SZÓRAKOZÁS

Négy varázslatos augusztusi nap - jön a XXVII. Mesterségek Ünnepe

Szerző:
Szabó Anna
Négy varázslatos nap a Budai Várban – kavargó forgatag, a népművészet kitűnő mesterei, színpadi programok, népi játékok, gasztronómiai csábítások.

 

Ez csak egy szelete mindannak, amelyet évről évre augusztus 20-a körül kínál a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében az év várva várt nyári családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe.

Kicsik és nagyok boldog mosollyal ismerkednek kultúránk kincseivel ilyenkor, és a szép emlékek, a hazavitt vásárfiák a következő alkalomig őrzik ezt az önfeledt pillanatot. Idén immár 27. alkalommal népesül be a Budai Vár, augusztus 17-e és augusztus 20-a között, hogy a közel 800 résztvevő mester portékáival elkápráztassa a látogatókat.

Természetesen ahogyan minden évben, az idei rendezvénynek is lesz egy fő témája, ez pedig nem más, mint a gyapjú, amelynek minden feldolgozási fortélyával, formájával készülnek majd a mesterek. Évről évre más-más ország vendégeskedik a fesztiválon, idén Kirgizisztán népművészei tisztelik meg jelenlétükkel a Mesterségek Ünnepét, keresztmetszetet mutatva népi kultúrájukból, tárgyaikból.

A gyermekek a hagyományok szerint játékos formában ismerkedhetnek meg a népművész szakmák tudományával, kipróbálva, testközelből átélve azt. De természetesen részükre nyitva lesz az Újvilág-kertben a játszóház is, jobbnál jobb népi játékokkal, és a színpadi programok között délutánonként szintén találnak majd kedvükre valót. Este pedig a Palota-színpadon, a Magyar Nemzeti Galéria előtt, és az Oroszlános Udvarban felnőtteknek szól a zene, remek koncertek és táncházi programok egyaránt akadnak majd a programban.

A népi gasztronómia és a kézműves élelmiszer-készítés nem áll messze egymástól, így idén a fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak a gasztro-kiállítók is, a Kézműves Étkek Udvarában sajt, kenyér, kolbász, bor, pálinka, mézeskalács egyaránt akad majd.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is fotóponton várják azokat a vállalkozó szellemű, belépőjeggyel érkező látogatókat, akik viseletben érkeznek. Szintén fotóval kapcsolatos az idei másik újdonság is: a Mesterségek Ünnepe hivatalos Facebook-oldalán augusztus elsején fotópályázat indul, ahová korábbi és idei látogatói fényképeket lehet majd feltölteni „Vásárfia az otthonomban” címmel.

A népművészeti tárgyak jelenléte modern környezetben minden bizonnyal érdekes, látványos fotókat eredményez majd. Hogy az idei eseményen is motiválva legyenek a látogatók, az eredményhirdetés csak augusztus 31-én lesz, a díjazottak pedig a Mesterporta vásárlási utalványait kapják majd.

Újdonság az idei fesztiválon, hogy első alkalommal most vásárolható 4 napos belépőjegy is. A legnagyobb rajongók 5000 Ft-os áron mind a 4 napra válthatnak így belépési lehetőséget. 4 és 14 éves gyermekek és nyugdíjasok számára a 4 napos jegy 2500 Ft lesz. Családi jegyet is több változatban lehet váltani, 2,3, vagy 4 gyermekkel érkező 2 felnőtt részére kedvezményes jegyárakat kínál a fesztivál. A 4 év alatti gyermekek részére a belépés továbbra is ingyenes. Jegyek egyébként elővételben válthatóak a Ticketportal weboldalán.

Részletes információ folyamatosan itt:

www.mestersegekunnepe.hu
www.facebook.com/mestersegekunnepe

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL