SZÓRAKOZÁS

Erdély est a New York Művész Páholyban

Szerző:
Szabó Anna
Október 28-án a New York Művész Páhollyal egy izgalmas utazásra készülünk: utazásra időben és térben, de nem kalandozunk idegen helyre vagy messzire. Szinte hazamegyünk. Erdély az október végi estünk központi, meghatározó témája - s a művészeti, kulturális és tudományos élet különböző területeiről érkező vendégeink szülőföldje, kutatási területe, őket egyesítő tematikája.

 

Szokásvilág, a nők helyzete, a zene és a divat szerepe és jelleme, az arisztokrácia arca egykor és ma - nagyszabású Erdély est a New York Művész Páholyban!

Hogyan küzd egy fiatal lány 1608-ban a boldogságáért? S hogyan válik világhíres tervezővé egy másik, aki erdélyi művészcsaládból származik? Milyen volt egykor és ma az úri arisztokrácia élete, a nők szerepe és helyzete? Egyáltalán: boszorkány vagy ördögtől származó volt maga Báthory Anna? Minderre választ kaphatunk október 28-án a Világ Legszebb Kávéházában.

Az esten középpontba állítjuk a 17.századi Erdélyt, annak szokásvilágát, történelmét, öltözködési és étkezési hagyományait. A 17. eleji Erdély és Magyarország a politikai intrikák, az állandó háborúskodás világa volt, ahol hitviták, árulások és érdekházasságok döntötték el országrészek és emberek sorsát. A végvárakban az ostromlott falak mögött csodálatos jelenésekről, családi átkokról, mérgezésekről és testvérszerelemről suttogtak. Ehhez kapcsolódik Ugron Zsolna első történelmi regénye, az Erdélyi menyegző, mely a 17. század egyik leghírhedtebb, legtitokzatosabb alakját, a bűbájos boszorkányt, Báthory Annát idézi . A múlt-értelmezés és idézés mellett megvizsgáljuk, ma mennyire állítható párhuzamba az élet, a divat, hogy jelenik meg munkában, zenében, irodalomban az elődök szokásrendszere, öröksége.
Irodalom, divat, történelem, zene - egyaránt az izgalmas és vetítéssel, felolvasással bővített beszélgetős est fókuszába kerül!

Ugron Zsolna író, újságíró székely arisztokrata családból származik, gyermekkorát Kolozsváron töltötte. Budapesten végzett jogi egyetemet, a diploma után mégis a televíziók kül- és belpolitikai műsoraiban dolgozott szerkesztő-riporterként, végül újságíró, majd kommunikációs tanácsadó lett. Otthagyta a pályát, másba fogott. Erdély mindig is jelen volt az életében, kapcsolhatóak ehhez megjelent kötetei is. Első könyve, az Úrilányok Erdélyben hónapokig vezette a sikerlistát, s immáron harmadik könyve jelenik meg a napokban Erdélyi menyegző címmel.

Abodi Dóra divattervező Kolozsvárott született, családjával csak később költözött Magyarországra. Bár művészcsaládból származik és már gyermekkora óta érdekelte a divattervezés, mégis először a jogi egyetemet végezte el, és csak később tért vissza a divathoz, amikor is beiratkozott a budapesti Modart Divatiskolába, ahol 2009-ben fejezte be tanulmányait. Saját márkáját a Dora Abodi-t 2008-ban alapította.

Selmeczi György, a kolozsvári születésű zeneszerző, karmester, zongoraművész , operarendező és egyetemi oktató kivételesen sokoldalú egyéniség. Zenéit azok is ismerik, akik nem tudják, hogy ismerik: olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Angi Vera, a Kettévált mennyezet, a Megáll az idő, a Szirmok, virágok, koszorúk, a Tiszta Amerika, az Idő van, illetve - hogy későbbieket is említsünk - a Jadviga párnája és a Dallas Pashamende; összesen mintegy ötven magyar nagyjátékfilm és számos színházi előadás zenéjét jegyzi.

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert, könyv is született feljegyzéseiből Így szerettek ők címmel, mára már a következő könyvét is befejezte.

Benda Borbála történész az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett, kiemelt kutatási területe a 17. századi arisztokráciához, társadalomtörténetéhez és étkezési szokásaihoz kapcsolódik az uradalmakban és a főúri udvarokban a Királyi Magyarországon és Erdélyben.

Várkonyi Gábor történész, az ELTE Művelődéstörténeti tanszékének egyetemi docense az erdélyi rettegett Báthory Erzsébet kutatója, több könyve, cikke, publikációja is megjelent e témában, illetve ő volt a Báthory című cseh-szlovák-angol-magyar film szakértője. Kutatási területei közt jelentős a 16-17. századi magyar társadalom-, politika-, és művelődéstörténet.

A New York Művész Páholy október 28-i estjére a belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL