasolható.


Vízben puhítás ( pochirozás):

75-90 fokos forró vízben, levesben vagy ízesített levekben puhítjuk meg a nyersanyagot. Érzékeny ételek kímélő elkészítése. Ez a módszer az ásványi anyagok és vitaminok egy részét kimossa, de az ízek megmaradnak. Zsiradék nélküli diétás ételekhez ajánlott.

Grillezés: Eredménye különlegesen ízletes. A húsok és halak zsiradék hozzáadása nélkül ( vagy nagyon kevés zsiradékon), a faszén vagy kontaktgrill (két sugárzó hőt kibocsátó fém lap közé tesszük az élelmi   anyagokat) sugárzó melegétől, esetleg a sütő grillbetétjétől sülnek át. 


Grillsütőben a lassan forgó élelmi anyagot minden oldalról átjárják a hősugarak. Szalamander: Rácson vagy tepsin a sugárzó hőt kibocsátó fűtőfelület alá helyezzük az élelmi anyagokat felülsütésre.Főzés (Bő, ízesített folyadékban való hőkezeléssel történő puhítás): A nyersanyagok forrásban lévő (100 fok) bőséges vízben, fedő alatt puhulnak meg, az ízanyagok egy része azonban a főzővízbe kerül. A vízben oldódó és hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok kioldódnak illetve részben elpusztulnak. Diétás ételekhez csak alkalmanként használható, a tárolásra szánt fogásoknál előnyös módszer, mert főzés után az ételek adagonként lefagyaszthatók.

Aromásítás: Kuktaedény szükséges hozzá. Lényege, hogy az elkészítendő nyersanyagokat megfelelő sűrítménnyel leöntve közvetlenül az edénybe, vagy az  edény aljára helyezett betétre helyezzük, és megpároljuk. A léből mártás készülhet. A módszer a fogyókúrás diétában különösen értékes. A zöldséges sűrítmények házilag is elkészíthetők, ez azonban meglehetősen hosszadalmas munkafolyamatot igényel. Ezért inkább a készen kapható konzerveket érdemes vásárolni. A konzervek tartalma a hűtőszekrényben több napig is eláll, de ha hosszabb ideig akarjuk tárolni, tegyük inkább adagonként a mélyhűtőbe.


 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A híres szerző, Marie Kondo könyve, a „Rend a lelke mindennek”, millióknak tanított már meg hasznos dolgokat. Többek között azt, hogyan becsülhetik meg otthonaikat és saját magukat. A könyv arra tanít, hogyan szabadulj meg mindattól, amire már nincs szükséged, és csak az olyan dolgokat tartsd meg, amik igazán örömet okoznak. Most eláruljuk a könyvben rejlő főbb titkokat.

Tovább »
Mit ígérnek a csillagok erre a hétvégére? - Október 20 - Október 22.

Mit ígérnek a csillagok erre a hétvégére? - Október 20 - Október 22.

Hétvégi horoszkópunkból megtudod, mi vár rád ezekben a napokban, mire kell különös figyelmet fordítanod. Csak keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok jóslatát a hétvégére!

Tovább »
12 édes cicus, akik elfelejtették, hogy időközben megnőttek

12 édes cicus, akik elfelejtették, hogy időközben megnőttek

Mindenki hódol néhány gyermekkori szokásának, amit nem szívesen hagyna el - van, aki például kiskora óta egy plüssmackóval alszik. Nincs ez másként a cicáknál sem, akiknek egyáltalán nem áll szándékukban változtatni valamin, csak azért, mert időközben felnőtté váltak. Tündéri képsorok következnek!

Tovább »

Kalkulátor

Parfümök, illatok aromaterápiával

Engedd be a természetet otthonodba, és készíts néhány illatos parfümöt az aromaterápia segítségével. Válaszd ki, mely illathoz vonzódsz a legjobban, és máris láss neki!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Márton Andrea

Pedikűrös, lábelemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Márton Andrea

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép